設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: man1117

[合併式擴音機] 應該買金仔 E280 vs E380?房間大約一百呎多D

鉑金玩家

appletim 發表於 2022-1-8 22:44
B&W 805D3, 人聲較480有感情有肉地, 聽管弦樂亦不失氣勢

難怪要480推 原來係805 D三,係100尺地方玩805不過不失,旁邊有朋友就係用大菠蘿去推,可以玩到拳拳到肉
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黃金玩家

粉果人 發表於 2022-1-8 17:25
老麥應該係三部amp中較為夾聲的,老麥有自己味道個性兼具有力量感,如果喜歡有味道就完全不用考慮luxman ...

阿二係咪有齊老麥老金可以試?

黃金玩家

que 發表於 2022-1-8 20:13
買金仔就唔好e280了
真心
同價真係揀soulnote a2好好多

E280有咩唔好?
同埋 soulnote A2 好似貴$7000啊。

黃金玩家

sam2004 發表於 2022-1-8 14:05
在100尺間房裏Tablette配280 or 380其實分別真的不大,反而將對喇叭放好啲,讓佢可以發揮到更為重要...  ...

我都係咁諗,可能要開大聲先會聽到280同380既分別。

黃金玩家

NM0101 發表於 2022-1-8 10:25
如果唔係好太聲, 最好就E380, 細音量下要保持水準, 火力係好重要。不過都係睇你預算啦~ ...

火力係咩?

黃金玩家

無論你用咩喇叭,空間幾大,好左的器材都一定好明顯。我 80 尺房由 e470 推 707s2 升級左做 c2420/P4200 推 707S2, 都好大分別。我個對都唔係d咩貴喇叭都大分別

銀級玩家

金仔除左A類和前後級,唔好對佢的合併機咁大期望,用得5532運放,任佢點調都係5532聲底,中性通透高分析力.
AAVA已經唔係咩新野,只係先做衰減再增益,同其他牌子的音量擎真係聽唔出分別.
E480聲音又未至於令人哇一聲,280比480聲場細少少,低音少少少注意只係少少,380唔上唔落唔洗諗啦.
但金仔的做工,錶頭,耐用度,保值率真係值得一讚.
國產機好多都係用5532運放,音質比想像中好,我之前用喱部 https://world.taobao.com/item/578151597589.htm
大環牛,大水塘,5532運放,音量晶片,8支功率管,音質聲底同280有得揮,
最西利係佢有出口版soundartist sa-200ia ,國外youtube 都有片
如果你未聽過金仔聲,可以試下,千幾蚊有交易.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

man1117 發表於 2022-1-9 21:13
E280有咩唔好?
同埋 soulnote A2 好似貴$7000啊。

本身都唔太鍾意金仔合併
最低班果部更唔會推薦

如果真鍾意金仔
最少都買上一級吧

280呢一代我冇聽過
但270有
我只係唔明點解要比3皮買佢而已

朋友亦比過篇評測我睇
我話都唔意外
可以search下asr

音響名牌定律
唔好買名牌最入門果款
你最後只係買左個牌子而已

不過我都冇心水3皮野amp有乜好買
我會叫人買dac pre 加 icore power amp
或去試下nad m33

講完好似搞到我做媒咁
nad 同soulnote好似同一間代理

nad 我推既原因係行purifi同有room correct,同埋可以做埋串流

黑鑽玩家

man1117 發表於 2022-1-9 21:19
火力係咩?

即係輸出W數同Damping

鑽石玩家

kenfu@G 發表於 2022-1-8 11:25
70尺你音量開幾多?

會在9點位, 到11點位之間游走.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini