設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 請教有關LG C1語音識別問題

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問有冇師兄知道點解我用語音衹能認出嗰個字而唔能夠做出相關嘅動作呢?因為我見到外國有段片佢可以用語音講open youtube而電視直接由主畫面轉入youtube,而我試過佢係可以認出"open youtube"依個字但做唔到轉入youtube依個動作呢?希望有師兄可以解答,Many thanks!

星級玩家

要係 Menu 度將界面語言轉做英文先得

進階玩家

Isaac 發表於 2021-11-30 22:18
要係 Menu 度將界面語言轉做英文先得

我已經將界面轉左做英文,如果界面係中文根本連英文都識別唔到。同埋師兄可能誤會我意思,我意思係我講open youtube佢識別倒依兩個字兼且顯示喺屏幕但做唔倒呢句嘅意思,即係識別完之後就直接link入youtube。我諗緊係未要用Amazon或者Google嘅語音先做倒呢?

進階玩家

即係好似呢條片www.youtube.com/watch?v=AnkszAOTWpc&t=197s(3:16嗰度)咁樣
如果有師兄有G1或者C1而又做到條片咁樣,請教下小弟,Many thanks!

星級玩家

elvisjazz 發表於 2021-11-30 22:46
我已經將界面轉左做英文,如果界面係中文根本連英文都識別唔到。同埋師兄可能誤會我意思,我意思係我講op ...

我明你意思, 我啱啱試咗, 我俾埋個 setting 你參考下, 不過我係舊機唔係C1咁新, C1 你可以去埋 AI Setting 裡面個 voice 設定睇睇

進階玩家

Isaac 發表於 2021-12-1 10:28
我明你意思, 我啱啱試咗, 我俾埋個 setting 你參考下, 不過我係舊機唔係C1咁新, C1 你可以去埋 AI Settin ...

原來我要登記先用倒正式語言服務,我依家可以叫佢開youtube同做其他嘢但衹限英語,我改用中文(香港)之後佢情況同之前一樣,我講"打開油管"佢認倒個字但做唔倒動作,定係youtube有其他叫法呢🤣 但無論點都多謝師兄俾我嘅意見。Thanks!