設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《長津湖》——人類最愚蠢的行為就是戰爭

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
#長津湖
#TheBattleAtLakeChangjin
384/2021

人類最愚蠢的行為,就是戰爭。

中國1950年抗美援朝的長津湖戰役,拍成電影《長津湖》(The Battle at Lake Changjin, 2021),以戰爭片來説,有武有文有情感,十分精彩,即使長達近三小時也沒有冷場。不過開首浙江湖州水色風景唯美假得過份(別忘記我在湖州呆過一年),空中的戰機鏡頭像真度唔夠,始終電腦特效還是差一截,有待追趕。

易烊千璽飾演的伍萬里應該有些軍訓及與紅巾少女邂逅情節被剪掉,否則怎會莫名不白地就咁上戰場?同埋長期藏起紅色頸巾來把弄思念?

美軍的對白欠缺靈魂係一大敗筆,整部電影只見韓文卻缺韓朝二軍,也難反映到整體事件來龍去脈。就連完場後,慣常的字幕報告一下雙方傷亡數字亦缺乏,信心大國就要敢於面對史實。這場戰伇中方擊退美軍代價是五萬比一萬左右,當中過半數人是凍死的,可見戰爭的殘酷,從來沒有勝方。

平行剪接發揮提高戰爭緊張氣氛嘅功能,冰硬土豆與火雞熱葷盡顯人民志願軍的苦困。看過紀錄片的訪問,仍然生還的軍人最刻骨銘心的倒是凍傷的烙印。我走過入零下45 度的急凍房,五分鐘已開始有痛感。

頗喜歡電影中反戰的哲理意味,但層次可以再高一點,不應只限於頭頂有屋簷居身,傍軀有婦,膝下有兒便算,沒有情操道義,那能立命安身滿分。

電影嘅好壞是看電影嘅本身,正如我看電影事前唔會理宣傳及預告資料等等,好想單純地就咁看電影;如果唔係,你會唔會好憎睇活地亞倫同埋波蘭斯基嘅作品?
當然電影嘅功能就有宣傳同教育嘅成份,就睇佢嘅內容有冇煽動仇恨?有冇歪曲事實失真?

《長津湖》當時司令部日間其實人員都移師在防空洞內,地圖文件其實都在洞內,毛岸英喪生於美軍空襲是史實,但返回司令部取地圖或當值中只是藝術上的創作而已。

美軍將領向挑戰人類極限而殉難的「冰雕連」致敬,既煽情之餘也顯人性,雖非史實但在美兵訪談中仍流露驚嘆之情。

正如開首我說過:「戰爭,就是人類最愚蠢的行為。」

**後記,影迷卻在IMDb 的給分上開戰,1 分和10 分兩個極端,鬼咁多人!又是另一蠢行。

以下重溫上個月的帖文。

339/2021

中國1950年抗美援朝的長津湖戰役,中方的紀錄片可看兩套,其中一部是《鳳凰大視野:冰湖雪戰——長津湖戰役全記錄》。
看完可以了解當年人海戰術的慘況,仗是勝了,但犧牲實在太大,戰爭,從來都是兩敗俱傷的儍事!
偏偏又不少人在持續促使。

另一部是《冰血長津湖》

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

QQ
看了你写咁一大串都唔知你想表达d咩?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

用歷史來作宣傳,但故事卻又歪曲史實,令人作嘔。
不獨針對《長津湖》,去年《Midway》都有類似情況。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

jc2ssych 發表於 2021-12-14 10:49
用歷史來作宣傳,但故事卻又歪曲史實,令人作嘔。
不獨針對《長津湖》,去年《Midway》都有類似情況。
...

電影是很好的宣傳工具,也有教育、紀錄和娛樂的功能。所以專權的地方會控制得很嚴。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

黃金玩家

SEGA1119 發表於 2021-12-14 10:38
看了你写咁一大串都唔知你想表达d咩?

對不起,我表達能力差,用字過於繁複,又長氣😅

星級玩家

龍無忌@FB 發表於 2021-12-14 18:25
對不起,我表達能力差,用字過於繁複,又長氣😅

其實一篇文章好唔好,并不是由一個人随便一句明唔明白去决定,更加唔使道歉...大家分享吓姐,我就覺得写得唔错,又有幾難明?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
xmarkx + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

CalvinLaw@G 發表於 2021-12-24 18:35
其實一篇文章好唔好,并不是由一個人随便一句明唔明白去决定,更加唔使道歉...大家分享吓姐,我就覺得写 ...

謝謝你,👍🥰
其實最主要咪就係第一句:「人類最愚蠢嘅行為就係戰爭。」咁我梗係費事同佢爭啦😂

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
unclewong + 10

查看全部評分

星級玩家

龍無忌@FB 發表於 2021-12-25 21:04
謝謝你,👍🥰
其實最主要咪就係第一句:「人類最愚蠢嘅行為就係戰爭。」咁我梗係費事同佢爭啦😂 ...

[~ 原創影評 ~] 《長津湖》——人類最愚蠢的行為就是戰爭

唔該你睇清楚你既標題係咪先啦?  什麼叫  [~ 原創影評 ~]  由頭到尾都唔見有《長津湖》故事劇情分析什麼什麼, 講果D 九唔搭八~~((不過開首浙江湖州水色風景唯美假得過份(別忘記我在湖州呆過一年)你什麼日子在那裹?《長津湖》事件應該係195幾年,幾拾年前會同一樣?

正如開首我說過:「戰爭,就是人類最愚蠢的行為。」

如果全入類都好以你甘醒,呢個世界就無戰爭啦.

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

又有人開分身來鬧交。

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 認同到8964個點呀!

查看全部評分

星級玩家

jc2ssych 發表於 2021-12-27 19:55
又有人開分身來鬧交。

師兄,請問你睇左樓主果段《長津湖》影評你睇到D咩出嚟?
以戲論戲。唔好講政治!