設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mankoo米高

~@~ 向定焦世界出發 ~@~

進階玩家

見大家咁高興... 我又放先...定焦+marco {:5_76:}

DSC_8275.jpg DSC_8293.jpg

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
mankoo米高 + 6

查看全部評分

TV: 三叔 37"
前: iQ5
中: iQ60c
後: kef 旦仔
amp: 安記 607
sub: vel 10Q
BDP: PS3 silm
Media Player: nooctec v8

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

講真嗰句,我未玩過枝新嘅Nikkor14-24,不能夠批評佢嘅畫質。但係變焦鏡嘅好處呢枝就一定有齊!我都有考慮 ...
chrisclw 發表於 2010-3-24 08:07

定焦係畫汁方面真無得頂,我以前用CANON時都玩原廠35f2/50.4/85.2/135f2/200f2.8,
但最賣淨135f2,因小弟比較鐘意佢有油畫色既背景/壓縮感,呢樣野85MM以下係比唔到我既,所以最後只留24-70/70-200/135L

到依家轉玩NIKON目標更清色,因之前已見識過定焦既威力,但銀包能力有限 所以都係玩變焦吧啦,
先入24-70試一試納米結晶塗層掂唔掂先,咁當然中毒啦,邊位比上一代28-70高2-3班,之後信心十足入埋14-24,最後更咬緊牙關再入70-200
出張14-24既相比大家睇睇先

再出張當年用Canon 85LII影既比大家睇睇

評分

參與人數 2威望 +9 收起 理由
kalok6 + 3 周小姐唔開車頭燈機乎唔認得佢 ...
mankoo米高 + 6 多謝分享!

查看全部評分

投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250

進階玩家

我都係,幾年前學玩果陣全部都變焦,24-70, 28-70,70-200,24-85,18-70,17-35,18-105,但自從由數碼機返轉頭玩菲林機開始,買買賣賣後變哂全定焦
nikon 20F2.8, 35F2, AIS50F1.4, 85F1.4, 105DC, 300F4
M mount 15F4.5, 21F4, 35F2, 50F1.4, 90F2.8

而家見Nikon 新果支死人24 F1.4又心動中.....

進階玩家

回復 26# timlee672

我鍾意28-70 d色多過 24-70,有d後悔賣左佢

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

回復  timlee672

acma 發表於 2010-3-24 16:08

我AB比較過晒(室內用閃/無閃),顏色同中央位其實两支唔差得幾多咋,唔洗後悔
投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

個人對於N2470嘅睇法係:畫質精準而富現代感,難以挑剔,但無乜味道,
以N2470嘅焦距加上質數,的確物有所值,所以要睇自己追求啲咩
回復  timlee672

acma 發表於 2010-3-24 16:08
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

24.4 我都好想入,但萬七....無錢呀....
我都係,幾年前學玩果陣全部都變焦,24-70, 28-70,70-200,24-85,18-70,17-35,18-105,但自從由數碼機返轉頭 ...
acma 發表於 2010-3-24 16:06

進階玩家

回復 32# mankoo米高

雖然想買24 1.4,但一見到佢就諗起幾年前試uncle果支 28 F1.4 ........ 到而家仲係得個恨字

黑鑽玩家

28 F1.4,58 F1.2.........呀!
試28 F1.4 個感覺如何?
回復  mankoo米高

雖然想買24 1.4,但一見到佢就諗起幾年前試uncle果支 28 F1.4 ........ 到而家仲 ...
acma 發表於 2010-3-24 16:30

進階玩家

回復 34# mankoo米高

body build 有d似17-35,但是都幾重,散景 ... 係果種一眼就認得出係佢,creamy, 有小小起圈