設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] D記6700與Y記5200選擇

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟現用D記6700,但因己全後級推所有喇叭,所以開始身癢想試純前級,筆直有限所以玩唔起鬼妹,所以都係以架妹為目標(Y記5200),6700係可以用pre out模式,但最重要一點係只能用RCA,我睇過下資料,用平衡連接整個聲效動態會比較好,背景比較靜,因為玩咁耐AV,Y記AMP真係未真正聽過,所以未知道值唔值由最新既6700換回2年前既產品5200

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

5200係會好過6700,但值唔值得換好睇個人,如玩唔玩多啲音效,A.i,imax,auro 3d,8k,屋企空間,用咩喇叭,喜歡包圍定拳拳到肉⋯⋯始終兩部機取向有唔同

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

師兄你身痕定係還是覺得denon難玩,較極都較唔到好聲先至想換呀?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AskaLung@FB 發表於 2022-2-2 11:26
師兄你身痕定係還是覺得denon難玩,較極都較唔到好聲先至想換呀?

其實一開始買AMP時係想買Y記A6A的,但果時sales話未知貨期幾時到貨,所以最後簡左6700,一開始只是加左2CH後級推前置,但到最後加多部7CH後級推晒所有喇叭,而2部後級都有平衡輸入,所以有2點令我想試5200,第一係想試Y記AMP(因為聚多評語都話Y記睇戲既氣氛環繞好正),第二就係想轉用全平衡線接前後級

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Jazzgd1 發表於 2022-2-2 11:25
5200係會好過6700,但值唔值得換好睇個人,如玩唔玩多啲音效,A.i,imax,auro 3d,8k,屋企空間,用咩喇叭 ...

AMP支唔支援8K對我暫時唔重要,因為我player係聲畫分出的,至於聲效,我暫時都係覺得Atmos足夠玩同比較大路,我全套Polk audio喇叭

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

Benip 發表於 2022-2-2 11:38
其實一開始買AMP時係想買Y記A6A的,但果時sales話未知貨期幾時到貨,所以最後簡左6700,一開始只是加左2C ...

咁如果有錢買梗係換啦,不過5200有冇貨都係問題

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Benip 發表於 2022-2-2 11:43
AMP支唔支援8K對我暫時唔重要,因為我player係聲畫分出的,至於聲效,我暫時都係覺得Atmos足夠玩同比較大 ...

咁你要清楚自己有咩唔滿意先又或者有咩你想要先,如果唔滿意你都要知問題係出自硬件定setting ,我怕你換完又唔滿意,可以的話去試吓Y記先,睇吓啱唔啱自己口味。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

試過yamaha音效好出色

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

出面好少蒲頭有得試 Yamaha 5200 如果你去通利試你一定會失望
最好係有朋友屋企有先真正試得出
我都係喺朋友屋企試完就即刻買,環繞聲真係 一絕, 前三都非常好,最多師兄擔心都係低音問題,但係始終部部機都係睇你點樣調教 我p記轉 yamaha會發覺咗好多人說的聽多好多嘢, 聽多左啲乜嘢, 去搵下有冇朋友用緊5200試下你就知, 有好多嘢有得調教 你要真係有心玩先發揮得到最好
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想請教下,有冇試過6700用同唔用後級做比較?
因為我用緊6700,一直好心私私入手後級,都諗緊2CH(比前置)定5CH(所有地面)後級好