設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: boy

[請教] 電腦喇叭升級 求指點

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我睇RME既說明書一再強調,佢地既供電部份設定係有下過苦功,電源處理既要求對佢泥講唔太重要,跟機既火牛同線都夠做到佢既spec,filter, LPS之類真係可以唔洗考慮住。

鉑金玩家

n00brx 發表於 2022-1-9 14:06
USB 真係會有分別,就好似師兄你咁講,連唔連到線,有冇error、斷唔斷線訊號都同個標準/認證好大關連。
...

所以點解我話最好嘅USB線係printer缐呢,因為Printer嘅傳輸要求絕對唔會比dac 嚟得低
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-1-9 14:25
所以點解我話最好嘅USB線係printer缐呢,因為Printer嘅傳輸要求絕對唔會比dac 嚟得低  ...

冇錯,用緊綠聯printer 線5米 比其他手作usb線穩定

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-1-9 13:08
好嘅USB線就如我所講嘅Printer線一樣,屏蔽做得好干擾就少,
所以一般HP printer都有得到國家級檢驗機構 ...

唔怕
我有abcabcabcd咁交叉試

有覺得好d既就可以啦
用在電腦做source時差異係最大

電腦時好多因素講到,主機板,機箱子卡
插上面唔同位置都有差異

你都可以話以上全部都係0011
訊號係一樣
有時環境唔同
要用唔同長度線

試多d感受下
有可能係心理
有可能係真係有分別

如果usb真係只有0011
冇其他因素
我唔會想掉左條cardas usb

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-1-9 14:25
所以點解我話最好嘅USB線係printer缐呢,因為Printer嘅傳輸要求絕對唔會比dac 嚟得低  ...

我冇要嘈既意思
我同時都有不時換下d線玩

都有玩過黑雞線

我朋友都係鼓勵人用最普通線
大家包容大家玩法
去對方度互換來聽

有時多樣野玩下無妨
我都剛剛比人拉埋一齊買左條canare diy usb 玩
38人仔

鉑金玩家

que 發表於 2022-1-9 15:00
唔怕
我有abcabcabcd咁交叉試

從電腦拉條USB線出嚟接在DAC用FOOBAR播dsd檔, DAC用RCA接擴大機效果真的很好,
因為係咁所以有幾個老燒都攞過手上認為好嘅USB線做過一次盲測,如我所講實踐係硬道理...  印表機USB數位線
結果:同一個電腦同一個dac同一個amp, 唔同USB線真係聽唔出有乜分別

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-1-9 15:11
從電腦拉條USB線出嚟接在DAC用FOOBAR播dsd檔, DAC用RCA接擴大機效果真的很好,
因為係咁所以有幾個老燒都 ...

老實我朋友都聽唔出
不過其實usb線已經冇墊咁呃錢……

不過盲測真係好玩
以前玩過一次地盒盲測
果度環境比較惡劣,加埋用膽機
真係有料到
不過果個盲測唔係sale野
係一班人聚埋玩
佢地拆開entraq線來睇
之後買d jensen銀番來玩

鉑金玩家

que 發表於 2022-1-9 15:19
老實我朋友都聽唔出
不過其實usb線已經冇墊咁呃錢……

一般都係類比音響裡唔同線有唔同味道呢個係真嘅,
但係千祈唔好諗住一套三兩萬嘅音響換唔同線就會飛得起呢! 呢個絕對係心靈上安慰,
要玩線以而家的價值你部機冇5萬以上換線係浪費,但當你部前後級已經十幾二十萬只不過換一條線你就可以有聽到更加多,呢個亦都係真嘅...

見習玩家

好感激師兄們的寶貴意見,每一位師兄所提供的資訊我都有細心重覆去消化,令我呢位對音響完全陌生的人得到極大幫助。

其實選擇 8020D / PSI A14M ,主要首要係有源喇叭, 尺寸 同 筆直 係我要求範圍內(如有適用的請推薦比我參考)
而邊一款啱口味真係唔知,同埋我都唔知去邊度可以試聽。

既然有源喇叭 / 後級之類 一般建議插非濾波的,
加上有師兄提點,RME表示自己的供電部份有下工夫。
就先暫緩供電部份,等第時心痕先再作打算。

Gotham 係我搜集資料中都比較多人讚好 (無論電源線或訊號線), 中性、平靚正、高性價比之選。
其實買一對Gotham 85055 的價格相約的有冇廠線都好值得考慮?
如果自己DIY難度高唔高呢? 我冇呢方面技能,但夾下網線,幫啲拖板換下線,用辣雞焊下啲好濕碎既野都還可以。

升級期望:
對於我現時不值一提的組合,我希望改善既係(我唔識有關音響的形容詞就隨感覺表達一下),
低音唔好咁肥咁鬆散、中頻飽滿啲有力量啲,人聲出啲,但唔好刺耳,聽耐唔好累。

謝謝

鉑金玩家

RME 有EQ其實想咩口味都玩到/夾到,睇你識唔識用盡佢既功能姐。
有源監聽,尺寸上既限制唔會話好多低音。
刺唔刺耳其實好講擺位、房間聲音處理有冇得攪。建議預少少預算比聲音處理,因為你以上提既同房間般射、殘響有d關係