設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 5.1.2 or 5.1.4 擺位

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄

請看附上的平面圖, 視廳空間大約在藍線的視聽範圍 (8尺 X 8尺), 梳化如圖靠牆。
小弟有以下問題:-

1) 應該用5.1.2 或 5.1.4 (本仔想用5.1.4)
2) 如果用5.1.4 天空喇叭應該放:-
     (i) 電視牆上及梳化背牆上
     (ii) 天花上 (大約客廳中間天花及梳化向電視前一點的天花上)

請問各位有什麼建議,請告知

謝謝!

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

5.1.4
天花上

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄呢個位好正啦!不過留意,個廳都大,可能都要幾大力既十仔先夠力
5.1.4做到梗係做,但同樣地都係SURROUND SPEAKER擺位難D,好易太近耳仔
高過耳位少少會好D

黃金玩家

leung133 發表於 2022-3-30 10:16
師兄呢個位好正啦!不過留意,個廳都大,可能都要幾大力既十仔先夠力
5.1.4做到梗係做,但同樣地都係SURROUND S ...

其實8尺x8尺外,靠窗那邊有地台跟工作枱及柜,靠門那邊都是柜,可擺放及用的空間在8x8尺內,梳化靠牆放,都在煩sub仔擺放問題,如外觀好看及實用在考慮下方在forum看到師兄的擺位(請恕借圖一用),sub 仔諗緊買svs Sb1000pro.

另外無知一問,其實視聽/聆聽空間的說法是只計算上圖的8尺x8尺,還是左右空間都計算在內。

謝謝分享

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Pakfrey 發表於 2022-3-30 10:41
其實8尺x8尺外,靠窗那邊有地台跟工作枱及柜,靠門那邊都是柜,可擺放及用的空間在8x8尺內,梳化靠牆放, ...

其實好多香港屋企都係好似你呢個單位咁既問題~~唔係大問題既~
不過之前大王有分享過,聲音係會計哂成個視聽空間,所以都要有力一D
我就覺得咁大地方,用PB1000PRO仲好D,我最後都揀左呢隻,有興趣可參考下
我都係放廳中間同你一樣

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

天空用4隻比2隻感覺完全唔同
所以玩4到隻天空一定4隻
我就係最先set玩2隻天空玩左1日
之後試下加多2隻
先知4隻天空是正好多

黃金玩家

shrek-01 發表於 2022-3-30 10:45
天空用4隻比2隻感覺完全唔同
所以玩4到隻天空一定4隻
我就係最先set玩2隻天空玩左1日

我都係咁諗,有無師兄可提點,或在上圖點出天空喇叭放在那個位置比較理想。 (梳化貼牆)

鉑金玩家

5.1.4
(i) 電視牆上及梳化背牆上

大概咁樣, 後面果2隻指返頭頂前少少就更理想

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Pakfrey 發表於 2022-3-30 10:48
我都係咁諗,有無師兄可提點,或在上圖點出天空喇叭放在那個位置比較理想。 (梳化貼牆) ...

C Hing
其實我都係不夠專業的
都是自己亂咁裝4隻天空

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Pakfrey 發表於 2022-3-30 10:48
我都係咁諗,有無師兄可提點,或在上圖點出天空喇叭放在那個位置比較理想。 (梳化貼牆) ...

其實裝既位真係睇現場點就你D傢私,同埋D線點走,
位置你個地方都夠擺,反而之後點樣CAL同埋轉下個方向可能仲有用