設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lkljason

[外版] 實體碟同串流唔解唔可以共存呢

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

WilsonWong4@G 發表於 2022-2-10 13:46
大前提一定係要好似師兄咁,有錢有地方至得

以前dvd年代就真係乜戲都會入,到bluray、4K年代,通常戲院睇完又鐘意先入!
反而好小未睇就直接買碟!

評分

參與人數 3威望 +19 金錢 +15 收起 理由
pkyshing@G + 7 + 7
成龍大哥 + 6 + 4 認同到一個點呀
:o) + 6 + 4 認同到一個點呀

查看全部評分

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2022-2-10 15:11
係我地呢D先會睇完仲買碟睇既姐....好多都唔會架勒~

係喎!身邊買實體碟既人真係越黎越小。

評分

參與人數 2威望 +12 金錢 +8 收起 理由
成龍大哥 + 6 + 4 我真邊從來都無人買實體碟sosad..
:o) + 6 + 4 我真邊從來都無人買實體碟sosad.

查看全部評分

鉑金玩家

想搵部好D嘅碟機都唔容易,你叫人點支持你D實體碟呢?
我壞左部OPPO93都只能夠搵人幾百蚊整番睇住D 2K 碟先。

評分

參與人數 2威望 +12 金錢 +8 收起 理由
成龍大哥 + 6 + 4 咁咪搵部無咁好既碟機,例如XBOX..
:o) + 6 + 4 咁咪搵部無咁好既碟機,例如XBOX.

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我覺得而家最好笑係,我訂左碟,但隻碟未有但disney+已上左,
不過好多時我係係戲院睇左再訂碟,所以可以忍到隻碟到左先再睇

評分

參與人數 3威望 +22 金錢 +18 收起 理由
成龍大哥 + 6 + 4 認同到N個點呀
:o) + 6 + 4 認同到N個點呀
lkljason + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

買碟變左小眾,師兄果幾隻我都有買,尤期QUIET PLACE2, ATMOS真係好正
最後果段打鬥、開水喉同入左真空倉絕對係試機好片!

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +14 收起 理由
:o) + 6 + 4 超正, 一定要加分
lkljason + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

leung133 發表於 2022-2-11 08:59
買碟變左小眾,師兄果幾隻我都有買,尤期QUIET PLACE2, ATMOS真係好正
最後果段打鬥、開水喉同入左真空倉絕 ...

我諗呢個就係原因…… 好多買實體碟嘅人多數係屋企有好嘅器材,可以發揮到實體碟帶嚟嘅更優質聲畫效果。但相信有更多人睇戲只係純粹為咗睇戲本身嘅內容

星級玩家

我都會買碟,不過買D想儲的
有D戲ONLINE有一日都可能無得睇,又或者唔知點解被下架
但碟起碼我仲有得係家自己睇或者同朋友交換睇

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 認同到一個點呀, 支持實體碟!.

查看全部評分

鉑金玩家

電影通常只會看一次不同音樂反覆多次聆聽故串流全面取代影碟係遲早但要全面取代音樂CD,SACD或黑膠就未必得除非音響廠不再生產任何光碟播放機。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WilsonWong4@G 發表於 2022-2-11 10:22
我諗呢個就係原因…… 好多買實體碟嘅人多數係屋企有好嘅器材,可以發揮到實體碟帶嚟嘅更優質聲畫效果。 ...

好多人想享受影音,都會揀去戲院,但現在唔去得,變左出現有SB之類既簡便器材出黎~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

點解這個話題 轉個標題又講一大餐
自己鐘意得啦 有乜共唔共存
有碟出鐘意咪買囉 覺得睇過就算咪睇串流囉

評分

參與人數 5威望 +39 金錢 +35 收起 理由
sevenyeung + 10 + 10 認同到一個點呀
pkyshing@G + 7 + 7
:o) + 6 + 4 認同到一個點呀,支持實體碟
成龍大哥 + 6 + 4 認同到一個點呀
WilsonWong4@G + 10 + 10 同意到一個點!

查看全部評分