設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

PMA 110 疑問....

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

pma a110.jpg
接左RCA to 3.5 mm 去手機(同USB同一音量情況),聽歌感覺音量不足既,好虛甘款....要提高音量有正常USB輸入甘既feeel。
感覺USB輸入靚聲好多wo

同埋pmaa110 系唔係可以連接AVRx4700 之後可以用airpay或者藍牙串流歌過去放架?
可以的話,如何操作呢.....要唔要把4700的左右聲道拔左先?

最後有一個關於110的機器一個問題,個RCA一排接口,R 果一遍接口好難插盡去,要比較用力先插到,L果邊比較容易插盡。甘算唔算正常?

讚助版主

Hi james911 ,

1 ) 如果使 DAP 接駁,請使用 line out ,唔好用 Phone out ,會衰聲。如果 DAP 有 USB output 建議還是最好聲用 A110 USB-DAC 來播唱,這是最好聲。

2) 可以用 RCA 線從  X4700H Front Pre-out 到 PMA-110 EXT.IN ,A110 輸入切換到 EXT.IN 變成純後級,可通過 X4700H 播放 AirPlay 或 Bluetooth , 在 X4700H 的喇叭是要拿掉。

3) 如果最終 RCA 線都能先全插盡則沒有問題,也許你使用線材的 RAC 的中蕊柱比較粗,而 A110 的 RCA 插是全新比較緊。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-1-21 17:16

1 ) 如果使 DAP 接駁,請使用 line out ,唔好用 Phone out ,會衰聲。如果 DAP 有 USB out ...

十分感謝解答,不過我比較初哥好多仲唔好明白….
第一個,DAP屬於咩…line out系指駁落去個RCA度?phone out意思系唔好用手機駁去RCA呀?
2:如果用x4700做前級系唔系比110前級 差d?如果同市面上d藍芽裝置比效果、應該自己品牌好d掛。

讚助版主

james911 發表於 2022-1-21 20:50
十分感謝解答,不過我比較初哥好多仲唔好明白….
第一個,DAP屬於咩…line out系指駁落去個RCA ...

1. 正式玩好 PMA-A110 是應該用 CD/SACD 機接播的,用 DAP ( 手提數碼播放器 e.g Astell&Kern ) 或手機唔好用 phone out,可以的話用 USB 線 或 OTG 方式(手機) 接到 A110 USB-DAC處。
2. PMA-A110 的前級當然比 X4700H 好,但這樣接法( EXT.IN ) 可以玩影音分家用利 用X4700H 玩串流。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-1-24 10:18

1. 正式玩好 PMA-A110 是應該用 CD/SACD 機接播的,用 DAP ( 手提數碼播放器 e.g Astell& ...

了解,而家明白好多了,多謝耐心解答。
以上問題已經知道應該點做lo,真心多謝。

貪心系度問多個問題
最近睇左部Bluesound Node
如果我想保留pma110既前級,我係唔係應該用佢既coax out去PMA110既coax in即可呢?
還是有其他好建議?

讚助版主

james911 發表於 2022-1-24 13:24
了解,而家明白好多了,多謝耐心解答。
以上問題已經知道應該點做lo,真心多謝。

正確,用 Digital Coaxial output 接到 PMA-A110 的 Coaxial input,利用 A110 內的優質解碼器,注意,只可對應 PCM 信號至 24bit/192kHz。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-1-24 13:53

正確,用 Digital Coaxial output 接到 PMA-A110 的 Coaxial input,利用 A110 內的優質 ...

如果超過了24bit/192kHz,應該唔會影響部機器問題呀?甘用audio out既話就變翻部串流機做左前級?

講起呢個問題,我又唸起另一個問題了............

我試過用光纖駁TV,用電視睇YouTube,佢可以正常顯示

之後轉去Apple Music或者二Netflix佢就唔出聲lo

讚助版主

james911 發表於 2022-1-24 14:16
如果超過了24bit/192kHz,應該唔會影響部機器問題呀?甘用audio out既話就變翻部串流機做左前級?

講起 ...

請將播放 Apple Music 和 Neflix 串流的器材要在其菜單內設罝音頻輸出為 PCM。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-1-24 16:44

請將播放 Apple Music 和 Neflix 串流的器材要在其菜單內設罝音頻輸出為 PCM。

好的,基本上有個知識點lo
剩低繼續慢慢研究。
多謝解決一個又一個問題la
多謝
最後一句想講,用pma睇電視都系一種享受,hah,好正

鉑金玩家

DenonI 發表於 2022-1-21 17:16

1 ) 如果使 DAP 接駁,請使用 line out ,唔好用 Phone out ,會衰聲。如果 DAP 有 USB out ...

2) 可以用 RCA 線從  X4700H Front Pre-out ...........通過 X4700H 播放 AirPlay 或 Bluetooth , 在 X4700H 的喇叭是要拿掉

用ZONE2 或ZONE3 out 就唔使拔本機喇叭.