設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 請教各位有關黑膠盤subsonic rumble問題(REGA盤)

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近入左REGA P3 + 加錢換Exact頭,盤本身係無地線(RCA負做左地線功能)當落針時喇叭有前後旭動情況,發覺左邊旭得大過右邊小小,
(舊碟係平的.以清洗)...新買唱片就好小小, 旭動都小D
唱盤直入AMP PHONO , 唱盤和喇叭吾近 ,放在左,右喇叭中間後面,柜下面, 火牛在2喇叭中間後面.同個盤分的,
聽歌時喇叭會拉前小小.最小離1,2呎 , .而我書架喇叭(PMC25 - 22)有落腳,腳有釘 ,釘下有雲石.因為地下不平(木地板同吾想整花地下)
盤下避震用黑檀木釘上面加一塊絨墊,水平都可以..
唱頭後面4條線,我曾經有抽出再插過,係無問題的 ,
我之前用project入門盤,用的唱頭是ortofon blue係無這個情況出現.(盤下避震都係一樣)
請教各位有咩解決方法?是否直接買有subsonic phono(會聽小左野嗎?) / 定係個唱臂鑼絲加個地盒可以解決呢?
請各高手幫忙,有無REGA用家有我這樣情況?
另多謝kl122002.大哥幫忙.

1萬

白鑽玩家

老而不

我打出我想過和聊過的地方給同好參考

1. 變形唱片
變形唱片是最大機智的事, 因為唱片不平 / 不圓, 會在轉動播放是有上下左右擺動的情況, 令中/低音喇叭面會有subsonic effect (唷唷下)
問題是freedom 兄說全新唱片都有同樣情況, 只是程度上不大, 那麼似乎不是唱片的問題

2. 唱頭 / 唱臂不夾
唱頭 / 唱臂不夾的原因是忽如唱頭太重而支唱臀沒法支撐 (或者相反), 引起的resonnance effect
只是freedom 兄用的是 Rega 盤和臂, Exact也是可以設計出來給Rega RB330 臀用的, 那麼由resonnance 引起引的機會就變得不大.

我是只在意那個唱頭有沒有正確地安裝 .
Rega 唱頭有3口螺絲, 他們有出自己專用的扭力批(0.4Nm), 主張3口螺絲用相同的扭力上緊.  
如果扭力非常不平均, 是可以引起一邊聲道大過另一邊.

3. 避震
Project Debut 和Rega Planar 3 都是一樣"輕身"類的唱盤, 兩者設計上都是很接近, 出入地方只是在材料和唱臀的級數.
我是有點點懷疑那個黑檀木釘是不是把震動帶到唱盤, 猶其是如果略過了Planar 3本身的橡膠腳, 用黑檀木釘接上盤身, 因而唱盤把震動當成了音訊放大.
一般來說, 這種"輕身"的唱盤是會對外圍震動敏感, 於是引起subsonic 問題,
即是喇叭的震動經與唱盤的同一平面, 而把震動當成碟上的音訊同時拾起, 放大... 如此youtube 片:

至於是不是找個有subsonic filter 的phono就可以解決? 或者那個是最易和最快的吧?
但留下了問題的根源沒有處理

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-1-6 19:05
我打出我想過和聊過的地方給同好參考

1. 變形唱片

避震用黑檀木釘上面是加了一塊"絨墊" 是否一樣無用?
原本P3的橡膠腳同唱盤直接放了木釘腳,2種都試過都係一樣.
是只在意那個唱頭有沒有正確地安裝 .(新開箱已裝上,是否正確,我不懂的)
如果螺絲扭力非常不平均, 是可以引起一邊聲道大過另一邊. (要硏究下,但無理由螺絲扭力會都影響到)

1萬

白鑽玩家

老而不

freedom9394 發表於 2022-1-6 20:32
避震用黑檀木釘上面是加了一塊"絨墊" 是否一樣無用?
原本P3的橡膠腳同唱盤直接放了木釘腳,2種都試過都係 ...

現在好多唱盤廠都有自己對自己的唱盤避震做了研究,  比如SME, Linn,  Clearaudio, Thorens 等都各有不同, 也因此唔一定係釘腳就可以所有唱盤都適合.
釘腳係要靠物件本身的重量幫助才可以做到避震效果. 如果本身是輕的就比較不合適.
由看platter 的厚薄可以基本分唱盤是輕/ 重2類 :  Rega, project都是"輕盤"的一類, Clearaudio 就是"重" 的,  也因此會留意到clearaudio 是用釘腳多.
留意Thorens 和 Linn 是浮盤 / 軟盤 ,  即是中間用彈弓吊起夾層, 令個platter + 唱臂浮起. 這類唱盤也不一定適合用釘腳.

如果螺絲扭力非常不平均, 是可以引起一邊聲道大過另一邊. (要硏究下,但無理由螺絲扭力會都影響到)

有關係的, 因為如果你的扭力不均, 個唱頭會一邊緊另一邊鬆. 有時會聽到左右大細聲的問題.
你可以google查下 "torque wrench  cartridge install" 相近的字眼, 外國是有人討論過.  

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-1-7 07:32
現在好多唱盤廠都有自己對自己的唱盤避震做了研究,  比如SME, Linn,  Clearaudio, Thorens 等都各有不同, ...

另我曾經有扭緊唱頭螺絲,是否有關呢?

黑鑽玩家

freedom9394 發表於 2022-1-7 11:12

午安!1.唱头到phono的左右声道有否对換试呢?2.是否只有一声道接了地?谢谢!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 建議都可以一試

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

freedom9394 發表於 2022-1-7 11:12

其實如果試過用扭力批上唱頭螺絲, 會發覺唱頭無想像中上到甘實.
所以我估未必關事 .

一直覺奇怪係因為你話左邊喇叭唷多過右邊,  
我假設如果唱盤是在正中間, 真係有震動走入唱盤引起subsonic effect的話應該兩個喇叭的"唷動"  都係平均而隨機的.
如果偏一邊, 可能係唱頭安裝問題, 又或者真是那邊的喇叭真的近唱盤了一點.

有無試過將喇叭放遠少少試機?
還是好音樂最好.

銀級玩家

art911 發表於 2022-1-7 12:31
午安!1.唱头到phono的左右声道有否对換试呢?2.是否只有一声道接了地?谢谢! ...

我唱盤直入amp,唱盤rca接了地,但那一声道就不知道

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-1-7 18:51
其實如果試過用扭力批上唱頭螺絲, 會發覺唱頭無想像中上到甘實.
所以我估未必關事 .

有,都係一樣

黑鑽玩家

freedom9394 發表於 2022-1-9 13:13
我唱盤直入amp,唱盤rca接了地,但那一声道就不知道

下午好!RCA左右对換,便能了解是唱头还是扩音机的问题。另唱盘的RCA負极接地,是原本设计已有的吗?