設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

[高清播放器] Shield tv更新android 11啦

銀級玩家

anguslee2012 發表於 2022-1-13 14:36
好簡單架咋, 買張電腦用4K CAPTURE卡就可以錄到,
但當然中間要隔個黑科技淘寶的HDCP破解一出四盒仔啦{:1_ ...

我都有用Capture卡比電腦MADVR做Upscaling.
好多舊片串流都係1080, 好好用.
Ching有冇咁玩過?

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問大家裝咩player 去play ISO 同 MKV files,而個video wall 分類可以好清楚?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

根本英俊 發表於 2022-1-13 15:10
我都有用Capture卡比電腦MADVR做Upscaling.
好多舊片串流都係1080, 好好用.
Ching有冇咁玩過? ...

冇啊, 師兄, 因為我張4K卡有時又要打機(PLAYSTATION),有時又睇戲, 平時都好煩忙了, 冇心機再搞了

白鑽玩家

nippon 發表於 2022-1-13 15:31
請問大家裝咩player 去play ISO 同 MKV files,而個video wall 分類可以好清楚?

如果你係話用SHIELD TV的話, 要原汁原味出到MENU, 海報牆, 再加ATMOS的話, 我諗到只有KODI呢...
只要換個THEME個海報牆就可以好正了

但係個海報牆真係少D心血都搞唔好的

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

anguslee2012 發表於 2022-1-13 11:27
以下有兩條日劇片, 大家都係用59.94HZ錄製
播放機唔同, 但都係出同一解像度(4K59.54FPS)

下面節奏感強D,順D

銀級玩家

nippon 發表於 2022-1-13 15:31

我用Plex睇MKV, Shield Experience8.2.3同9.0.0都正確出到Dolby Vision俾我部Sony同Dolby Atmos俾Denon.

Btw, 我部出到 "4K 59.940HZ Dolby Vision and HDR10 Ready".
Sony 77A9G, Denon 8500H, Procella P5/P1/P15A/PA2100, LightSpeed 409

白鑽玩家

zhaobb 發表於 2022-1-13 20:21
我用Plex睇MKV, Shield Experience8.2.3同9.0.0都正確出到Dolby Vision俾我部Sony同Dolby Atmos俾Denon.
...

PLEX真係比較少用...唔敢再多一瓣了

至於59.94HZ, 係本身部機設定的解像度...

Deinterlace 仲係解決唔到...

外國FORUM都有人去左NVIDIA度反映了

https://www.nvidia.com/en-us/gef ... ent-in-new-shield-/

今次慘...

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

anguslee2012 發表於 2022-1-13 18:15
如果你係話用SHIELD TV的話, 要原汁原味出到MENU, 海報牆, 再加ATMOS的話, 我諗到只有KODI呢...
只要換個 ...

Kodi 一直用緊,但佢個分類無plex噤好!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

zhaobb 發表於 2022-1-13 20:21
...

Plex分類一流,但又可惜,play 唔到ISO!

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

昨天才買咗一部Pro,kodi play mkv , 遙控掣上面撳邊一個掣可以選擇音軌及字幕 ?