Post76玩樂網

搜索
查看: 1212|回復: 10

[請教] Chromecast 出唔到Atoms?

[複製鏈接]

5

主題

28

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
16090

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-23 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
求救求教,小弟join 咗迪+,用 chromecast with Google TV 直入 Denon 6500AVM,可以選擇Atmos,但唔著燈, IMAX enhanced 又係著唔到燈,是否有什麼設定要做?還是唔support?😔🙏🏻🙏🏻
IMG_20211122_212110.jpg
IMG_20211122_212118.jpg

8

主題

164

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
66070

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-23 11:01 | 顯示全部樓層
我都係插AMP 都係出唔到ATMOS NETFLIX就出到

15

主題

227

帖子

0

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
224409

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-23 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
本帖最後由 zardwys 於 2021-11-23 11:16 編輯

Chromocast 我未用過,但IAMP係唔會著IMAX燈,呢個IMAX enhanced係指畫面編幅係IMAX 比例

11

主題

316

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
62538

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-23 11:18 | 顯示全部樓層
睇過YUTUBE,話現時既IMAX只係講畫面,要再UPDATE先到聲效,所以點唔到燈~

0

主題

5

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
18935

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-25 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Ching~我同你情況一樣都係出唔到atmos(我用3700)
你有無試過用電話Disney+ app去投影去Chromecast? 我投影後個AMP面版同info都出到atmos!但變左有聲無畫⋯⋯(但又會出到字幕喎,全黑畫面)好奇怪

27

主題

305

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
83854

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-25 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
我都係用DENON 3700,但就係電視內置app經eARC去AMP,都係只有DD+無DA

73

主題

2330

帖子

1

精華

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
332745

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-25 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層
我有用chromecast,我正常
0B80A1E7-5827-482C-BC92-E08D6AB7816E.jpeg

47

主題

1690

帖子

0

精華

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
411822

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-25 17:51 | 顯示全部樓層
Chromecast 要用4K@30 輸出先有 Dolby Atoms

73

主題

2330

帖子

1

精華

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
332745

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-25 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
vincent369 發表於 2021-11-25 17:51
Chromecast 要用4K@30 輸出先有 Dolby Atoms

咁奇怪?我就行緊4K60,不過我試過如果set唔用HDR,只用SDR就出吾到ATMOS

17

主題

86

帖子

0

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
138664

76-FC 藍寶石勲章

發表於 2021-11-25 20:04 | 顯示全部樓層
firex3_wood 發表於 2021-11-25 15:42
Ching~我同你情況一樣都係出唔到atmos(我用3700)
你有無試過用電話Disney+ app去投影去Chromecast? 我投 ...

我跟你地嘅情況一樣,如果用app投去Chromecast, HD就有畫有5.1,4K就無畫有Atmos。我諗部電視無HDR和Atmos就會有這個問題。
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表