設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] LPS + 平衡隔離牛的迷思

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

近日友人買左隻Keces P8 LPS, 因知佢唔係好夠牆位用咁我就好奇問佢買左個咩拖板比P8用, 點知佢話直接插落 KECES BP1200到, 我覺得其怪就問友人得唔得架, 2陪都係電處, 咁手拖手有冇問題?
之後佢打去問個Sales, 得到Sales個回覆話: P8係一個DC電處, 需要供應AC比佢, 用一個AC的電處(BP1200 平衡隔離牛)無問題, 無任何衝突

當一隻LPS用200W, 如果要用2隻或者3隻LPS, 咁咪要買多隻隔離牛比LPS專用? 我就一直係到迷思緊呢個問題.
就小弟有限的知識電處就係直接插牆拎電, 過濾/整理完後比器材用, 但上網搵左好耐都唔見有關LPS插落平衡隔離牛的文章, 希望有師兄前輩可以話我知LPS應唔應該插落隔離牛到取電?
如果真係插落去咁會唔會有其他問題? 定只係電處功能上重複左?

謝謝
CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我就用緊P8出口兩個12W/DC比T2 and switch,效果真係好,之前我都有諗1200,如果真係買咗,仲有插位嘅話,我都會好似你個朋友咁插落去🙈當然會A B比較,會唔會over咗太靜,或影響音樂動態….我係新手可以睇完唔使理我😆

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
加里 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

星級玩家

P8 是 LPS(線性電源):您可以想像它只是一個高質量的變壓器,可將交流電轉換為純淨的直流電供應給您的設備。

另一方面,BP1200是一種電源處理,它從牆上取下交流電,淨化後輸出乾淨的交流電供其他設備使用。因此,將 P8 插入 BP1200 是完全正確的。

在BP1200的情況下,它有1個輸入和4個輸出,所以它可以同時為4個設備提供乾淨的交流電,只要總功率不超過它的上限。因此,如果您有 4 個 LPS,您可以將它們全部插入 BP1200。

(Sorry for Google Translate)

評分

加里 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2021-12-16 08:16
我就用緊P8出口兩個12W/DC比T2 and switch,效果真係好,之前我都有諗1200,如果真係買咗,仲有插位嘅話,我 ...

等我叫朋友A/B比較試下先. 不過因為佢BP1200插左金仔E-480同ARIES G1, 有D擔心BP1200唔夠力同時負載咁多野.
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

super_beta 發表於 2021-12-16 09:31
P8 是 LPS(線性電源):您可以想像它只是一個高質量的變壓器,可將交流電轉換為純淨的直流電供應給您的設 ...

謝謝師兄解說, 好詳細, 小弟長智識了

銀級玩家

我都係用P8 插入BP1200,唔覺有問題。之前買時都請教咗AMBAGO 老細,佢都建議咁插。仲有係BP1200 4個輸出係分兩組,我將P8 同 合拼機 and streamer 分開咗組,Total 插咗4樣嘢都夠力

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

平衡式隔離變壓器

星級玩家

加里 發表於 2021-12-16 09:31
等我叫朋友A/B比較試下先. 不過因為佢BP1200插左金仔E-480同ARIES G1, 有D擔心BP1200唔夠力同時負載咁多 ...

E-480,根據說明書,使用425W功率; ARIES G1,根據說明書,使用50W; P8,根據說明書,它在滿載時使用200W。

與此同時BP1200可以提供1200W的功率輸出,所以理論上將3台設備都插到BP1200上應該還剩525W。它應該是安全的,而且有餘的。

評分

加里 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實大家用BP1200 有無效,因長時間開1200都幾消耗電!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nippon 發表於 2021-12-16 10:47
其實大家用BP1200 有無效,因長時間開1200都幾消耗電!

我用BP2400, 用後效果提升明顯, 力水同控制力有正面幫助, 如果屋企冇拉獨立線直得使用.
待機時平均用唔會超10%的電力, BP1200 大約係120W 你當一個月比多約$100蚊電費左右, 話貴又唔係好貴, 但音樂好聽左我覺得值得