設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Denon AVR 6700 設定問題

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

你好,請教以下 Denon AVR 設定問題

1. 如果 4k 訊源入 AVR, 而又開左 HDMI Upscaler, 想請問一下AVR仲會唔會process呢個4k訊源 ? 定係直接pass through ?

2. Tone Control ,點解加加減減聲音都好似無咩改變咁?

3. Web GUI 係唔係唔可以 Backup AVR Config ?

4. 如果玩 5.1.2,每隻喇叭既crossover setting 都不同, 會有問題嗎?需要一致嗎? (e.g front:40hz, center:80hz, surround:100hz, dolby enable:120hz)

讚助版主

Hi bbocram ,

1. 如果 4k 訊源入 AVR, 而又開左 HDMI Upscaler, 想請問一下AVR仲會唔會process呢個4k訊源 ? 定係直接pass through ?
        遇到 4K 視頻而 i/P Sacler 又選了 Analog + HDMI ,如果電視只支持 4K ,X6700H 不做任何動作,保持 4K 通過。但如果電視支持 8K,則在 4K/8K Format 開啟 8K Enhanced ,則                  
X6700H 為升頻到 8K 上電視。

2. Tone Control ,點解加加減減聲音都好似無咩改變咁?
Tone Control 只有+/-6dB 的行程,目的只是調味用,你還有 Graphic EQ 可在每聲道有 9 段 +/-12dB 處理或用Audyssey MultEQ XT32 去自動空間處理。

3. Web GUI 係唔係唔可以 Backup AVR Config ? 可以,但亦可以用 USB 手指抄下。

4. 如果玩 5.1.2,每隻喇叭既crossover setting 都不同, 會有問題嗎?需要一致嗎? (e.g front:40hz, center:80hz, surround:100hz, dolby enable:120hz)
沒問題的,只要你用的喇叭不是同一樣款式便有可能每隻喇叭既crossover setting 都不同。一般都設在80Hz 或以上 Front 80Hz。

Denon1

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2021-11-15 12:39

1. 如果 4k 訊源入 AVR, 而又開左 HDMI Upscaler, 想請問一下AVR仲會唔會process呢個4k訊源  ...

你好 Denon1,

• 但 TONE CONTROL 加加減減後, 真係聽唔到有分別, 有別於另一O牌的 AVR.
  • 我試過去WEB GUI, 但找不到, 請問邊個位可以SAVE CONFIG去電腦 ?
  • 請問 Remote Control 上的 Movie, Music and Game, 它們都可以選同一樣的音效,請問它們有什麼分別 ?

謝謝

讚助版主

1) 我想知你用什麼喇叭
2) Sorry , Web Browser 是沒有存儲 AVR 資料,USB 手指會更方便
3) Movie , Music 和 Game 都有獨立的 Surround Mode,依照不同場合使用要求而加強聲效
        Movie Mode 特有加強低音和環繞聲凝聚的能力
        MUsic Mode 有擴闊前後音場的能力,低音比較純化不加強
        Game Mode 有前音場擴散和環繞聲凝聚的能力

Denon1

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2021-11-15 16:58

1) 我想知你用什麼喇叭

你好, 喇叭用B&W

讚助版主

B&W 那個型號?

Denon1

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2021-11-16 17:16

B&W 那個型號?

B&W HTM4s and DS6
KEF Q50A Dolby Enable Speaker

前置PRE OUT to 2CH Amp

Many Thanks !!!

讚助版主

bbocram 發表於 2021-11-16 17:34
B&W HTM4s and DS6
KEF Q50A Dolby Enable Speaker

想知道你是用立體聲播放還是在環繞聲播放時聽不出 Tone Control Bass/Treble 加減的分別?那是正負 6dB 是只給微調之用,不會跨張的。做好 Audyssey mic setup 基本不會用 Tone Control。

Denon

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2021-11-19 17:54

想知道你是用立體聲播放還是在環繞聲播放時聽不出 Tone Control Bass/Treble 加減的分別? ...

Hi DenonI

環繞聲播放時