設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eugene0083

[討論] 求師兄幫我揀 AMP 推LS50 meta

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

粉果人 發表於 2022-3-10 19:40
我並唔針對所有studio monitor只係針對wireless2黎講,你都識講價錢只係無源版既double又可以咁多功能, ...

KEF Wireless 版本  ,  方便簡單 ,  CP值高 ,  推 speaker 到一個好聲的層面 .
如果接受到 soundbar 聽歌仔 ,  KEF wireless 的確高質了很多 .
無源版本 ,  推得靚聲就要求一部好 amp ,  日後升級玩意空間大 .
兩者音質是要求好聲和追求靚聲的分別

EVO150配 LS50 Meta ,  不如買 wireless II

利申 wireless II 用家

進階玩家

tonylkt23 發表於 2022-3-10 17:49
照你咁講,啲studio monitor都只係笑話黎。

講推力,係wireless 2 最大

you please keep quiet

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Wireless ll 唔錯呀,有聲架,除左慳位最主要平,反正開得大聲就覺得好聽就千其唔好去聽無源,切記!

鉑金玩家

粉果人 發表於 2022-3-10 19:40
我並唔針對所有studio monitor只係針對wireless2黎講,你都識講價錢只係無源版既double又可以咁多功能, ...

其實主要睇用咩AMP去推, 咩訊源去聽

以性價比黎計, 我都覺得以2萬左右既價, 無源版好難玩得好過wireless2

當然如果投資多d, 拎3-4萬出黎玩, 又唔同咁講法

進階玩家

如果考慮得Lyngdorf Tdai-1120 ,我建議考慮埋 NAD M33,
1. 行Purifi Eigentakt 力水200W ,無論你推座地或書架,一般情況都足夠,出名好聲又好力,聲音絕對唔失禮,而且失真極低。
2. 有Dirac calibration 聲音較正。
3. 聲音還原度,細節高!
4. 內置左MQA 解碼,串流聽歌十分正
5. 有ADC sample rates (升頻功能48K/96K/192K)

不過最大缺點係全新價比較貴,搵有保養既二手會比較抵玩!

鉑金玩家

三星玩樂勲章

Aventador 發表於 2022-3-18 12:38
如果考慮得Lyngdorf Tdai-1120 ,我建議考慮埋 NAD M33,
1. 行Purifi Eigentakt 力水200W ,無論你推座地 ...

M33 唔好話全新
就算二手都3萬以上
同樓主想選擇的唔同一水平

當然聲要自己聽
建議要room perfect 就 Lyngdorf
外貌協會就 Evo 150
Class Ab  音樂感就 naim Atom

我一樣用緊LS50 meta
聽過哂以上3部
最後揀左Naim

進階玩家

Ssalem 發表於 2022-3-19 12:44
M33 唔好話全新
就算二手都3萬以上
同樓主想選擇的唔同一水平

玩音響就係咁, 睇你自己想要咩,
眼見好多ching 貪平個少少買左部amp 返去,
之後又發現喇叭唔夾, 之後換喇叭,
又發現部amp 唔夠推~ 又走去換部amp,
有人一直買買賣賣, 行好多冤枉路,
唔見既錢分分鐘已經夠買有凸~

鉑金玩家

三星玩樂勲章

Aventador 發表於 2022-3-19 13:07
玩音響就係咁, 睇你自己想要咩,
眼見好多ching 貪平個少少買左部amp 返去,
之後又發現喇叭唔夾, 之後換 ...

但要“玩”音響就係咁
研究學習  失敗嘗試再失敗
到試啱自己口味的成功
先係玩的過程

如一開始攻頂
就冇左“玩”的樂趣
何況攻頂都唔等於啱自己
而且想化算二手來二手去
駛費唔多 就當租機試機費吧

唔好介意純粹個人意見
平有平玩 貴有貴玩
沒對錯 自己玩得開心就好