設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Auro 3D Vs Atoms = 魚與熊掌???

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
家裡基本『地面攻勢』已成形,準備建立『空軍戰隊』了,但發現『空軍』有兩大陣形,而他們正如係『魚與熊掌』,不可兼得,係咪咁?

兩大陣形分別為 Dolby Atoms 同 Auro 3D。

其中兩者共通之處,係喇叭數目大概可以一樣,以 2、4、6 作基礎。

但他們最大的分別,卻又是最大的問題是,『位置』和『方向』!

先講『位置』:

Atoms : 靠近皇帝的

Auro 3D:FH 為前牆上方和後牆上方

再講『方向』,我指喇叭發聲面的指向:

Atoms : 向地

Auro 3D:指向聆聽者的耳朵

基於以上問題,如果要設計 4 / 6 隻喇叭的時候,我們是『不能』同時滿足兩個陣營的設置的,對嗎?

咁,兩大陣營,各有 好 / 壞,咁作為玩家的你們,又如果選擇?

希望大家熱烈討論,等小弟在作出決擇時有多點參考,也讓日後要『建軍立業』時有更清晰的準備。

謝謝!

評分

參與人數 1威望 +300 金錢 +300 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 300 + 300 + 100 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

十套4k電影有九套行atmos ,睇Netflix 自家製作電影劇集全部都係atmos ,咁緊係atmos 行先,Auro3D跟本上冇軟件

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我印象中記得之前國仁有段片講佢由height 轉top 係,明明套戲落雨D聲應該係頭頂上面落嚟,但係用height 就會變咗四週圍落雨,但係頭頂冇雨,所以佢都係轉返top(大約好似係咁,有錯請指正) ,我覺得個av amp 淨係出到聲冇意思,最緊要係出唔出到應有嘅效果

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
singgor + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

補充一下兩個陣營同主要分別

Atmos (Top Middle)
vs
AURO 3D, DTS:X, IMAX Enhanced (Center Height)

基本上係唔能夠同時滿足到兩個陣營設置既, 不過我會建議Atmos 7.1.6 Mounted 擺法.
FH同RH最少四隻喇叭既可以滿足晒4種制式, 空間感闊D,
Top Middle有頭頂同埋身感
而且Atmos始終係現時主流, 將來6隻唔夠喉, 要加Center Height都冇咁難.

https://www.dolby.com/siteassets ... d_speaker_setup.pdf

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
sowkamhoong + 10 + 10 認同到一個點呀
PepperFish@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

根本英俊 發表於 2021-10-18 13:13
補充一下兩個陣營同主要分別

Atmos (Top Middle)

深表贊同呀!

因為裝左 TF / TR之後,都可以在 manual setting 裡扮成 FH / FR 用尼玩 Auro 3D的。

白鑽玩家

有魚.... 但....無熊掌....賣

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 哈哈哈

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

sorry 我都想搭單問下,家中都係sofa 貼牆,已有FH 行5.1.2,想加到5.1.4, 是否裝 TR 效果最好,喇叭單元直接向下指去sofa嗎?
看有Dolby Atnos影片時, FH + TR是否可以同時出聲? 之前聽過師兄 FH + TM 是不可以的?

銀級玩家

rockyw 發表於 2021-10-21 01:09
sorry 我都想搭單問下,家中都係sofa 貼牆,已有FH 行5.1.2,想加到5.1.4, 是否裝 TR 效果最好,喇叭單元直 ...

sofa 貼後牆既話, RH同TR角度上冇分別.
FH + TR 可以同時出聲.
FH + TM 唔得係因為天空要6隻喇叭先可以揀TM, 4隻SETTING上已經唔會有得揀TM

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我個人來講, 如果屋企地方真係細既(我似我咁) 我就一定係 FH同RH的, 咁就一定玩到雙食, 因為位置唔太大, 其實唔太大分別. 只係埋身感差DD.

但如果地方大, 就要睇下睇咩多, 如果9成MOVIE, 咁就一定係 ATMOS SETTING勒. 雖然玩少一樣, 但你滿足度會大D, 亦唔洗心掛掛~

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

小瑟 發表於 2021-10-21 14:43
我個人來講, 如果屋企地方真係細既(我似我咁) 我就一定係 FH同RH的, 咁就一定玩到雙食, 因為位置唔太大, 其 ...

其實就係咁囉,我之前都係用手動設定去騙部 Amp 的,想聽Auro 3D ,例好演唱/奏會,就改成FH/RH,咁就可以『裝四隻』,乜都玩晒了!