設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] 平反迪迪尼+聲差的聽後感

鑽石玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
  用三星Q95T接SoundbarQ95A,可以玩齊4KHDR同埋Atmos,音色表現有空間感,包圍同力水,應該滿足,但人係貪心,第一區玩到,咁第二區呢?於是試用PS4玩D+,OK喎。由於聲畫分家,聲音入天龍8500,畫面入4K投影,PS4只有一個HPMl輸出,最終要靠Oppo203幫手,將PS4接Oppo輸出聲畫,終於可以係大畫面睇到D+,且慢,晝面仲可以有4K,但聲音變返5.1,試下用天龍Auro3D,效果只能用兩字形容弱鷄,電視解用SB播聲音好過佢,決定放棄第二區,直至遇上chromecast最新一代,4K聲畫表現令我眼前一亮,直頭同碟及file有得揮,相信靠203加持有好大功勞,尤其聲音真係聽到嘴角微笑,一陣再講下聽後感

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實搞乜鬼反應會咁兩極架呢?我用Apple tv 一直都覺得好唔錯

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

Ching 但我試過APPLE TV同chomecast 駁去203個mail in都出吾到atmos

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

我用上一代apple tv 4k(Gotham 85025電源線 & audioquest forest HDMI)直入Denon 6500, 睇Disney Plus既黑寡婦和Free Guy, 畫面聲音真心ok,尤其是聲音動態足,好過Netflix軟弱無力或者低音一舊舊。。。

不過現在Netflix 上緊既Joker我又有少少改觀,尤其是聲音部份係有驚喜,而畫面更有趣,全程iMax enhanced 咁全畫面咁濟

鑽石玩家

三星玩樂勲章

以4XX入的chromecast真係抵玩,但表現係點,我一直懷疑,更加唔相信會聽到今日的效果。因為唔係直接入Amp再出聲出畫面,用Oppo203加持下,畫面用怪獸3000光纖入投影,聲音用條龍入Amp,唔知咁樣會唔會令聲畫升級,驚喜的是,畫面升級去到60p,無韋史密夫套60p咁有超清電視feel,但投影畫質靚過電視,尤其係細節位,輪廓同立體感,真係喜出望外。聲音方面,完成壓倒PS4效果,Atmos音色在同一音量更勝file,有機會再同碟比較,邀請友人試玩都能感受空間,細節與力水,亦大讚D+靚聲,令我對D+音效完全改觀,估唔到幾百蚊蛋仔有咁嘅威力,聽聞Apple更出色,希望有得借來AB比較。題外話,初接chromecast竟然只出5.1,好失望,㩒兩㩒揾到隱藏設定,卻話設備不支援Atmos,可能經Oppo,硬性開Atmos,Amp顯示Dolby Atmos,開心番。另外,chromecast不設調校字體等字樣,反而用三星電視可以,唔明。今次真係入左又平又正嘅超值装置,可以玩上靚串流了,正

評分

參與人數 4威望 +160 金錢 +160 收起 理由
Hobbyists + 10 + 10
MDLP + 50 + 50
AskaLung@FB + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得
rach + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

AskaLung@FB 發表於 2021-12-9 18:57
Ching 但我試過APPLE TV同chomecast 駁去203個mail in都出吾到atmos

我另一段有講,起初同你一樣,要入chromecast設定強制開atmos,如找不到,稍後影比你睇

白鑽玩家

avsuperman 發表於 2021-12-9 20:54
我另一段有講,起初同你一樣,要入chromecast設定強制開atmos,如找不到,稍後影比你睇 ...

唔該師兄,今晚我再試吓chomecast返落去203先

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

有沒有留意到,除左Atmos片,其他5.1的音效,用部AMP模擬其他音效時,Atmos喇叭沒有聲的,但Netflix 播普通音效時都會出到!

鑽石玩家

三星玩樂勲章

koo9726 發表於 2021-12-9 21:21
有沒有留意到,除左Atmos片,其他5.1的音效,用部AMP模擬其他音效時,Atmos喇叭沒有聲的,但Netflix 播普通 ...

正常5.1天空喇叭應該無聲,未試Netflix,我一般玩5.1時開Auro3D,睇D+效果幾好

白鑽玩家

avsuperman 發表於 2021-12-9 20:52
以4XX入的chromecast真係抵玩,但表現係點,我一直懷疑,更加唔相信會聽到今日的效果。因為唔係直接入Amp ...

頭先真係試咗真係同師兄講一樣,插203之後chomecast 畫質同聲音都比之前淨係插AVamp大有進步,冇晒咗我之前幫部203加咗個環牛
不過我嘗試將Apple TV 插落203嗰度,都係出唔到ATMOS 連Apple TV裏面個選項都冇咗ATMOS 選項