設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] Ken Kreisel DXD-500開箱

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

上年身痕,前置3隻換成KK K700,之後感覺低音開始跟唔上,auto-cal完個crossover 跌到55Hz,意味av amp都覺得sub仔力度跟唔上前置,寧願俾多D底頻前置出番。所以考慮升級sw。

初時考慮DXD-1000,但又心思思想玩兩隻sw。兩隻DXD-1000的話太貴,如果兩隻的話只可選DXD-500。問代理意見一隻1000好,定兩隻500好,佢只回覆我一句「雙拳難敵四手」,OK明白了,况且我唔鐘意DXD-1000個紅圈太搶眼,所以決定DXD-500。

貨到左都一段時間,擺左幾個星期,再唔搞掂佢屋企人會詐形,所以今日(星期日)的起心肝開工...

兩大箱野,洗衣機咁

開箱

成個箱倒轉,倒出來

底部4隻膠腳,如果唔鐘意可以扭出來換隻靚腳,網上見有人換iso accustics,不過我呢D窮人就覺得冇咩必要,視覺享受多於實際。

真身,同大佬DXD-1000大小一樣,不過大佬1000w 針對極致用家,DXD-500 針對studio用戶,500w實際D其實好夠用。有說今代DXD-500其實同上一代DXD-12012不遑多讓。

單元

鐵片+膠墊,玩3D push-pull-pulsar堆叠會用到,連接兩隻sw

膠墊放4角

兩隻堆叠,一個人搬上去還可以,再多一隻就真係投降

插好線,大功告成!

暫時玩兩隻KK + 本身用開的M&K,冇咩點試settings,初開聲覺得冇咩料到,但煲半套戲時間已感覺開始黎料,低頻越俾越有,唔會覺得到頂,而且低頻可以充滿成個空間,係以前一隻sw俾唔到的。

今日未有時間行av amp auto-cal,cal完希望再好D。

評分

參與人數 13威望 +820 金錢 +810 熱話 +100 收起 理由
chhanthony + 80 + 80
bigair + 50 + 50 超正, 一定要加分
小瑟 + 500 + 500 + 100 超正, 一定要加分
mantam121 + 10 + 10
yuppi + 20 + 20 恭喜哂Ching
pinkspider + 50 + 50
李好野@76 + 10 + 10 正到爆
fishbone8822 + 50 + 50
5.1外星人 + 10 + 10 超正, 一定要加分
rockyw + 10 好高大!
Benip + 10 + 10 超正, 一定要加分
Foreverwest + 10 + 10 超正, 一定要加分
qq1122yq + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

黑鑽玩家

正到冇朋友

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

超正,可惜我屋企放唔落咁大隻Sub仔。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Versa兄

請問而家用緊咩AV amp呀,玩3D堆疊在調校上有無咩問題/難度
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄請問K700表現如何呀,我對K700pro有興趣的,難得見到有師兄用,真係要請較一下

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

好耐都冇乜見開箱文啦,要推上頂先
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鑽石玩家

有無注波問題?

鑽石玩家

marco 發表於 2022-3-7 09:14
Versa兄

請問而家用緊咩AV amp呀,玩3D堆疊在調校上有無咩問題/難度

av amp仲用緊Krell Foundation 7.1 前級,後級Krell Evolution e3250推前面3隻 K700,Sunfire TGA-7401推環繞4隻。

3D堆疊應該比分散擺容易玩,因為都係串聯當一隻sw。而且無記錯,官方係建議兩隻堆疊調校到用同一settings就可以。不過呢度咁多高手,應該可以再微調令效果更好,我就未有咁高能力,要慢慢學習。
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

鑽石玩家

Benip 發表於 2022-3-7 09:43
師兄請問K700表現如何呀,我對K700pro有興趣的,難得見到有師兄用,真係要請較一下 ...

K700 ok架,高低伸延,衝擊力都好,聲音離箱,而且單元多,大動態都可以鬆容應付,開大音壓睇戲感覺更明顯。
唔算難推,但當然用後級更好

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Versa 發表於 2022-3-7 12:31
K700 ok架,高低伸延,衝擊力都好,聲音離箱,而且單元多,大動態都可以鬆容應付,開大音壓睇戲感覺更明 ...

同深圳代理攞貨貴唔貴,我問過台灣K700pro價錢大概22000上下,深圳發貨的