設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

[高清播放器] Shield tv更新android 11啦

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我部Shield最近發現另一個問題。。。就係NBA個Apps彈到開唔到。。。
之前因為呢個問題都已經Reset過部機,頭先再試又開唔到,閃一閃就冇咗!!!都唔知點解決

銀級玩家

anguslee2012 發表於 2022-2-9 21:02
搞掂!! 救番!!!! 去番ANDROID 9了!!

deinterlace 冇問題!! 59.94FPS自動插幀!!

恭喜!
多謝Ching報料,我到而家都仲未更新。

星級玩家

anguslee2012 發表於 2022-2-9 21:02

deinterlace 冇問題!! 59.94FPS自動插幀!!

請師兄賜教,如何downgrade到android 9?
我按照nvidia官方說明進recovery從SD卡flash,提示舊rom不能over新rom。。。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

TomGreen@G 發表於 2022-2-10 11:11
請師兄賜教,如何downgrade到android 9?
我按照nvidia官方說明進recovery從SD卡flash,提示舊rom不能ove ...

過程很繁複...師兄你確定有這個需要嗎?

首先你的機子要用USB TYPE A TO USB TYPE A 連上電腦,

如果你有手提電腦會輕鬆點, 不然機子, 電視和電腦不能離太遠

然後看看這個網址裡面那位人兄介紹的準備和動作

講左先, 佢個方法中間是有錯的, 最開頭其實也不需要用NVIDIA手掣, 改用鍵盤連上就可

但想給你看看這篇文章中的大致步驟有多少先...

他的網名叫 GARANDO

https://www.nvidia.com/en-us/gef ... ngrade-to-nvidia-8/

當你整完後, 你會發覺其實只係好小的事,

有好多個STEPS唔使好似佢咁做

順便附上NVIDIA官方所教的回復步驟

https://developer.download.nvidi ... -Recovery-Image.txt

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我啱啱搵到個網頁列晒Shield TV上咗Android 11後嘅問題同解決方法。
大家可以喺Reset/Downgrade之前可以試試佢啲方法先,希望幫到大家啦。
解決網頁

星級玩家

anguslee2012 發表於 2022-2-10 13:18
過程很繁複...師兄你確定有這個需要嗎?

首先你的機子要用USB TYPE A TO USB TYPE A 連上電腦,

確定哦
這篇文章我也檢索到了。 我的機子是tube而非pro,沒有USB口所以無法連接鍵盤敲fastboot命令,文章中提到的用fastboot命令將各img檔案單獨刷入各自分區我好像做不到。。。
只能進fastboot在既有選項裏選擇。 我選了進入recover,然後apply update forme SD,但刷寫並不成功,提示我舊包不能over新包。

專業玩家

恭喜師兄,btw我reset部機再重新裝過黃Viu,冇error 85可以用到了.

白鑽玩家

isoteam 發表於 2022-2-10 13:43
恭喜師兄,btw我reset部機再重新裝過黃Viu,冇error 85可以用到了.

恭喜師兄!! 咁就好啦, 終於冇事~

白鑽玩家

TomGreen@G 發表於 2022-2-10 13:40
確定哦
這篇文章我也檢索到了。 我的機子是tube而非pro,沒有USB口所以無法連接鍵盤敲fastboot命令,文章 ...

咁樣點連入電腦搞呢...我真係未試過啊

但係NVIDIA有教學, 如果師兄你講的係非PRO版冇USB的話

https://developer.download.nvidi ... aWthd2ViLmNvbVwvIn0

用IP連接, 部機唔使開USB DEBUG, 而係用Network debug

因為你一定要UNLOCK BOOTLOADER佢先畀你ROOT機刷FIRMWARE

白鑽玩家

另外今早咁啱NVIDIA放左最新的9.0 (ANDROID 11) 落去畀人下載同DEBUGS

本來想試吓又ROOT多次....但都係諗諗先