設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 小瑟

[Soundbar] 久等了.....Sony HT-A7000 深入評測

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ChristianC 發表於 2022-2-26 17:04
小瑟ching,有個疑問
想問問駁左落tv
睇戲tv仲洗唔洗轉tv聲音摸式:杜比音效、電影等

應該果個位係改TV喇叭的, 對SB應該冇效的~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Dimsum915 發表於 2022-2-28 16:56
我10月開始用,不時都會話無hdmi訊號,然後restart。呢個問題好飄忽,隔一排就會出現,叫Sony師傅上門睇過 ...

大家連接既問題我都冇試過, 都真係可能同HDMI有關, 如果大家用既HDMI係光纖或有晶片的, 試下換一條咩都冇, 什至用返原裝線試下, 同埋因為HDMI CEC既關係, 其實就會另到所有連住HDMI既東西都會變成"一個系統"咁去睇的, 所以其實機 " 如機頂盒呀, MEDIA PLAYER呀, APPLE TV 4K呀" 都係同一個系統, 會有機會互相影響的!!!

如果可以就試下蚊左你懷疑有問題的機, 試下仲會唔會有大家講的情況.
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

GARYKWONG@G 發表於 2022-2-19 22:25
之早都問過旺角Sony 糸不可以。
我都糸HT-5000 用家。
如果換HT-7000 又好浪費. ...

我都覺,因我都係ht-5000用家

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
GARYKWONG@G + 20 + 20

查看全部評分

銀級玩家

小瑟 發表於 2022-2-20 13:46
係啦, ST5000跟本冇設計比無線後置做連線, 只有新果D SOUNDBAR先可以有呢個功能呢~ ...

認知上係睇佢點寫個system software 唧,佢唔想寫都冇計,做生意嗎,有得用返就最好啦,software engineer 嘢,咁大個Song 唔會冇人搞到嘅,只係肯唔肯搞唧

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

進階玩家

剛剛入手A7000 連後置,個sub 仔仲等梗
電視用梗A8G,另外有隻apple tv4k 直插soundbar,之前用開Z9F

netflix/disney+ 電視原生apps 或apple tv apps 都可以出到atmos,唔知點解轉左A7000 後,所有配置都一樣,但依家情況如下,求教

電視原生apps
Disney+ 出唔到Atmos
Netflix 出到atmos

Apple tv apps
Itunes music 出到atmos
Disney+ 出到atmos
Netflix 出唔到atmos

P.S. 雖然sub 仔未到,但都有一定低音感,環繞效果好過之前好多,感覺d 聲層次感豐富好多

進階玩家

briansklau 發表於 2022-4-3 00:29
剛剛入手A7000 連後置,個sub 仔仲等梗
電視用梗A8G,另外有隻apple tv4k 直插soundbar,之前用開Z9F

解決左了
原來只係喺apps 入面display 有問題,顯示係5.1,播放時個soundbar 係表示atmos

評分

參與人數 1威望 +200 金錢 +200 收起 理由
小瑟 + 200 + 200 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

進階玩家

請問我用soundbar 聽歌,暫時比較好的音質應該係用apple music 經apple tv 出soundbar,但受制於apple tv 暫時apple music 最高支援24bit 48khz,唔知有無人會用ipad/iphone 駁DAC 去soundbar?

因為我無玩開耳機,未有手提DAC,如果玩到,諗住投資多個DAC,喺soundbar 玩住先,遲d 再買耳機出街都聽得

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

之前提過睇Disney Netflix 睇睇下,會窒窒啲聲音
我換返左lan線接駁電話後,就無左了