設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[流行曲] 鄭欣宜的《JOYCE TO THE WORLD》小評價

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

😎香港歌手鄭欣宜的新碟《JOYCE TO THE WORLD》小瑟一直都好想聽下, 不過睇新聞得知原來已經賣哂, 而本時小瑟都係聽開KKBOX APPLE MUSIC呢二個HI-RES的串流音樂平台, 所以今日有D時間就在KKBox聽返。

🥰首先恭喜哂欣宜有新碟推出,依家出碟真係唔係人人會做, 亦都希望之後既歌手都試下出返多D碟, 尤其係 Mirror 佢地, 事關"成行成市"呢個氣氛係要人人幫手做出來. 而近日香港樂壇的 "改朝換代" 後的新歌手們真係有望可以一同打破近20年娛樂圈的悶局, 呢個由 Mirror 同 Joyce 的出碟情況可見一班。

講返欣宜隻碟先. 睇返歌List, 當中係有非常多膾炙人口嘅歌曲的,而9成歌曲都係可以琅琅上口的, 足證欣宜呢隻新碟的歌曲涉足層面非常廣,而且在KKBOX高清化之後, 可以有24bit/96khz的版本收聽,的確係非常之咁正。亦都非常欣宜今年嘅音樂發展。所以真係如佢所講...「OMG you guys really like me!」......🤣當晚睇叱咤 LIVE時, 小瑟全家都為佢鼓掌!!!

😍記得在 ViuTV睇過佢嘅表演唱 @princejoyce。佢同一眾 Dancers 在跳舞,欣宜亦都一起跳. 佢拍子之準成,舞姿之正確,不比任何一個 Dancer 比下去, 非常非常之專業 。果刻的確有一種 " 欣宜對自己要求非常非常之高” 的感覺。相信肥姐在天都會感到欣慰!

就係因為知道佢對自己要求非常之高,所以今次收聽呢個大碟時, 小瑟都不期然有多一點點的要求, 仲見到佢有 Hi-Res 錄音室的原檔可聽, 心中希望可以有好聲嘅感覺。但在收聽第二首歌「先哭為敬」時,耳機出來的感覺有點好像聽收音機的效果, 小瑟用的手機是 Sony Xperia 1 M3 配上 Sony WF-1000XM4 TWS無線耳機, 雖然不是什麼發燒器材,不過對於一般的流行曲其實都已經可以呈現到應有的水準. 尤其係當副歌一起時, 欣宜把聲同樂器撈埋一碟, 只可以用一個 "亂" 字來形容, 老實講真的有點浪費咗一首咁好嘅歌。😫😫😫

可能一般朋友聽流行曲都可能唔會有我這個要求。而小瑟亦都唔會每次都出PO評論一些新的音樂的收錄音質,今次是第二次評論新碟的音質了。雖然流行曲的目標是以感動人之旋律為主, 但可能欣宜對自己的要求咁高, 而且小瑟自從上次《女神》之後, 一直有個感覺是欣宜有力成為香港Adele級的實力歌手, 今次在歌曲方面非常做得非常成功. 但如果有唱片公司朋友見到呢個PO, 希望都可以考慮一下在做編曲, MASTER時, 可以落多點心機去做得比較注意音色. 🙉🙉

小瑟唔係用音響發燒友的角度去看新的唱片市場的. 只係用90年代時買碟時的標準去評價. 其實依家好多新歌手出歌有D都有非常唔錯的音質, 就好似《張敬軒 : On my way 》或者舊小小的《BEYOND : 衝開一切》, 《張國榮 : 暴風一族》都可以作為參考. 佢地呢D歌都唔係發燒錄音, 但就有著一份讓樂迷可以更加投入音響的一個效果。而小瑟會分享呢個評價, 係因為覺得以現在的「叱咤樂壇我最喜愛的女歌手 : 欣宜」之能力, 係有機會做到一張達正常水準的唱片. 如果有什麼得罪之地方, 希望可以當睇唔到呢篇文呢!!🥴🥴

小瑟其實非常希望香港的廣東歌有好歌聽之餘, 唔好再停留係聽MP3, 睇VCD同DVD既階段. 全世界都已經講緊 Hi-Res, SACD, 黑膠, MQA, 4K UHD等等新格式載體上, 希望今代樂壇的歌手可以一同將香港的娛樂事業除了可以 "娛樂" 大眾之餘, 仲可以帶來 "享受" 呢個效果!!!😎

小瑟

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ytk0223 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

不能同意更多, 我買左隻碟, 其實唔關KKBOX事, 隻碟本身都已經錄得唔好, 浪費左D好歌

鑽石玩家

賣哂?我今日在灣仔兩間唱片鋪都有現貨。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺得欣宜,開始唱歌果刻已經覺得佢把聲好好。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
LoMichael@G + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黃金玩家

佢唱歌好好聽,值得支持

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

支持左佢,但佢公司可能唔想我們繼續支持,d錄音真係差!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

老五 發表於 2022-1-7 19:46
賣哂?我今日在灣仔兩間唱片鋪都有現貨。

本來想聽下先, 之後去買, 不過聽完呢個音質, 真係好難投入到, 真係唔係什麼發燒友, 我都有買小巧, AGA果D(AGA都唔係好聲了 ), 但真係個音質都好難聽下去.

其實好似獨立歌手 MC SOHO, MC, 就算係同公司的 JAY FUNG, 都冇呢隻咁差, 我懷疑係佢枝咪出左事!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我聽TIDAL又唔覺咁差喎,可能我對係木耳😂

5萬

總版管

WilsonYau@G 發表於 2022-1-10 08:47
我聽TIDAL又唔覺咁差喎,可能我對係木耳😂

我都唔係用靚野架, 我用TWS炸, TIDAL上左呀?? 去聽下先~
THX呀~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

用TIDAL MQA聽, 3:00 之後的副歌係好小小, 冇炸得咁勁, 可能 MQA超高頻比PCM小DD有D關呢~

Post76玩樂網.