設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 金仔E480入手記

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

上年出咗post揾合拼機,三揀一問各位Ching意見(Diablo 120、金仔E480/E380 、老麥5300)先多謝各位Ching嘅意見,。其實都過咗大半年有多,而喺標題相信大家都知道我最後係揀咗E480,有見呢一年想揾合拼機嘅ching都係呢幾個選擇,故此想post吓我揀機嘅經歷,仲有用後感!
小資信:聆聽空間100呎到(空間鬥士),喇叭B&W CM8 S2。E480今年3月落訂5月頭攞機,喺英X買。
以下我將每次試機嘅聽感分開寫給各位參考:

1.金仔E380、E480。喇叭係大Size嘅書架郵筒
  以前用Arcam A29推B&W CM8 S2 覺得好好聲(都知道一山還有一山高),一聽E480就畀佢嘅大動態嚇到(試Hotel California 、Dire Straits 嘅Your latest trick、绫戶智惠The way you make me feel、John Williams StarWars)聲音開闊,好多平時聽唔到嘅細節位全部出晒嚟,高低音好平衡唔會是但一邊過水位。
  輪到聽細佬E380,聲底同大佬一個餅印,只係音埸細咗一圈,仲有喺細聲時(约-64dB)D細節無咗。
  呢次聽完覺得自己鄉下仔出城,返到屋企即刻聽返晒D試機歌......死喇!D聲咁嘅!好掛住金仔呀!初步唸E380,因為聆聽空間細,仲有價格相差成皮喎!

2.老麥5300。喇叭係KEF R3書架
  今次Source 係串流机NAD M10,所以聽咗好多首曲。曲子一首接一首,舒服悦耳低音無過量剛剛好,到中段我把Volume 扭大一點聽,先發現之前聽過嘅細節好像有點模糊了,而動態都有點收斂。但那水籃表堅正!
  聽完唔係好有衝動要即時擁有,反而想聽聽上一级7200嘅效果如何。

3. Marantz Model 30。喇叭係B&W 705
  呢次其實係陪朋友聽所以無乜期望(此終同我想要嘅價格相差有2~3萬,唔同Rank),Source 又係串流 用Marantz n30 SACD,嘩!估佢唔到,又ok喎!聲低唔係貴麗堂皇,但分析力強越聽越想加大volume,好似越大聲D細節會畀多D你聽到咁。但一聽John Williams 就明白呢兩皮幾差咗喺邊!個音埸感與動態比較細,呢樣係你點加大音量都無用。
  Model 30我就麻麻喇!但部n30 SACD我就唸唸不忘.........

4. Diablo 120。喇叭係ProAc 二路書架
  預約時我講明會帶埋CD去,一入毒氣房室第一眼就見到等緊我嘅係dcs嘅分體CD機(成十幾萬)
!OH my God,咁一定正啦!我當時表現氣定神閒攞晒D 試機碟出黎聽(同1.一樣加多隻 天能OST )。一口氣聽咗4首歌,好有High end音響feel,背景好静人聲同音樂分開得好有層次感,同聽老麥5300一樣有種好柔和嘅感覺,最後聽埋隻TENET天能 OST第一曲,聽完呢曲我已知道120唔係我杯茶,我愛大動態大音場的聲音!
  原來呢部120嘅力水無我想像中咁揪得(又有可能ProAc難推),但300又貴到超出射程範圍,唔唸!但今次我明白到就算你有部十幾二十萬嘅CD機都好,原來部Amp同喇叭先係住導聲音表現。

5.老麥7200、金仔E480/E380 。喇叭 Sonus Faber 完美情人 Maxima Amator
  終於到最後要決定買機喇!一早約定入毒氣室試埋老麥7200,試機碟同上。先黎7200!大掉眼鏡,Hotel California D現場感縮到好細,Your latest trick 頭段Saxophone 好似喺好遠吹咁(平時應該係好埋身的),聽聽吓個店員都覺得怪怪所以去Check吓有無嘢攪錯,最後原來係喇叭線接咗去4omh 佢話應該接8omh先正確喎,所以我地又由頭聽多次。可能已經先入為住,越聽越覺唔係自己追求嘅音色,所以播到一半就叫佢換返部E380試。
  同上次試都巳經過咗幾個月,但一聽返就會記得返佢D聲!就算係換咗喇叭都會應得係金仔聲,真神奇!當時自己都知道係佢㗎喇!中晒金仔毒喇!想埋尾嘅時候店員話横掂預備咗部大佬,不如試埋先啦!心想:「好呀!橫掂差成皮我都唔買㗎啦!玩吓都好吖!」聽.......明明上次無咁大分別㗎!點解可解為何!低音下潛得好有力,回彈速度好快,聽John Williams 好大規模,So at last! You know me

Accuphase E480 入手!!!

多謝上述數間音響店服務過我嘅店員!佢地個個都好專業,絕對無黑面硬Sale!

最後想講返D用後感,聽咗半年無投訴,力量速度音場音樂感通通交足功課(地方細)!暫時都未有身痕想換新玩具,另外不得不提佢嘅每一個旋扭,嗰種高级感你要feel過先知(金仔fans你董我的)。
  不過我终於明白到(個人見解)金仔係有好強嘅調聲,如果好似我咁本身用繄D千至萬元入門機又或者AVamp,一試過佢把聲應該十個有九個會中招,跟住去聽其他同價機便會覺得硬係佢好D之後就入坑!味精重D係好味D嘅……now 明白為何有Ching轉唔到會

完!有機會再講吓 n30 SACD入手記

評分

參與人數 27威望 +1019 金錢 +1029 熱話 +100 收起 理由
oldleaf + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
yellowobje@G + 9 + 9 恭喜哂Ching
bh72bh72 + 10
小瑟 + 500 + 500 + 100 毒死人咩!!!?
topsky + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
iwcpaul + 10 + 10 超正, 一定要加分
crab939 + 10 + 10
Ablefriend2018 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
orhui + 50 + 50 認同到一個點呀
where1472003 + 20 + 20 超正, 一定要加分
pinkspider + 50 + 50 超正, 一定要加分
ivan8313 + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得
digiman + 30 + 30 報告非常詳盡,用家心得
que + 10 + 10 超正, 一定要加分
Foreverwest + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
leo25 + 80 + 80
keke323 + 80 + 80 認同到一個點呀
ytk0223 + 10 + 10 恭喜哂Ching
Pan79 + 10 + 10 超正, 一定要加分
Jerrywu + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

黑鑽玩家

首先恭喜師兄買了心頭好! 金仔或老麥都係好機,如果有機會再試老麥,一定去番tst 試,同一部機感覺,mk 同tst 完全係天與地。原因我唔說穿了😃

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜你👍
又多位水魚啦✌️🤣
放心我比你仲似水魚囉😅🤣🤣🤣🤣

題外話:你部馬仔唔熱咩咁擺法?

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

heerocolour 發表於 2021-10-21 11:21
恭喜你👍
又多位水魚啦✌️🤣

熱呀!未睇到合式嘅架

黃金玩家

heerocolour 發表於 2021-10-21 11:21
恭喜你👍
又多位水魚啦✌️🤣

師兄用mission qx系列發揮到你d 貴價amp?

星級玩家

Ching 請問邊度有得同場試 e480 同 Diablo 120

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

LeungFong@FB 發表於 2021-10-21 21:59

我都用過E470推QX!
D聲音唔錯架

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我當初都係老麥同金仔二選一

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

G_QuIcKeR 發表於 2021-10-21 23:12
Ching 請問邊度有得同場試 e480 同 Diablo 120

無喎!有Diablo 嗰間無金仔同老麥架喎

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LeungFong@FB 發表於 2021-10-21 21:59

佢推爆隻QX~~
咁冇計未有錢換805,用住先唔係我錯呀.................
TV:SONY 55x9000F  AMP:DENON AVC-A110 2ch:Acc E-480
Player:Pioneer UDP-LX500 ; GIEC BDP-G3606 ; NODE 2i
前:BW 805D4;中:Mission QX-C
後:Polk Audio Signature S10 天空: Hivi VA5-OS
SB:Definitive SuperCub