設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 再過5-10年, 仲有無炒實體碟的市場?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
回望10年前真係一個炒碟時代,
number 版SACD 可以首日開賣就無貨, 之後炒到幾倍起跳
那些舊日版, 西德版可以炒到過千,某些如鄧麗君的錄音好似長紅不倒
後來黑膠更是追到真係有少少令人嘩然。

不過10年過去, 我睇到的變化, 仲有d疑問:
-重印的黑膠同CD在市場上實際上消唔消化得晒?
-買CD /SACD的人越來越老, 可能只有內地人或者非常高消費的一族買?
- 有些人包括我, 都加入聽 file 的CAS 系列
-仲有幾多人識鄧麗君, 張國榮的reissue等等?

未來5-10年, 仲有幾多可以用平民價入手的CD機? 仲有無實碟的炒賣市場??

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

正路應該無, 市場慢慢萎縮......

鉑金玩家

t10 發表於 2021-11-22 13:36
正路應該無, 市場慢慢萎縮......

網上串流一定是未來主流影音媒體,光碟市場萎縮就肯定但不會完全被淘汰因最近幾次經過大舖都見有學生買CD,其實只要有好歌星及好音樂就會有人買實體碟。

白鑽玩家

我覺得仍然會有人買實體碟,只要有好嘅音樂

黑鑽玩家

實體碟會有,市場有幾多人仍買實體碟才是重點!
時代唔同,生活環境都唔同。聽歌嘅人有部手機就可以,你睇下現代人肯投資買耳擴headphone 多,還是cd 機,amp ,喇叭多?
pk hk 地住嘅地方都唔夠,學咩人係屋企大大聲玩hifi? 私樓空間細過公屋, 今日大部分香港人聽歌方式係塞鳩住隻耳仔聽,實體碟係一個負累

鑽石玩家

窮鬼

如果響香港
應該係有價無市
想聽舊歌大把方法聽,唔一定買天價2手CD
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

1萬

白鑽玩家

老而不

真係因為好奇心去睇左新出的碟, 點講好呢 ...
我自己喜歡的古典, 如果不是特別版, 就基本CD的話是沒貴過,  SACD有加過價
但廣東新舊歌就真是係....

我只想講, 價錢數字不斷加大唔代表佢有同等的價值

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LOENDFANS + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2021-11-23 18:45
真係因為好奇心去睇左新出的碟, 點講好呢 ...
我自己喜歡的古典, 如果不是特別版, 就基本CD的話是沒貴過,   ...

所以從不幫襯炒家買那些已被炒到天價所謂靚聲舊版碟寧願唔聽即使要聽都只買復刻算。

黑鑽玩家

一定有, 但可能並非師兄想要的。任何商品都可以有炒賣價, 只係睇個人覺得值唔值得。

黃金玩家

實有,但委縮就肯定。試想想,聽檔案,沒擁有過實體CD的都是新一代,他們根本不會去買炒價碟,而且,最主要是他們都不去聽那些舊歌,送如他們也嫌阻訂。