設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] Yamaha Z7用後報告

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

換咗Yamaha Z7約一個月,終於啲起心肝出份報告,請各位多多指教

之前用Onkyo 905,依家用Yamaha Z7,論空間感同音場、環繞聲同細緻度,Z7win幾多,以下有幾段戲想同大家分享一下:

功夫熊貓搶飽嗰段,好明顯聽到聲音走嚟走去嘅效果,因一開始,施福搶去熊貓正擺入口個飽嗰一下,聽到施福係好快甘突如奇來由左走去右邊,905都會聽到,但Z7俾到我聽到施福好快由左閃去右邊嘅音效

之後施福喺空中搶飽嗰段,雖然好快,但會喺後置聽到每夾一下每下位置都有不同

轉筷子D段,好明顯聽到前面有個音場係左前方喺度好痕甘轉圈,我喺多次試聽會聽過各牌子嘅amp都未聽過D下,我都係喺尖沙咀 Tom Lee聽完之後就中晒毒入Z7

未買Z7 前聽人講Z7人聲偏薄,但Z7調較EQ後施福出聲又厚又暖,甚至比我之前部905更好,實在surprise

第二套戲又係動畫:五星級大鼠

當班老鼠俾阿婆發現後衝出間屋嗰場,會聽到Z7嘅包圍感,周圍都好大雨,雨水由上落下,突然上面有幾下響雷,相信係DSP 3D音場嘅功效。

最明顯係老鼠入到水渠有D水淋落嚟,真係聽到好似有D水由上面流落頭頂甘

聽演唱會/演奏會方面,以久石讓演奏會為例,開始時觀眾嘅掌聲喺係上面包圍住,好似身處場館裹面一樣

聽演唱會時,觀眾嘅掌聲、呼叫聲同打吹波膠條聲都好立體甘包圍住,聽得好清楚

但唯獨人聲唱歌有D怪怪嘅感覺,我只識得形容為較虛同浮,不及905嘅厚同實在,可能係DSP加工後嘅效果,試過用Movie個Drama Mode會好D,好過Live Mode

另外,之前聽到有話Yamaha不及Onkyo或Denon爆得,我又覺得Yamaha都好爆得,唔知係咪我隻subwoofer幫到關係

Setting 方面,我幾鐘意Z7兩個905無嘅setting,第一個就係HDMI Standby By Pass,就算部Z7喺熄咗機喺stand by時,仍然可以喺指定嘅HDMI input 傳送畫面出嚟,對於我好有用,因為我部500A唔夠HDMI用,可以將部Xbox經HDMI插落部Z7度,就算唔開amp部可以by pass俾500A出到1080p畫面 (我打戲時好少開amp打,通常經optical用無線耳筒)

第二個鐘意嘅setting就係save mode,可以將amp裹面嘅setting包括EQ save起佢,有什麼問題亦可以好容易load返出嚟

講咗幾項Z7較優勝之處,有一樣係905較好嘅,就係905火數輸出一定較大,而且我之前905用5.1可以bi-amp,依家Z7用埋presence speaker唔可以用bi-amp,同埋對前置喇叭 Mirage MRM-1好大食(85dB, 8Ohm),Z7推佢推到好盡先有75dB,睇完一套戲個機身好熱

依家正等待揾部2 channel後級返嚟推前置,而其他channel就交返Z7推,希望有改善,等部Z7唔洗甘辛苦出多D嘢

評分

參與人數 12威望 +53 收起 理由
bbsai + 3 好好既分享!
KUNGKUNG + 8
manson + 3
qq1122yq + 5
fuman0123 + 5
245141525 + 6
jason_lwk + 5
ewartuen + 8
ricoy288 + 3
hogoh + 1 原創內容
avmilk + 2
Einstein + 4

查看全部評分

Sony VPL-VW550ES  
Sony XR-65A90J
Lygndorf MP50
Pioneer LX800
PSI A23-M + A17-M + A14-M
PERLISTEN D15s
Lightspeed Reference MK5

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching你好有heart喎,我買左Z7咁耐都未寫得出報告!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝 Markmak 師兄報告先
無錯細路低見玩唔掂 YAMAHA 個 EQ 佢係咁多隻牌子AV AMP 中最渣
相反玩得掂佢個 EQ 就係集 "百家大成" 武林至尊, 別無他選

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

500A好靚

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

500A好靚
鐵心心 發表於 2010-3-27 17:40

我最欣賞就係第二幅施福搶飽嘅相,尋晚定格影相,先知道佢喺度望住你笑,平日真係無留意,好盞鬼
Sony VPL-VW550ES  
Sony XR-65A90J
Lygndorf MP50
Pioneer LX800
PSI A23-M + A17-M + A14-M
PERLISTEN D15s
Lightspeed Reference MK5

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我最欣賞就係第二幅施福搶飽嘅相,尋晚定格影相,先知道佢喺度望住你笑,平日真係無留意,好盞鬼{:6_174: ...
MarkMak 發表於 2010-3-27 17:51

開心大發現
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄好野,我用緊,都只係講過下。
下一步你都係入後級啦,真係仲更加爽呀.
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=33058&highlight=

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

welcome to Yamaha family...

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

nice sharing!

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

good report....