設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 血嫡子

[請教] Mcintosh MA12000配咩好

星級玩家

20120820 發表於 2021-12-10 00:14
未去代理聽過da2真的不知

如你想da2做主力解碼玩法不同了

嚟緊呢兩日放假試晒啲組合先

鉑金玩家

...沒錢別玩音響, 有錢玩不好音響...是有三分道理...

真係十分有道理,樓主起步點就比好多人好,
但係要講清楚你配咩喇叭仲有咩設備
更重要嘅係聆聽環境係點呢?都要講清楚,
然之後才能對症下藥來配搭,先至可以發揮到應有嘅水準...  
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

星級玩家

sam2004 發表於 2021-12-11 15:15
...沒錢別玩音響, 有錢玩不好音響...是有三分道理...

真係十分有道理,樓主起步點就比好多人好,

喇叭係KEF R7
線材用緊AQ入門級,亦都唔打算換住,賣完硬件玩一排先諗住玩線材。
NAS 就用緊 DS918+,不過覺得佢讀碟嘈。
仲有個io data,不過又覺得個app唔好用,同埋成日發神經會播播吓停咗。
客飯廳大約3米闊7米左右深,如果計前牆到坐位得3.5米深左右

鉑金玩家

血嫡子 發表於 2021-12-11 23:44
喇叭係KEF R7
線材用緊AQ入門級,亦都唔打算換住,賣完硬件玩一排先諗住玩線材。
NAS 就用緊 DS918+,不過 ...

這個新人不簡單已經比好多初哥更進一步,
雖然老麥的聲音不是我杯茶,但這樣的器材讓很多人都會流口水!

首先地方3.5 x 7 吃得下R7 + MA12000的低頻嗎,會否駐波太多!?造成聲音混濁!?
第二,如果用built in嘅dac聲音唔會太好 我建議你考慮加部Soulnote D-2,
第三,搵部MINIDSP SHD來空間校正對於你現在的環境會有幫助不少.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
que + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔肯定入門係入門到咩地步
但多年前玩過AQ入門線
效果真係慘不忍睹
濛同厚,好唔清同冇detail

反而KEF R7呢一系列係比定價質素明顯高既喇叭
如果線材換番一D有質素既線
肯定已有好大既變化

建議由最弱果一項開始改善
否則自己手上器材未發揮正常已經換走
之後換左貴器材仲未得到好既效果就唔值得

我用緊5萬amp, 推R3
剛換左喇叭線
R3仍然係令我可以有好大驚喜
反觀我去出面聽3到5萬喇叭唔敢講樣樣比R3好
即使有感覺既喇叭都唔敢講值唔值得比3倍價錢換

當然我有朋友都唔熱衷換線材
認為換器材既效益更大
但前題係d線正正常常
AQ同WW低班線都有類似問題
用番d studio線可能更平實穩定

個人建議試下換一換走AQ低班線可能有驚喜

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2021-12-12 10:29
這個新人不簡單已經比好多初哥更進一步,
雖然老麥的聲音不是我杯茶,但這樣的器材讓很多人都會流口水!
...

同意喇叭太大能量或低頻形成既問題
早排朋友熱衷研究聲音處理
測量後又擴散同吸音
表示聲音有極大既改善

效果比換線大好多好多

其實唔需要先諗得太複雜
試一試換抱枕,枕頭同毛公仔效係周圍已有一定吸音效果
正常會馬上感受到效果

尤其係多玻璃,反射面
好多時新屋入伙既人都有空盪感同反射
越來越多野後就冇咁覺

我個客廳充滿左毛公仔同有地毯
所以先冇明顯反射
早排整冷氣清走哂d野
一聽
果日馬上搬番哂d野出呢吸音

星級玩家

que 發表於 2021-12-12 12:31
唔肯定入門係入門到咩地步
但多年前玩過AQ入門線
效果真係慘不忍睹

印象中早兩年買咗條平衡,喇叭線同兩條電源大約萬鬆啲,
自己訂咗啲吸音同擴散板係前面嘅兩側同電視牆試吓玩,因為依家都覺得好頂,睇吓會唔會消到啲駐波。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

血嫡子 發表於 2021-12-12 14:00
印象中早兩年買咗條平衡,喇叭線同兩條電源大約萬鬆啲,
自己訂咗啲吸音同擴散板係前面嘅兩側同電視牆試吓 ...

空間唔大又想玩座地
努力真係必須

我見之前朋友買左枝mic check
之後淘寶聲音處理工程既野
之後訂擴散同吸音同低音陷阱
佢話簡直係差別巨大

我自己就懶
覺得而家都已經幾好
空間好多生活吸音
而且我距離喇叭夠近
直接聽到音色,干擾少
書架對空間要求少d呢方面易玩好d

AQ萬幾蚊執到呢個量的話
應該又未到會拖累系統既

但我用緊ewa
真係好
但冷門到我唔敢主動推薦人用
本身有留意TQ但覺得貴
後來見到網友分享先識買左
我睇中佢原因都係因為
1.手工廠,唔係大廠
2.設計師
3.網友推論因自立門戶,比舊公司施壓,幾乎冇國家有代理同打手

實際買回來的確係有驚喜
呢個價錢已經係旗艦
不過我而家喇叭線同喇叭同價
比我朋友話我咁玩法不如換喇叭

鉑金玩家

que 發表於 2021-12-12 12:38
同意喇叭太大能量或低頻形成既問題
早排朋友熱衷研究聲音處理
測量後又擴散同吸音

現在的擴散版10分美觀,另外那些專業儀器價錢又不貴,
以前要幾十萬的而家幾千蚊(MINIDSP SHD)就可以買到同樣功能嘅嘢。
所以要把屋裏的音效調校得好比起當年真係容易太多

評分

que + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

sam2004 發表於 2021-12-12 16:38
現在的擴散版10分美觀,另外那些專業儀器價錢又不貴,
以前要幾十萬的而家幾千蚊(MINIDSP SHD)就可以 ...

如果7米深既廳, 3.5M坐正中間點,我怕咁會有bass void,最好坐既位同前後牆既距離要唔一樣會比較好
可以既話喇叭拉出d,坐既位置向前、向後平移去搵個平衡點
個人體驗係,當線材有一定水準後,擺位、坐位如果可以自由移動既話,多d試唔同組合有時會有驚喜

評分

que + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分