設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Wharfedale EVO and Focal Chora 各位大大會點揀?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
疫情關係,成日在家工作,經常喺屋企睇戲,所以想入坑整套5.1。
上網做咗啲資料搜集,又出過去旺角試過,最後覺得有兩個牌子唔錯。

Wharfedale EVO 系列中高音非常清晰,略嫌低音唔夠力量。

Focal Chora 分析力好好,高中低頻層次分明,低頻又有力。

真係各有好處,想聽吓各位大大意見。🙏🏻🙏🏻🙏🏻

暫時考慮緊嘅系列1:
Front: Wharfedale EVO 4.4
Center: Wharfedale EVO 4.cs
Back: Wharfedale EVO 4.1
Sub: Definitive Technology SuperCube 6000 Subwoofer
Amp: DENON AVC-X4700H 9.2

暫時考慮緊嘅系列2:
Front: Focal CHORA 826
Center: Focal CHORA center
Back: Focal CHORA surround
Sub: Definitive Technology SuperCube 6000 Subwoofer
Amp: DENON AVC-X4700H 9.2

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

睇戲最緊要夠低音。
你講focal 高中低分明,低音又夠力,選擇focal啦。
wharfedale中高音太清,低音唔夠,其實聽得唔舒服。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

睇戲中置和超低音最重要,
foca center有6.5吋中低音單元,出來既音質一定唔差。
其實超低音喇叭可買隻好少少。
問下這裏既師兄。

黑鑽玩家

試喇叭時係咪即場AB比較先?有時聽感有差別可能係店方配搭上出錯, 而且你買返去係用AV amp推, 效果上亦會有所不同。

星級玩家

NM0101 發表於 2022-3-20 12:42
試喇叭時係咪即場AB比較先?有時聽感有差別可能係店方配搭上出錯, 而且你買返去係用AV amp推, 效果上亦會有 ...

師兄講得冇錯,呢個就係令我難以決定既原因,冇一間店有齊二個牌子,大家用Amp唔同,環境唔同,我唯有揀同一首歌去試,試完店A再試店B去比較。

就算只係Focal,我係不同店試亦有少少分別,更加難以想像。加上我係新手冇玩開5.1,所以先想聽下其他人意見。🙏🏻🙏🏻🙏🏻

星級玩家

風仔風仔仔 發表於 2022-3-20 09:29
睇戲最緊要夠低音。
你講focal 高中低分明,低音又夠力,選擇focal啦。
wharfedale中高音太清,低音唔夠, ...

暫時我都係偏向Focal🙏🏻🙏🏻🙏🏻

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
RPO + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黑鑽玩家

DaveHo@FB 發表於 2022-3-20 14:08
師兄講得冇錯,呢個就係令我難以決定既原因,冇一間店有齊二個牌子,大家用Amp唔同,環境唔同,我唯有揀 ...

Focal CHORA 826 多咗一個低音單元, 如果部Amp夠力, 低音量感當然比Wharfedale EVO 4.4多, 但問題係用AV amp推就唔會俾返同一量感你, 反而Wharfedale EVO 4.4對推力要求上冇咁大, 低音表現上可能比Focal CHORA仲好。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果用wharfedale EVO4.4
放得落嘅話,中置一定係用 EVO 4.C

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我用緊Focal Chora 816 用緊YAMAHA A3080 + Cambridge Audio EVO150 + 老秦7250後級,半影音分家。暫時好滿意冇咩投訴
窮人音響組合......

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都睇左EVO好耐,貪佢靚仔,但低音量真係唔係好岩睇戲,音樂感重,包圍感好強