設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Benip

[討論] Denon Andyssey MultEQ Editor App

鉑金玩家

kit8379 發表於 2022-1-6 17:28
用左audyssey好似冇得自己執eq

係有得自己執,不過如果對呢個軟件唔係太熟的話,咁當然要信佢(軟件)嘅「專業」啦

鉑金玩家

Benip 發表於 2022-1-6 19:43
明白,咁真係要考慮下買唔買呢個APP

當初買呢個 Apps 時,啲聲音 cal 完之後,有啲 channel 啲聲有啲刺耳,睇戲覺得啲聲唔襟聽;買咗個 Apps後,個 Apps 會幫每條聲軌執一執,將啲聲音磨平變得順滑,睇戲睇得舒服咗。
至於你話百幾蚊值唔值,你覺得有用時咪叫「物超所值」,你唔啱用時咪叫「搵鬼笨」囉⋯⋯
依家出去食一餐晚飯都要幾舊水啦,特首俾乞兒都俾五舊啦⋯⋯

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

aeiou 發表於 2022-1-6 20:34
當初買呢個 Apps 時,啲聲音 cal 完之後,有啲 channel 啲聲有啲刺耳,睇戲覺得啲聲唔襟聽;買咗個 Apps ...

咁又係,買部機都萬幾,唔差在比多百幾買多個APP,多樣野玩

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

Benip 發表於 2022-1-6 22:11
咁又係,買部機都萬幾,唔差在比多百幾買多個APP,多樣野玩

所以我諗都冇諗就買左🤣🤣

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好似我呢啲知識少又懶惰嘅人就相當好用, 因為我用雙sub,屋企環境處波嚴重,用咗之後知道問題,數據可供參考解決, 裏面可以儲存多個設定 我可以做六個位、八個位儲起佢,聽下個分別, 呢百幾蚊冇得慳, 因為真係準過部機嗰個

黑鑽玩家

當初買呢個 Apps 時,啲聲音 cal 完之後,有啲 channel 啲聲有啲刺耳,睇戲覺得啲聲唔襟聽;買咗個 Apps ...

見師兄條curve係2KHz跌左落黎,我又係咁,點解呢?
我用佢個editor夾硬拉番上黎,是否需要?

鉑金玩家

Overnite007 發表於 2022-1-6 22:59
見師兄條curve係2KHz跌左落黎,我又係咁,點解呢?
我用佢個editor夾硬拉番上黎,是否需要? ...

一堆數字只不過係一個供你參考嘅值,最緊要係視乎你耳仔收唔收貨。
我初買 amp 時,當 auto cal後,發覺啲聲有啲尖,睇戲時聽得有啲唔舒服唔耐聽,所以上網去搵解決方法。結果爬文就爬到發現有呢個 apps,所以買咗呢個 apps 不妨一試。結果我覺得可以解決到我嘅問題;之後用自己耳仔反複去聽同一個 Atmos 試機片段,將每個音箱嘅距離同埋音量逐一做微調。慕求聲音經過每個音箱時唔會有斷層或者音量不一情況出現。
同樣測試都不下過百次,看似刻板苦悶,但好享受箇中過程。依家睇每齣戲時聲音走位都唔會有唔自然情況出現,開心享受中✌️

星級玩家

我同你有一樣既問題,cal完之後,低音嚴重削弱、高頻太過刺耳,我手動調返subwoofer distance、subwoofer +5dB同每個channel拉高左300Hz以下既curve先叫做聽得入耳,但都未到最好。
Ching介唔介意share埋surround同center條curve?

鉑金玩家

kit8379 發表於 2022-1-7 01:34
我同你有一樣既問題,cal完之後,低音嚴重削弱、高頻太過刺耳,我手動調返subwoofer distance、subwoofer ...

唔介意,不過每個人嘅視聽空間同環境設施都有所不同,呢啲都係只提參考,唔好盡信。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
xmarkx + 10 + 10 ???

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

kit8379 發表於 2022-1-7 01:34
我同你有一樣既問題,cal完之後,低音嚴重削弱、高頻太過刺耳,我手動調返subwoofer distance、subwoofer ...

低音嚴重削弱、高頻太過刺耳,當初我cal完都類似有呢個問題,跟住我原來發現係每隻喇叭嘅分頻點佢cal完之後set 得太低,大部份都同我set咗60hz,跟住我將全部帶set返去100hz左右,低頻明顯好咗好多,高音亦都冇再有好尖嘅問題

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
xmarkx + 10 + 10

查看全部評分