設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[AV擴音機] 終於有新AMP玩.....Yamaha RX-A8A 新旗艦 Surround:AI 二代目 11.2 聲道

鉑金玩家

MDLP 發表於 2021-10-23 23:00
https://www.audionet.com.tw/thread-14339-1-1.html

Yamaha的新設計就有特別考慮穩定性問題,最終RX-A8 ...

多謝ching,a8a毒好多啵,睇黎咬爛隻牙都系要上a8a囉

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2021-10-23 23:00
https://www.audionet.com.tw/thread-14339-1-1.html

Yamaha的新設計就有特別考慮穩定性問題,最終RX-A8 ...

多謝MDLP兄的資料呀, 有你補完一下就最好了!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

https://www.zkelectronics.com/co ... amaha-rx-a6a/china/

可以睇埋呢個PK網既資料, 二部機既評分都真係好近, 照MDLP兄果篇文所講的, 基本上用料A8A都係好似之後 REVIEW SONY TV咁, 最貴果部一定用返靚D既電容, 靚料去另到部機更發燒, A8A同 A6A都係一樣呢~ 不過睇返 A6A原來都幾正, 雖然是 9.2 CHANNEL的POWER輸出, ,不過佢又可以有 11.2 CHANNEL的處理能力同有PRE-OUT, 如果都可以自己加POWER AMP玩到埋7.1.4, 咁又真係進可攻退可守喎~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

小瑟 發表於 2021-10-24 13:08
https://www.zkelectronics.com/co ... amaha-rx-a6a/china/

可以睇埋呢個PK網既資料, 二部機既評分都真係 ...

其實兩部機數字上好似唔係好大分別
相信同其他牌子一樣
旗艦同次旗艦
總有啲嘢唔係單靠數字可以分別到
例如兩部機個機箱剛性
金插/銀插
就算連選用dac都有分別
a8a係兩粒9026
A6A係9026+9007

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kan + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

5萬

總版管

對, 魔鬼永遠都在細節呢~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

想問下a6a同a8a係唔係兩部都唔可以玩6隻天空喇叭?

5萬

總版管

kan 發表於 2021-11-26 02:53
想問下a6a同a8a係唔係兩部都唔可以玩6隻天空喇叭?

二部都未玩到6隻天花的呢~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

上次已然同大家分享左評測呢部 Yamaha RX-A8A 11.2聲道家庭影院擴音機的報告,不過其實影片中仲有一段在設定上需要留意的地方我地因為主片太長而剪走左。不如今日就同大家分享埋呢個 RX-A8A的設定上有咩需要留意的地方啦!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 超正, 一定要加分

查看全部評分

Post76玩樂網.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

嘩,睇完上面兩條片,毒性非常強,即刻想比錢買🤨,但Yamaha 未有Auro 3D speaker layout,唔敢入。

請問各位師兄,小弟已經set 好晒 denon 5.1.6  auro 3d 個 layout 穿晒入牆線,改唔到,如果入Yamaha A8a 會唔會同denon Auro 3d 喇叭擺位有唔同呢?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

xmarkx 發表於 2022-1-10 18:33
嘩,睇完上面兩條片,毒性非常強,即刻想比錢買🤨,但Yamaha 未有Auro 3D speaker layout,唔敢入。

請問 ...

小弟speaker setting

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
LoMichael@G + 20 + 20 恭喜哂Ching

查看全部評分