設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nippon

[合併式擴音機] 人生決定金仔 E480 vs E650

黃金玩家

nippon 發表於 2021-12-31 20:03
E480 個 AAVA唔一樣嗎?

連 volume 制都差咁遠,E480 個個係就咁突出嚟好似第一張圖咁,而第二張圖E650 個個係 Extruded Aluminum 包住個摩打,再加 floating mechanism,  令到佢轉嘅時候完全冇聲。我以前用 E470 係喺正嘅時候轉歌音量,會好嘈,但之後升級咗 c2420 有個 aluminum block 的 volume motor 靜到完全冇聲

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
nippon + 30 + 30 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇來E650這兩part優勝很多!👍

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

同二嫂嘅 QVCS 比較,邊個比較好?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我就唔玩金仔,但係以你而家嘅預算,買一部自己啱聽嘅就可以 「聽聲收貨」
如果淨係睇零件或什麼 AAVA 而其他牌子又冇係咪天下無敵呢?一係就買樓下條link 師兄個部全新嘅 Class AB,一係就直接上E800
你而家比緊四五萬蚊,真係要聽嗰隻聲啱唔啱自己聽,唔係睇嗰個零件啱唔啱用,如只睇零件 E280 或者再之前低級啲型號嘅 Class A 應該唔會有人買,而且 Class AB 同 Class A 完全兩個聲底你真係要聽清楚

https://post76.hk/thread-334589-1-1.html

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Tiramisub2046 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
一休大師 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

JeanPierre@FB 發表於 2021-12-31 23:36
不好意思版主,我多口問一問各位師兄,咁Proac DB1'夾唔夾啊?謝謝

https://post76.hk/thread-285129-1-1.html

黃金玩家

國大代表 發表於 2022-1-1 10:41
https://post76.hk/thread-285129-1-1.html

謝謝師兄!

黃金玩家

其實你會唔會可以買二手?C2120+A46 / P4200 應該會好過任何一部合併機,C2120 + P4200 應該 53000-54000 around

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實全斩新e-650宜家幾錢?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

之前用過e-600,再上前後級2820。A70,個人覺得金仔A類在音色上比較討好,聽Jazz及流行曲都好合適,但都吾好睇小30W嘅A類,間吾中聽吓爆棚都有佢嘅力水,其實師兄問人攞意見,不如去試吓呢兩部邊部先合你口味,我依家又轉咗玩老麥,俾多個選擇你,試埋老麥MA9000,力水係呢3部當中最好,老麥音色都幾討好我的,可以同一間舖試哂3部機,超方便

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

pclai2000 發表於 2022-1-2 09:14
之前用過e-600,再上前後級2820。A70,個人覺得金仔A類在音色上比較討好,聽Jazz及流行曲都好合適,但都吾好 ...

MA7200聽過!MA9000 看有無機試聽!師兄,因乜令你由E-600升級上2820,E600有乜唔滿意?