設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] Panasonic 65HZ2000, 今次又標尾會

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

幾年前屋企要大裝修, 之後個廳部pioneer kuro 500A就入房, 換黎部Sony 65x9000B大喇叭電視, 當時來講己唔錯。覺得LCD始終會襟啲掛, 又有4k, 又無消印, 聲又有返咁上下, 等等等等。但一比部Kuro, 始終LCD就係LCD, 嗰種立體感真係無得比, 所以諗住Kuro一瓜, 就換OLED, 不境KURO 已經2008/09年買.段估要死都係佢先啦。

點知人算不如天算, 部Sony早幾星期doo然瓜咗, 閃紅燈, 打去sony CS問, 話無哂part屎, 無得整, 又打去出面啲師父問, 最少都要收2/3千, 搞咗一輪, 最後決定換機, 不境人一世物一世, 部電視日對夜對, 換部新機都值嘅。

對於啲人成日講OLED消印問題, 其實個屏幕未壞分分鐘其他嘢都壞, 所以我都唔多理, 況且房部Kuro用咗十幾年都好彩未瓜, 消印好輕微, (即使晚晚老婆煲劇及呢排睇mirror都頂到十幾年) 一於去馬OLED.

心目中只選日本牌子, 故只有sony 同panasonic, sony 太貴又有陰影(之前嗰部六年都未夠就死咗), 我所以傾向買panasonic, 又咁啱見到panasonic有部上年旗艦機水尾貨, 話哂都有kuro血統, 格咗一輪價, 最後係銅鑼灣一間百貨公司買咗, 開價唔使25k, 加埋啲信用卡優惠, 大約唔使23k就可以買到, 其實原本有部55吋hz1000 cp值更加高, 計埋優惠, 萬一唔使就可以拎走, 不過用開65吋, 喇叭又好好多, 咁就去馬。

部機比我預計重, 信興装機好順利,好專業, 初步試過哂大部份嘢, 有以下評價

優點:
1)好有立體感, 試過電視, 4k, 最勁係睇返咸豐年前嘅舊戲, 老婆一睇就睇得出個分別, 夜晚熄燈睇咗出"唔得閒死, no time to die", 黑色暗位層次分明, 光位好夠, 要tune 抵個brightness 至得, 到尾出roller 字至夠震撼, 画面十分乾淨, 黑到幾乎睇唔到部電視機, 個黑底程度已好過Kuro(同十幾年前產品比就應該嘅), 走馬字好順, 好過舊嗰部Sony.
再試下YouTube 啲4k 行日本街頭片, 之前部Sony LCD係啤唔嗰種真實感, 呢部出哂黎, 好真好真, 好有身在日本感覺。
2) 聲好, 個假atmos都唔錯, 有少少effect,當然無得同AV amp比, 個聲底更唔可以KO房嗰部Kuro及部舊sony x9000b, 但以宜家普遍電視比, 平時睇下chill club都夠用。
3) 嗰remote 好有高級feel, 金屬面蓋,好好撳,仲有夜燈,正。
4) 開機好快, 幾秒就著
5) 內建個player 好靚, play 舊片好有立體感, 可能我部external player popcorn 太舊, 輸哂。
6) Panasonic預設電影/filmmaker mode已好準
7) 五年保, 呢樣好重要

缺點/問題
1) 太少apps 可用, 連spotify 都無,唔係android就預咗,不過之前部sony 都唔係android但功能勁好多。
2) 手機apps有問題, 彈apps, 要用番舊version,介面又核突, 一個字,渣。
3) nicam選擇要入manual至揀到, remote 無制直接撳, 屋企有老人家就死喇, 失敗
4) 經HDMI ARC 返AV AMP 出唔到atmos 或HD dts 之類, 要再研究
5) 個USB 食唔到2.5", 要用3.5"至得
6) 有個蓋冚住後面HDMI, 要插第三或第四個HDMI後,個蓋就用唔到, 都唔知個設計師係邊度諗嘢,失敗。

呢部機主就係賣畫質同聲音,如果要功能的話就唔好揀佢。

btw,十幾年前嗰部Kuro又係呢間鋪頭標尾會, 當年都要二萬五, 今次扣減咗信用卡所有優惠後(其實都減咗成兩千五),都唔使22.5k, 仲靚咗好多添。

評分

參與人數 8威望 +170 金錢 +170 收起 理由
睡佛爺爺 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
malingshe + 20 + 20 恭喜哂Ching
偉爵爺 + 50 + 50 恭喜哂Ching
ChauBen@G + 10 + 10
grd727 + 10 + 10 恭喜哂Ching
rach + 50 + 50 恭喜哂Ching
根本英俊 + 10 + 10
tony019002 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

銀級玩家

恭喜CHING!

Kuro真係名機黎, 我見好多日本玩家都仲用緊佢.
10年都未瓜都係抵玩.
Sony 6年都算係咁喇.
今時今日D廠商計得好準, 過左保養就好快拉柴, 真係睇釆數.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

上星期行過AV乃都係二萬幾,65HZ平左咁多.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

Pansonic 個ARC係出倒ATMOS
不過唔係時時得,有陣時要熄咗部av amp再開返先可以出到ATMOS ,以前用開Sony冇呢個情況

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄有新玩具,我一個月前Kuro 500A轉55HZ1000H已覺很正.我想信HZ2000H畫質更好,升級感更大。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

AskaLung@FB 發表於 2021-11-15 17:01
Pansonic 個ARC係出倒ATMOS
不過唔係時時得,有陣時要熄咗部av amp再開返先可以出到ATMOS ,以前用開Sony冇呢 ...

我一直都以為出唔到Atmos, 用部UB820直出
如果820無Disney+ ,就要靠部電視Arc 出Atmos了

鉑金玩家

恭喜師兄靚價入手高質靚機,我仲等緊部八年電視壞……

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我一直用hz2000睇netfix都出到Atmos!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nippon 發表於 2021-11-15 22:04
我一直用hz2000睇netfix都出到Atmos!

想問下如果用Tv 直接播file,  HDMI Arc to AV Amp 可唔可以出到atmos?

黑鑽玩家

1)好有立體感, 試過電視, 4k, 最勁係睇返咸豐年前嘅舊戲, 老婆一睇就睇得出個分別,

weekend電視台播返西遊記仙履奇緣,在55HZ1000睇,都好驚訝個畫面可以靚咁多
55HZ1000, HT-A7000/SA-RS5, UD-503, Adam A5X, AKG 712pro, Audio Technica AT-LP120X