設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lee2021

[AV擴音機] 想買dolby atmos擴音機

星級玩家

本身Onkyo都有平價套裝5.1齊制式, 可惜佢公司唔爭氣, 已停產好耐, 我本身都想換佢新發佈嘅後繼機, 但出唔出得成都成問題!
所以上星期入左X2700h, 諗住用返本身套喇叭, 但發現聲音質素有問題, 最後跟ching意見重新set過D參數, 效果好返好多,
最後發現本身喇叭唔太夾, 所以先搵二手前置換左佢, 黎緊我都會搵二手中置換埋佢,
樓主情況, Amp買新, 最好齊制式, 因為Amp隨時可以用十年以上, 喇叭搵二手無所謂, 預算唔夠係好好嘅選擇,
我之前買前置果間二手店係個倉, 唔同影音野都有得賣, 最好係可以慢慢試, 或者幫到樓主
成套5.1連喇叭佢都有, 不過我唔建議, Amp反而怕佢有內傷多D

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-31 10:27
本身Onkyo都有平價套裝5.1齊制式, 可惜佢公司唔爭氣, 已停產好耐, 我本身都想換佢新發佈嘅後繼機, 但出唔出 ...

我地下5隻Polk S係都係二手 而家日日爆緊Disney 都不知幾Happy
不過真係第一次聽有無源Sub 仔wo
隻M 咪要好好力?

星級玩家

rockyw 發表於 2021-12-31 11:06
我地下5隻Polk S係都係二手 而家日日爆緊Disney 都不知幾Happy
隻M 咪要 ...

我對二手前置聽左幾日, 都好happy
我都無見過, 我套舊野隻Sub仔一樣係有源

星級玩家

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-31 10:27
本身Onkyo都有平價套裝5.1齊制式, 可惜佢公司唔爭氣, 已停產好耐, 我本身都想換佢新發佈嘅後繼機, 但出唔出 ...

你地好專業
我係咩都唔識新手
買2手野都唔知咩好咩唔好,點揀都唔知
所以先搵套裝機
咩都包晒唔洗煩

星級玩家

rockyw 發表於 2021-12-31 11:06
隻M 咪要 ...

個低音擴音應該係AMP入面

星級玩家

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-31 11:13
我對二手前置聽左幾日, 都好happy
我都無見過, 我套舊野隻Sub仔一樣係有源

無源sub應該係套裝機限定
你地無玩套裝機
應該無接觸過無源sub
新手先會玩套裝機,唔洗煩

星級玩家

leooel 發表於 2021-12-31 00:32
sub仔:Cambridge Audio SX-120  $2180
               Polk Audio PSW 111  $1980

Cambridge Audio SX-120  得70W
Polk Audio PSW 111 有300W
係唔係勁好多?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lee2021 發表於 2021-12-30 22:46
DENON AVR-X1700H 都係4千頭
同Onkyo 686比邊部好?

686力水大不少,應該比1700好聲,但686好像無8k. 如師兄無需要8k,不妨考慮2600,我見×球電器網站仲有貨$37××,再加隻polk超低音,六千搞掟

黑鑽玩家

lee2021 發表於 2021-12-31 11:55
無源sub應該係套裝機限定
你地無玩套裝機
應該無接觸過無源sub

無源十仔講下笑都超過20年, 當時好多牌子都有出。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

十年咁有信心
我預兩三年就差不多等換機