設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JohnsonChong@FB

[喇叭線] 「請教」鴨記 VS 淘寶 喇叭線

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

StanleyChoy@FB 發表於 2022-1-9 00:10
係呀, 你都知我呢排周圍搵料啦
搵到個舊post, 咁啱見有ching講
不過唔會咁快玩條天線, 玩一排 ...

又俾你掘到啲奇聞

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

leooel 發表於 2022-1-9 00:12
係美森買左呢隻

AWG 14 短短地一般喇叭用都夠食既
可以既AWG 12起跳, AWG 10就睇你蕉、差插裝唔裝到咁粗既線了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leooel + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

n00brx 發表於 2022-1-9 00:29
AWG 14 短短地一般喇叭用都夠食既
可以既AWG 12起跳, AWG 10就睇你蕉、差插裝唔裝到咁粗既線了 ...

我驚喇叭線越粗會增加部M既負擔,同埋越粗越難推。
其實會唔會呢

星級玩家

leooel 發表於 2022-1-9 01:24
其實會唔會呢 ...

其實應該掉返轉, 喇叭線傳送信號有足夠電流, 先會平均D, 如果線芯粗度不足, 就好難順暢地將信號傳送出去, 反而增加負擔
信號傳送唔好, 出黎音色會唔夠力, 亦會令到音效動態變差

評分

leooel + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

leooel 發表於 2022-1-9 01:24
其實會唔會呢 ...

喇叭線導體越粗,電阻越低,對amp只會越好。
我試過量度後置喇叭線嘅電阻,有成幾ohms,喇叭內阻都係幾ohms,即是話個amp嘅輸出有一半浪費係條喇叭線到。
換個角度,如果條線係零ohms,個amp嘅輸出咪可以俾晒喇叭lor,又或者部amp咪唔駛咁辛苦lor

評分

leooel + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-1-9 00:06
我都想整條電源線比sub 仔用,sub 仔係mk v8 compact, 依家用緊denko blue 電源線, 覺得個mk sub 仔打出 ...

如果只係買線,淘寶都有唔少未包網嘅幼身電源線。但如果想買成品的話, 就要有少少接線常識, 雖然佢哋係有英式頭, 但接法就係美式, 所以買返嚟要先開頭尾插睇下d線位有冇頭尾唔同。

評分

leooel + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

leooel 發表於 2022-1-9 00:06
有冇邊隻牌子和店舖推介師兄

我自己多數買呢間, 雖然會貴少少, 但佢哋d手工同質素都唔錯

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
leooel + 10 + 10 超正, 一定要加分
rockyw + 10 + 10 好介紹
cheungliu + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2022-1-9 10:09
我自己多數買呢間, 雖然會貴少少, 但佢哋d手工同質素都唔錯

如果同QED 入門線比較, 差唔多定點
師兄係呢間買開邊隻 ? 我見唔同價錢好多選擇

黑鑽玩家

rockyw 發表於 2022-1-9 10:48
如果同QED 入門線比較, 差唔多定點
師兄係呢間買開邊隻 ? 我見唔同價錢好多選擇 ...

QED 我冇用過, 但如果以入門線比較, 我覺得外國制嘅分析力會好少少。不過以性價比嚟講, 一定好過鴨記d雞線(來歷不明嗰啲)。
每種我都有買過, 但都好睇器材嘅聲音取向同受唔受, 電源線我試過落2ch冇乜感覺, 但AV amp就即係聽到有改善, 另外因為我d機同喇叭係偏暖聲, 揀信號線同喇叭線都係搵d含銀或者鍍銀。基本上就係先買平貨, 試啱口味再去買相同質料嘅貴貨。

銀級玩家

NM0101 發表於 2022-1-9 10:00
如果只係買線,淘寶都有唔少未包網嘅幼身電源線。但如果想買成品的話, 就要有少少接線常識, 雖然佢哋係有 ...

>>>雖然佢哋係有英式頭, 但接法就係美式

乜原來唔係E 對E, L 對L 和N 對N 咁接?
我起TAOBAO 搵左古河和聲韻電源線,

古河大約$190 人仔, 而聲女大約$320 人仔

請問聲韻是否會較好? 因為以前起永盛買過永盛的散線, 發覺效果痳痳, 感覺上聲韻的C/P 值會較高