設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 又屎忽痕想換機, 各師兄比下意見

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說之前開左個post 出讓 Auralic Altair G1, 升級左 Electrocompaniet ECM1 MK2, 唔係講笑, 佢個high-end dac真係比到驚喜我, 成個dynamic好出, 人聲夠突出, 可以感受到當刻嘅情緒, 聽演奏由其是小提琴, 聽到佢拉弦個下空氣感

前幾日又屎忽痕, 上網睇機, 又睇中左cocktail audio X45 pro 同 auralic Vega G2.1  

睇中X45pro個chips ES9038pro, 同埋vega 2.1又係high-end dac, 想同electro個high-end 鬥一鬥

如果有師兄有興趣Electrocompaniet ECM1 MK2, 可以PM我 我買3萬幾, 放都係2萬2 (仲有保養)

希望放到又再玩下新玩具

星級玩家

各師兄有冇其他streaming Dac又差唔多level 可以介紹下

鉑金玩家

師兄之前部 Auralic Altair G1好似2個月前放, 咁快又玩厭部Electrocompaniet ECM1 MK2

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟剛買咗部二手Lumin P1,音場動態都好好,仲可以HDMI入解DSD,師兄可以搵嚟聽下啱唔啱口味

星級玩家

1234qwer 發表於 2022-3-21 17:19
師兄之前部 Auralic Altair G1好似2個月前放, 咁快又玩厭部Electrocompaniet ECM1 MK2 ...

因為又睇中另一部幾岩我口味

星級玩家

Foreverwest 發表於 2022-3-21 17:32
小弟剛買咗部二手Lumin P1,音場動態都好好,仲可以HDMI入解DSD,師兄可以搵嚟聽下啱唔啱口味 ...

我最近D朋友都係玩緊HDMI線, 話好過USB out

我都有諗過換P1, 問過代理, 佢話Lumin機比較原汁原味 (偏淡), 令到我有D卻步

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SimonCham@G 發表於 2022-3-22 12:33
我最近D朋友都係玩緊HDMI線, 話好過USB out

我都有諗過換P1, 問過代理, 佢話Lumin機比較原汁原味 (偏淡) ...

師兄有冇去試過P1?  

星級玩家

Yoshiki2008 發表於 2022-3-22 17:55
師兄有冇去試過P1?

未試, 就係比代理講完, 我覺得呢個牌子唔太岩所以費時去試

師兄你有試過嗎?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SimonCham@G 發表於 2022-3-22 18:34

師兄你有試過嗎? ...

可以去試下先決定丫,起碼親自試過,唔岩都冇計,
我就冇試P1﹐不過就試左T2﹐話說當日想買你部Altair G1﹐
結果前前後後去試左4次 Altair G1同G2.1﹐altair G2.1係幾好,但係價錢超晒預算,成套機亦都有唔成正比既感覺,
而Altair G1既聲出黎就普普通通,冇網上既人講得咁好,
同個店員傾完一輪之後,佢問我點解唔試下T2同D2﹐
我話之前上網都有睇過T2﹐因為佢冇kk box﹐
加上個dac唔可以駁其他機用,所以從來冇考慮過Lumin﹐
之後佢話T2雖然冇Altair G2.1咁多功能,
但係聲音絕對唔會差過Altair G2.1﹐
我心諗横掂都黎到,你叫到咪順便試下囉,
點知一開聲,哇.....真係冇吹水,拍得住Altair G2.1......
試左2,3首歌之後已經有決定,已經冇理有冇kk box 同埋dac個問題,問埋有冇貨同埋咩價錢之後,即時比錢拎返屋企慢慢玩!而家都煩緊想換條好D 既Rca 線同埋改唔改LPS電源。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SimonCham@G 發表於 2022-3-22 18:34

師兄你有試過嗎? ...

師兄,相信Lumin絕對值得你去試,因為我雖然只係用咗幾日,但P1俾我嘅感覺絕對唔係淡然無味,佢嘅聲音其實帶點甜,好舒服,如果佢其他功能你用得到(例如DAC,Pre amp同HDMI解SACD嘅DSD signal),絕對值得呢個價。如果用唔到其他功能,相信T2都會啱你,因為佢聲音相信同P1差不多