設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wayluk

[4K/8K電視] LG QNED vs Samsung NEO QLED

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果睇開 Plasma 電視,一定唔好買 LED 電視,你會好唔慣,刺眼,光度引致眼睛不適,而且你會覺得睇電影會較灰,特別係黑色唔够黑同立體
建議都係玩翻OLED。無計,係靚好多

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
根本英俊 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

銀級玩家

blover 發表於 2021-11-4 10:50
我部pioneer 600m 啱啱壞咗,想揾部電視,但睇過當今的電視機,不論什麼牌子,睇落感覺都係太sharp,唔自然 ...

Panasonic 算自然D, 唔知幫唔幫到你.
呢幾年D電視都係越黎越sharp, 冇計. 唯有自己較sharpness.

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

thanks, 各位師兄!

星級玩家

三星玩樂勲章

JP1 發表於 2021-11-4 08:50
三星唔差,只係lg成個配套 功能支援更加好。

可能我比較好彩,上2個月入部三星用咗幾日出事,打去客服2日後即換機兼同日安裝,服務我覺得唔錯

星級玩家

三星玩樂勲章

根本英俊 發表於 2021-11-4 10:48
各廠mini LED出左冇耐, 未成熟, 大把改善空間, 唔建議早期入做白老鼠.
而實際比較三星QN90A平均都係輸SONY  ...

我反而呢排睇 AVSForum,佢地普遍認為 QN90A 係贏 X95J,而且 X95J 格仔 / DSE 問題攪到好大,見大部份機都有,唔知香港又係咪

不過佢地亦認為 QN90A 用 ADS 面板對比 VA 面板又輸一啲,所以最好係買 QN95A.........可惜香港冇

銀級玩家

yangkong 發表於 2021-11-4 14:25
我反而呢排睇 AVSForum,佢地普遍認為 QN90A 係贏 X95J,而且 X95J 格仔 / DSE 問題攪到好大,見大部份機 ...

係? AVS我冇睇TV嗰邊, 最近睇投影多.
我自己睇就覺得X95J暗位靚D, 但有時會見到分區唔夠既差別.
抗反光同光亮度都冇三星好咁.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

索尼對OLED既保養承擔係堅持既

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=312087&mobile=2

另外,可以留意翻,有D師兄2017年買既日本製A1,已經被迫退役...

索尼係OLED 電視自A1推出以來,個人認為並未能係OLED影像或技術上領先或為業界帶來突破。

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=330748&mobile=2

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

所以直上投影機係其中一個進一步嘅提升觀看體驗嘅方向、方法。
Pan記同Sony一樣 oled唔包燒印。
Sony包4點光點死點,pan記唔包四點光點死點。

我係pan記嘅粉絲, 剃鬚機係pan記,冷氣機係pan記,風扇係pan記,送禮送pan記led旗艦機,不過自用嘅電視機一定係買Sony嘅X系列led旗艦電視機。
TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果肯大量俾錢嘅玩法,一定係兩年至三年換機買Sony oled旗艦機。
想平啲嘅玩法就盡量買最平嘅oled,可能係大陸牌子,跟住一燒壞咗就又即該換新嘅最平oled。
TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yangkong 發表於 2021-11-4 14:17
可能我比較好彩,上2個月入部三星用咗幾日出事,打去客服2日後即換機兼同日安裝,服務我覺得唔錯 ...

我買了三星嘅旗艦手機同電腦次世代智能顯示器。我重有一個超過十年都未壞嘅ccfl三星顯示器,雖然已經唔用了。