設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Simplesys

[重低音] 最細的 8一10吋超低音

星級玩家

唔洗pm了,行了兩個鐘,無論旺角樓上,尖咀AV連鍞店都係咁上下。
多數話而家減了價,六千頭😅
講實價就$6200-$6300。

最後行到夠,就在最後一間買了。本身對連鎖店和樓上鋪冇乜偏好。平就得,當然幾千蚊,相差幾十就冇所謂喇。

星級玩家

Hehatau 發表於 2022-4-1 18:38
LPF即是low pass filter,聽聞即是set幾多FREQ嘅低頻交俾隻十仔,呢個要睇返師兄其他喇叭嘅頻率响應,又 ...

咁LPFset in和out代表什麼?
謝謝!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Simplesys 發表於 2022-4-1 20:06
咁LPFset in和out代表什麼?
謝謝!

呢個問題我真係靠估咋 .....因本人未玩過咁高級嘅十仔 ......我見你張相個十仔有喇叭接柱,所以估in同out要睇你點用,不過相信師兄都唔會由十仔再駁喇叭,所以應該揀in。
高手見到有錯請指正 ,以免影響師兄玩唔到靚聲

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Simplesys + 10 + 10 謝謝

查看全部評分

星級玩家

睇完都唔明😵
Screenshot_20220401-232439_Write on PDF.jpg

鑽石玩家

Set out可以了,In 係for 2ch聽歌(配合某啲有sub output嘅amp)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Simplesys + 10 + 10 謝謝

查看全部評分

星級玩家

攪了一早上,又少少明白。
LPF out 即是不用LPF,因為5.1出的1是獨立的(即已經預切了出什麼低音比十仔),不會影響其餘5隻喇叭。
LPF in for 2channel 例如聽C D,本身只有兩條聲道,就先要決定cross over 係幾多。

唔知咁理解對不對🤔

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Simplesys 發表於 2022-4-2 12:14
攪了一早上,又少少明白。
LPF out 即是不用LPF,因為5.1出的1是獨立的(即已經預切了出什麼低音比十仔),不 ...

好彩有高手指正 ,唔係就誤導師兄了 ;Set左out再較140 Hz,相信唔駛設分頻點,全部交俾十仔。祝師兄玩得開心後出個包膠。

星級玩家

因為前面已經放滿器材和喇叭。所以要收走成個圈去到梳化側邊先至有位放。
要走咁遠,所以平平哋去華輝買了條線。都係參考diy區嘅師兄😁😁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Simplesys 發表於 2022-4-2 15:42
因為前面已經放滿器材和喇叭。所以要收走成個圈去到梳化側邊先至有位放。
要走咁遠,所以平平哋去華輝買了 ...

放梳化旁又唔同玩法喎,師兄可以分享下嗎?個phase係咪要調較下?

星級玩家

玩了幾天 , 感覺良好 。
因為喺梳化邊,所以都震到個梳化搖搖下。

有試過玩2.1 ,hotel california非常有震撼力, 真係揼心口。
不過長遠都應該只係用嚟駁av amp.唔會成日轉嚟轉去

設定
Volume 10點
PHASE 180 (其實分別唔係好大)