設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 古董:MINOLTA XD7 特別版

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
這部簡直就係古董...陳年野...小弟都唔知係幾多年前GE產品.....不過哩部唔係小弟GE....都係借一個朋友用GE.....不過我諗都應該會長住小弟家一段日子LU......

MINOLTA XD7 特別版
(如果唔係特別版的話...機身的兩邊會係銀色的.....不過除左顏色唔同之外....特別版同普通版其實係冇分別的....但特別版係貴d嫁...)

哩支係一支85mm ge定焦鏡.....但影一d近野果陣好靚嫁喎......

過下一格菲林果陣..仲要係人手拉一下果舊野嫁.....哈哈....

另一支鏡......應該係跟機鏡....就係50mm...同樣都係定焦鏡但.....光圈就去到1.2....簡直係好勁....因為光圈最細係1....差半級就去到最盡....哩D鏡係好難做的.....問過人話如果鏡入面冇問題冇壤的話....哩支鏡應該會值$3000-$4000.....

同埋一炸鏡片.....下面中間果塊聽朋友話用黎做雙重暴光的....但佢就唔知點做....小弟都研究唔到...問過d師兄....佢地都話哩部機做唔到....之後又話可能做到...但佢地唔識做....有冇網友可以幫下手呢....Smilies010

周埋一炸過期菲林....2005年製....聽講一般菲林係保存兩年的....小弟開放日果陣都影左一筒...但味去哂....唔知哂出黎係咩效果呢....:lol

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

嘩.. 仲有km既film.. 我上次影個筒 800再想影多筒.. 不過好難搵~~~

進階玩家

原帖由 威廉 於 2007-11-27 19:53 發表
嘩.. 仲有km既film.. 我上次影個筒 800再想影多筒.. 不過好難搵~~~

哈哈...
就算係一般ge 800都比較難搵啦...
何況係km....
所以真係好難搵呀...
上面果d 400 km都係問人拎嫁...:lol

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

TUESDAY 兄都有好多老友比d 毒野你玩喎 ;P ;P ;P ;P
AV Room: Optoma CinemaX Pro, Vivdstorm S Pro 92", Yamaha RX-A4A, Ediscreation EC-5
Oppo 203 (老虎魚LPS 數字高級版)
JBL Studio 580, JBL Studio 520C, JBL Control X, Mirage OMNI FX, REL T9
Sine 30A, Talisman
Living Room: LG OLED65C7P, LG SoundBar SN7CY

進階玩家

原帖由 matthew 於 2007-11-28 15:35 發表
TUESDAY 兄都有好多老友比d 毒野你玩喎 ;P ;P ;P ;P

哈哈...
唔單止係老友毒我呀...
老師都毒我呀....
之前老師比過部canon FM10我玩tim呀....
聽講FM10都係古董....
學校為左搵部菲林相機返黎....
專誠起日本CANON度訂左幾部返黎tim呀:lol
如果老師又借比我玩的話...
一定影相返黎分享:lol:lol

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 tuesday 於 2007-11-28 16:03 發表

哈哈...
老師都毒我呀....
如果老師又借比我玩的話.. ...

Smilies006 Smilies006 Smilies006 Smilies006 Smilies006 Smilies006 Smilies006
AV Room: Optoma CinemaX Pro, Vivdstorm S Pro 92", Yamaha RX-A4A, Ediscreation EC-5
Oppo 203 (老虎魚LPS 數字高級版)
JBL Studio 580, JBL Studio 520C, JBL Control X, Mirage OMNI FX, REL T9
Sine 30A, Talisman
Living Room: LG OLED65C7P, LG SoundBar SN7CY

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 tuesday 於 2007-11-28 16:03 發表

哈哈...
老師都毒我呀....
如果老師又借比我玩的話.. ...

你老師老點你 :@

FM10 係 Nikon 機, 唔係 Canon 機 wor..
https://www.facebook.com/directorphoto

進階玩家

原帖由 導演 於 2007-11-29 20:38 發表

你老師老點你 :@

FM10 係 Nikon 機, 唔係 Canon 機 wor..

哈哈~
可能係我搞錯...
應該係F10...
總之就係一個F字頭ge機:lol
唔好意思..搞錯左;P