設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手想入坑 但好多問題不解…

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟冇咩音響基礎 誠心向大家求教 比較長篇

先講講背景.. 我自己要求唔高  想買套長用未必需要再點升級 可能買靚d既入門都得
依家用緊3叔Tv 送既soundbar  實在太雞..
我傾向 youtube / MOOV 聽歌 > Disney / Netflix 劇/電影
budget 大概 $10~30k  

但自己睇左幾日 未出去試住
主要係有幾個問題..特別係

1. Amp 問題
本身amp 已經多種類到我分唔到自己要揀咩..

但我見部分機 eg pm7000n 有藍牙+airplay
點解唔直接用電視/電話 YouTube/MOOV or  以airplay /Arc/光纖去播
而係好多youtube片都要 兩部野去推個喇叭
而rose rs150呢一類又有咩優點?

我想升級得音樂比較好 同時影音亦更加震撼
咁應該av amp or 2ch?

2.應該點駁?點聽最好?
我本身傾向揀mission 呢隻牌子
就以lx3 -mk2 做例喇叭 》以pm7000n做amp 》電視做訊元
咁我先以 Tv arc/光纖> pm7000n 喇叭線 > Lx3
/ 以iPhone  Airplay > pm7000n > Lx3
咁樣去播you tube音樂/ Disney 電影 個質素會唔會好差?

3.今日睇到甚至有人連裝修都講究到獨立電…
我諗我未來兩年都會置業同裝修… 我見好多師兄都有搞獨立電..但最後結果都不如理想 又改黎改去..咁我獨立電左會唔會仲衰?
咁其實一開始應該搵專業既直接改? 如果一般書台式喇叭 兩3萬budget..其實係味唔洗搞咁多野 / 只係換個好拖板

1萬

白鑽玩家

老而不

我拆開少少你問(1-2) 的問題, 最我能存力最簡單的方式答你:

點解唔直接用電視/電話 YouTube/MOOV or  以airplay /Arc/光纖去播
而係好多youtube片都要 兩部野去推個喇叭
而rose rs150呢一類又有咩優點?

傳統Hifi講的係 source - amplifier - speaker 的組合 , 以2CH 的stereo sound 為主.

電視不屬於Hifi / 2CH系統的一份子.
電視都可以輸出音訊去amp , 但一般hifi玩家不會把電視當做source.
統粹只是現代的唔少機件因已是微型電腦可以上網也可以共通連接(ARC, 藍牙, 光纖等等), 所以變成了source用一樣

Rose rs150 係source
只做接收, 解碼, 輸出音訊的地方, 但唔做聲音放大所以沒法接喇叭.

我想升級得音樂比較好 同時影音亦更加震撼
咁應該av amp or 2ch?

AV amp

只是2者不太可能共同得到.
2CH的世界講求音色和細節
AV amp 的世界講求音效, 也有自己的家庭影院解碼系統 (DTS, Dolby surround)

AV amp 可以做到 2CH 但唔會及得上一台2CH的機.

就以lx3 -mk2 做例喇叭 》以pm7000n做amp 》電視做訊元
咁我先以 Tv arc/光纖> pm7000n 喇叭線 > Lx3
/ 以iPhone  Airplay > pm7000n > Lx3
咁樣去播you tube音樂/ Disney 電影 個質素會唔會好差?

youtube音樂本身的音軌質素一樣, 出來的聲音唔會細緻
所以如果要聽串流, 大多會有Tidal, Spodify

評分

參與人數 3威望 +23 金錢 +23 收起 理由
Foreverwest + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
art911 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
Jacklau8888 + 3 + 3 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

去家庭影院嗰邊問好D,AV 有三萬蚊就多變化好多最基本有得揀,之後再諗 2ch 吧
三萬蚊新手百冇玩影音分家,就算木耳買咗都唔會收貨

打電話去方浪問一部 rs150 賣幾錢?答案係 $29,800 一部機玩完你全部 budget,二手都$23000~$25000

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

兩聲道毒起上嚟係貴過玩av amp嗰邊既,你可以買套靚少少既2ch 用嚟睇戲/聽歌 但就無咗surround嗰part🤣,但聽歌都起碼收貨。
但如果你玩av amp環繞聲 再攞嚟當2ch聽歌的話 你會扁嘴囉
視乎你想傾向玩邊方面

鉑金玩家

其實無玩開, 3萬蚊換條jbl 9.1 soundbar 睇戲+ 對kef ls50 wireless II 聽歌, 已經好大升級夠哂用. 無謂入坑頭痕

專業玩家

bbc701 發表於 2021-11-23 00:08
去家庭影院嗰邊問好D,AV 有三萬蚊就多變化好多最基本有得揀,之後再諗 2ch 吧
三萬蚊新手百冇玩影音分家, ...

我都係因佢價錢先問呀~
知佢貴但又知佢冇M
純source 既價錢咁值租 就係我想問既地方 純粹了解下

專業玩家

1234qwer 發表於 2021-11-24 13:03
其實無玩開, 3萬蚊換條jbl 9.1 soundbar 睇戲+ 對kef ls50 wireless II 聽歌, 已經好大升級夠哂用. 無謂入 ...

都係一個選擇 我都再了解下先thx

專業玩家

WongMo@G 發表於 2021-11-24 00:53
兩聲道毒起上嚟係貴過玩av amp嗰邊既,你可以買套靚少少既2ch 用嚟睇戲/聽歌 但就無咗surround嗰part🤣,但 ...

我本身都傾向要一套好入門既 2ch  … surround 要求唔大

如果cxa81/7000m 加 個mission lx3 咁樣出唔出到正路既聲

鉑金玩家

Jacklau8888 發表於 2021-11-26 05:14
我本身都傾向要一套好入門既 2ch  … surround 要求唔大

如果cxa81/7000m 加 個mission lx3 咁樣出唔出 ...

能力許可既差幾千用mission ZX1, 會耐聽D

用LX3既預左聽唔到好耐就會想換喇叭

1萬

白鑽玩家

老而不

Jacklau8888 發表於 2021-11-26 05:14

如果cxa81/7000m 加 個mission lx3 咁樣出唔出 ...

兩amp 都可以, 只差在你的口味上的選擇。馬仔和 CA 係兩種聲底, 即使同一對喇叭都有很不同的表現