設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Bi wire問題

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我想問我對喇叭有bi wire,但我唔見咗啲鐡片,想問可唔可以高低音用AB組喇叭輸出駁高低音(A低B高),(我部兩聲道不設A+B功能),謝謝🙏🙏🙏

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果部輸出做唔到A+B同時輸出你應該只要高音/低音出到聲,其實最簡單整條jumper線代替個bridge就可以了

黃金玩家

有A+B功能的,多數係日本機。我部力士505ux都有A+B,我試過A+B,bi-wire去喇叭,結果D聲差左。用番A组輸出,一對喇叭線加Jumper接喇叭,D聲好好多。如果師兄部AMP無A+B功能,但有兩對喇叭線,可以試下擴音機A組輸出接駁兩對喇叭線,一對去喇叭高(喇叭上面對輸入),一對去喇叭低(喇叭下面對輸入)。會有聲出,但同一對喇叭線加Jumper比較,邊樣好聲?要師兄自己試。

黑鑽玩家

據我所知,A+B唔係咁用,係為方便接兩對喇叭擺唔同地方,音質會有所下降.加Jumper其實亦等於冇咗Bi-wire設計.不過有啲人覺得可以玩Jumper調聲.正確方法係用多一對相同既喇叭線同時接擴音機一個輸出,但分開一條去高音,另一條去低音.

黃金玩家

Kowloonman 發表於 2022-1-6 08:57
據我所知,A+B唔係咁用,係為方便接兩對喇叭擺唔同地方,音質會有所下降.加Jumper其實亦等於冇咗Bi-wire設計. ...

其實如果要真正用到喇叭的.Bi-wire設計,係需要用bi- amp(YT片或資料我唔提供),即係兩部擴音機,一部去高,一部去低。如果只用一部合併機或後級,無論用2入4出喇叭線、1對喇叭線加Jumper線、或2對喇叭線,都唔係真正Bi-wire。帶番安全帽,係專家講,我信。我都想知點解多數喇叭都設計做Bi.Wire,搞到我都試過A+B駁喇叭,賴過野!

黃金玩家

就Pigpigchan師兄的問題。如果師兄有2對喇叭線,A高B低,或A低B高,都唔可以。如果2對喇叭線只接A輸出或B輸出,一對去高一對去低,係可以。或者一對喇叭線接A或B,另購買Jumper線接駁代替Jumpor片。或購買2入4出喇叭線。3選1。

黑鑽玩家

Bi-wire等於Bi-amp係第一次聽見.好想知係邊個專家講.另外加Jumper同用兩條喇叭線接都係唔同的.建議睇吓以下You Tube片.

黃金玩家

我想表達ge係: 一對喇叭線另加Jumper線、2對喇叭線(或1對2入4出喇叭線),都係擴音機接駁Bi-wire喇叭ge方法。只係,如果用2對喇叭線接駁一部擴音機到喇叭,就係最正確Bi-wire接法,咁接法先真正用到Bi-Wire喇叭設計(將高音低音分開接),應該所有人都用2對喇叭線。1對喇叭線另加Jumper線並無將高音低音分開接,點解咁多人用1對加Jumper(好多喇叭評測報導都係)? 相反地諗,用2對喇叭線接一部擴音機(即一組輸出)到喇叭,其實有無做到真正將高音低音分開?如果有,應該會完勝1對喇叭線另加Jumper線。換句話講,會唔會3種接法都無法真正發揮Bi- wire喇叭設計?有專家話(唔開名啦)用2對喇叭線唔會增加推力,如果擴音機推力唔夠,或想推盡喇叭高音低音單元,就Bi-amp用2對喇叭線接喇叭。我諗,會唔會Bi -amp先至可以真正發揮Bi- Wire設計。其實我ge疑問係,一對大型座地喇叭需要多於一部擴音機推動,所以需要Bi-wire甚至Tri-Wire設計。但一對小型座地或小型書架喇叭,一部擴音機就足夠,真的需要Bi-wire設計嗎?

黑鑽玩家

路西華 發表於 2022-1-11 08:00
我想表達ge係: 一對喇叭線另加Jumper線、2對喇叭線(或1對2入4出喇叭線),都係擴音機接駁Bi-wire喇叭ge方法 ...

早安!师兄 思路清晰、有条有理,值得敬佩!小弟不才,也提出些愚见。
Bi -amp、Bi-wire、过机线、喇叭线、电源线…等,都是一种玩法而已。这些玩法是因为现有的两声道的音响,存在着缺陷而衍生出来的。
高、中、低三单元,各有承受不同的功率。但只供同一个功率给三单元,那就做成三频不均,出来的声音也不协调。商人也不会买一些一步就到位的产品给大衆,要不是没有人換机了,影响消受。也衍生了音响周边的产品出现了,使到人们用尽各种方法去调音。
从上是小弟的愚见。见谅!见谅!谢谢!