設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 富士10-24買新款定舊款好

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我剛入手部X-E4,上過陳列室試過支新款WR鏡頭,質素OK,問佢哋啲哥仔有乜分別,佢哋話新款同舊款光學結構冇分別,只係爭個WR同埋有光圈環有刻度!我上網也看過,舊款就日本製,新款就菲律賓製,水貨價兩支相約,行貨就七千幾,應該揀邊支好?如果新舊款的質素係一樣,光圈環有刻度是否那麼重要,而下雨我也不會外出,WR對我影響不大,另一方面,我又諗電子嘢係咪有新買新?有部分師兄話富士買水貨係常識吧???? ,以新款計,行貨與水貨相差二仟幾,是非買水貨就算!?
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鉑金玩家

買嘅一定係買日本做嘅,其實新舊款只係個外表
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鑽石玩家

sam2004 發表於 2022-3-12 11:03
買嘅一定係買日本做嘅,其實新舊款只係個外表

師兄,我本意如此MIJ 👍,但新款有光圈刻度,這是否較方便?
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鉑金玩家

heven 發表於 2022-3-13 04:34
師兄,我本意如此MIJ 👍,但新款有光圈刻度,這是否較方便?

如果鏡片結構一樣,有咩影響呢,除非你係玩全手動
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鑽石玩家

sam2004 發表於 2022-3-13 11:03
如果鏡片結構一樣,有咩影響呢,除非你係玩全手動

師兄,明白,咁都啱👍👍😁 MIJ真的沒法擋,我上年年初,因Nikon所有產生線全部遷出日本,因影相為主,都入手兩部Z6,第一平,第二MIJ,點解入兩部,因為怕換鏡入塵落去CMOS,而唔知點攪好😅😅

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

heven 發表於 2022-3-14 01:09
師兄,明白,咁都啱👍👍😁 MIJ真的沒法擋,我上年年初,因Nikon所有產生線全部遷出日本,因影相為主,都 ...

無反機因為無反光鏡,清潔CMOS簡單左
有塵用個唧唧泵一噴就攪店
btw我都用緊Z6+2470 2.8S

鑽石玩家

cakecake 發表於 2022-3-16 08:49
無反機因為無反光鏡,清潔CMOS簡單左
有塵用個唧唧泵一噴就攪店
btw我都用緊Z6+2470 2.8S ...

師兄,明白,24-70 2.8S MIJ 正👍👍,小工只入了支kit 24-70 4.0,上年貪得意入咗支福仔35mm f1.7及15mm f4.5加埋個福仔轉接環,慢活!今年pat pat痕,入手富士想玩菲林模擬,上星期入了個神力環試吓用埋落富士度,但發現支15mm,無限遠,好似唔係太清,唔明關支鏡事定接環唔夾!😂

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2022-3-20 04:10
師兄,明白,24-70 2.8S MIJ 正👍👍,小工只入了支kit 24-70 4.0,上年貪得意入咗支福仔35mm f1.7及15mm  ...

其實轉接環本身唔貴,如果俾我會買多另一款轉接環試多次同樣組合
paul.play.forward
人言微,愛共樂,活着就要往前看

鑽石玩家

Paul76 發表於 2022-3-20 07:04
其實轉接環本身唔貴,如果俾我會買多另一款轉接環試多次同樣組合

師兄,明白!🙏