設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] 問 windows10 駁 soundbar 問題

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我現在用  GTX 1060 3GB, 佢有DISPLAY PORT 及 HDMI port

我用佢DISPLAY PORT駁去一隻MON

MON本身無SPEAKER. 所以我係用一條3.5MM綫, 插電腦後面的綠色JACK 去一個普通喇叭出聲.

現在入手了一隻soundbar Denon S216, 想試下駁電腦效果如何.

我用跟機的HDMI綫, 駁GTX 1060 的HDMI port, 及 S216的HDMI IN. S216 無聲出.

我改駁S216的 HDMI ARC port, 一樣無聲出.

我再把HDMI綫, 一頭駁S216的HDMI / HDMI ARC, 另一頭駁去MON的其中一個HDMI port, 都無聲出.

係咪因為DISPLAY PORT會把電腦的聲音, 全部帶了去MON, 而不再可以分開在GTX 1650的HDMI輸出?

我係呢到就算插入了S216開了機, 但1060個HDMI PORT都係寫無插野.

我試改用電腦藍芽, 駁去S216的藍芽, 正常有聲出.

有無方法可以把電腦聲音, 經HDMI, 輸出俾S216出聲呢?
hdmi no s216.jpg

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

你要喺 "set up multiple displays" 裡面enable 埋個HDMI 先會見到

黃金玩家

Lacrimosa 發表於 2022-1-27 02:55
你要喺 "set up multiple displays" 裡面enable 埋個HDMI 先會見到

謝教.

有聲了. 但奇怪的事發生了, WIN10 當呢支 soundbar係 一隻可以發聲的MONITOR !! 變成了第2隻DISPLAY.

所以比如我用potplayer時, 選full screen, 會有部份畫面"不見了", 係右邊部份畫面. 因為WIN10 把這右邊少少畫面當為在DISPLAY2 "DENON S216" 顥示.  我在potplayer內設置不使用DISPLAY2 後才可以正常睇得番FULL SCREEN.

請問仲無方法令WIN10 不把 S216 當成係一個可以MONITOR?

s216 mon.jpg

黑鑽玩家

oyama 發表於 2022-1-27 07:33
謝教.

有聲了. 但奇怪的事發生了, WIN10 當呢支 soundbar係 一隻可以發聲的MONITOR !! 變成了第2隻DISP ...

正常的

鉑金玩家

三星玩樂勲章

正常嘅, Windows 係會認有兩個MON,  另一個問題只要將兩個Monitor set 同步就解決到 未命名.jpg

黃金玩家

Lacrimosa 發表於 2022-1-27 10:10
正常嘅, Windows 係會認有兩個MON,  另一個問題只要將兩個Monitor set 同步就解決到   ...

正常? 老實講我覺得一支SOUNDBAR被認作為一個MONITOR, 點都唔算係正常.

不過我明白. 佢係咁就係咁. 作為買家, 一係接受, 一係不接受 :(

我剛搵到, 呢樣野應該一值無解決過.

https://answers.microsoft.com/en ... a-b257-cb643f111a7b

黃金玩家

Lacrimosa 發表於 2022-1-27 10:10
正常嘅, Windows 係會認有兩個MON,  另一個問題只要將兩個Monitor set 同步就解決到   ...

"同步顥示" 唔掂.

因為 DENON S216被作係一個 1280 x 720  有得出聲的MONITOR

我本身用緊一個 3440 x 1440 的MONITOR.

剛試用""同步顥示" 就會連我本身個真MONITOR都會用左 1280 x 720 .

另外, 我試過在NVIDIA SETTING內, DISABLE 呢個 S216 MONITOR, 條soundbar就會無聲出.

進階玩家

死症,  我都係用返光纖線.  

黃金玩家

KinNg@G 發表於 2022-1-29 12:58
死症,  我都係用返光纖線.

我電腦無optical output :(

暫時都仲用到, 由得佢認 S216 係一隻MON. 大部份WINDOWS10 都正常.

POTPLAYER有得SET不利用 2nd DISPLAY.

好明顥DENON 把 S216 的HDMI EDID 攞去做 type approval 之類工作時有錯啦, 又唔改又唔認. SOUNDBAR當作係 MONITOR 都敢死.