設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cycgame06

[合併式擴音機] Fyne F501夾Amp問題想請各位師兄幫手指導下小弟

高級玩家

chrischan0630 發表於 2021-10-13 22:45
考慮老麥 MA252?唔算貴,表現好好。膽前配Fyne可能會幾好,又可以落鋪頭試到呢對組合。 ...

thanks 師兄推薦, 研究下先, 想問如果膽前係未即係要定時換膽?

鉑金玩家

cycgame06 發表於 2021-10-13 23:06
thanks 師兄推薦, 研究下先, 想問如果膽前係未即係要定時換膽?

係呀,消耗品嘛,但聽講做前級的話唔會好消耗。
利益申報,買了一部給家人,實際聽過,覺得物超所值。

鑽石玩家

全新膽,其實壽命十年八年起碼,當然聲音係一直在變,頭幾年係最好,過了一半開始老化,高頻與活力會減弱。我唔太講究,每日聽幾個鐘,都用5年起碼,聽到覺得明顯聲音表現變差了才換。

舊膽我就唔玩了,一來靚膽貴,二來世上邊有咁多nos,就算在你面前用測膽機度,部機都係任佢較,講個信字,唔熟就買新膽好過,起碼精神好力。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

我用Accuphase E480推F501, 低音夠, 但高音唔掂, 把amplifier treble推到最大只係好少少.  

高級玩家

crab939 發表於 2021-10-15 17:49
我用Accuphase E480推F501, 低音夠, 但高音唔掂, 把amplifier treble推到最大只係好少少.   ...

用到咁貴amp都仲有唔掂地方 咁小弟個啲設備難怪啲聲咁普通

黑鑽玩家

cycgame06 發表於 2021-10-16 01:08
用到咁貴amp都仲有唔掂地方 咁小弟個啲設備難怪啲聲咁普通

Fyne唔係冇高音, 只係比起某d牌子唔算高姐。如果佢冇高音就已經執咗笠啦, 仲出鬼到F12咩。

鉑金玩家

NM0101 發表於 2021-10-16 22:10
Fyne唔係冇高音, 只係比起某d牌子唔算高姐。如果佢冇高音就已經執咗笠啦, 仲出鬼到F12咩。 ...

我懷疑Fyne Audio自知500系高音唔夠, 所以先再出500SP版 (F500SP,F501SP,F502SP), 改過tweeter嘅用料.

F1-12係旗艦級, 唔可以用平價系列來比較

鉑金玩家

20K under, could try Luxman Integrated Amp.  Class AB

if pay more, could go try Mcintosh.  SuperKing has demo set, Mcintosh with Fyne for audit at Causeway Bay shop.

黃金玩家

You may try YBA  A200,very silky and musical.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我用cambridge audio 851A 推F501合格有餘