設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

討厭的NAS

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
後悔用NAS !  經常在街外想連接到家中nas但經常無法連線 ! 有時連到但只見到Qsync ? 好多時要重啓才可 ? 從前用S出現同樣問題改用Q牌.但結果一樣 !!!
請高手敎路 !  其實我想放棄改用電腦行Raid算吧 !
chancp3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

經常在街外想連接到家中nas但經常無法連線同用電腦行raid 好似冇關係?
如果部機成日hang 死既似係部NAS自己有問題? 我冇用過Q S同ASUSTOR 都有用緊 冇試過連唔到

師兄有冇成個連接大約講出黎? 用緊咩型號?   手頭資料太少根本唔知你用隻NAS 黎做乜

黑鑽玩家

"後悔用NAS !  經常在街外想連接到家中nas但經常無法連線 ! 有時連到但只見到Qsync ? 好多時要重啓才可 ? 從前用S出現同樣問題改用Q牌.但結果一樣 !!!
請高手敎路 !  其實我想放棄改用電腦行Raid算吧 !"

同樓上ching一樣,冇資料知道你点駁, 好難比提議。

接唔到可以係好多野影響到, 可以係NAS配置, 手机配置, 網絡, NAS硬件....等等. 條路要經咁多点, 要每個点排錯. 先係家中用手机行wifi, 再行4G去連, 會係一個好測試開始。

用緊S,試过在外国連回家也冇問題, 好穩定。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

會唔會係你個 INTERNET唔穩定?? 我SOFAR每次想入都一定入到架喎!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

小瑟 發表於 2022-1-13 21:32
會唔會係你個 INTERNET唔穩定?? 我SOFAR每次想入都一定入到架喎!!!

我都唔知點解? RESET過都經出現同樣情況 ! 試開同闗UPNP都一樣 !總之每連唔到就要RESET 先得 ?
chancp3

星級玩家

csum123 發表於 2022-1-12 23:00
"後悔用NAS !  經常在街外想連接到家中nas但經常無法連線 ! 有時連到但只見到Qsync ? 好多時要重啓才可 ?  ...

有時喺家中行wifi入都入唔到要RESET ? 我係1G寛頻照計應該無問題 ! 我喺電腦ping ip 無問題. 用Qfinder都入唔到 ?但過咗一斷時間佢又入到真吹漲 !!!!!
chancp3

黑鑽玩家

我之前用30M都穩定. 只係慢. 而家用1G就冇得頂.....

黑鑽玩家

chancp3 發表於 2022-1-14 02:05
有時喺家中行wifi入都入唔到要RESET ? 我係1G寛頻照計應該無問題 ! 我喺電腦ping ip 無問題. 用Qfinder都 ...

如果你唔係用固定ip. 係家中wifi 都入唔到時, 可試吓resolve the NAS旣 url ip addr (e.g. ddns)  出來, 睇吓係咪同即時旣wan ip addr 一樣....

估計你ping 到個NAS, 只係ping 個local ip addr.

星級玩家

請多指教 ! 新手學吓嘢. 詳細點做 ?   
chancp3

黑鑽玩家

chancp3 發表於 2022-1-18 01:17
請多指教 ! 新手學吓嘢. 詳細點做 ?

唔知你連接方式, 係好難到位. 你可以上網找吓QNAP remote access 或 ddns 資料睇吓, 做吓功課.

要知個url 個ip, 只要ping 吓個url就會見到. 個wan ip, 要logIn個router, 就會見到.

附圖係在網上找到的例子, 估計樓主也是用這app.... 圈住就係url.

Enjoy...

例子

例子