設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[喇叭組合] KEF LS50 Meta + KC62 + R系列 體驗會 有獎會後討論(#1 更新影片)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

g_johnny 發表於 2021-10-1 19:05
我同樓上ben哥一樣活動前偷雞喺showroom輕輕試咗一試(多得小瑟搞活動,平時中環係預約都冇得咁試!!), ...

原來你先係下午果位師兄~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

高級玩家

小瑟 發表於 2021-10-3 12:38
原來你先係下午果位師兄~

緣慳一面呀,我都想見下你真人,哈哈!我好後才知道呢個活動  報吾切名

高級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

第一次參加76舉辦嘅活動,都係最近兩年先開始睇戲,由最初yamaha sound bar玩起,一步一步燒上去,AV Amp>5.1,配一套JBL 5系列,跟住開始對聽歌有要求,入左步劍仔CXN v2,之後影音分家,加多部creek 100A玩bybass,跟住有一次試聽就中左kef毒,慢慢收集一套前中置,R3、R2C,之後換埋隻低音做KC62 。

好慶幸今次有呢個event,出面比較小地方試到R5同KF92,就我個空間而言約100尺,當初都好糾結究竟玩書架R3定系R5呢,究竟細嘅地方會唔會用小座地好’沖’,相信係好多蝸居玩家嘅抉擇😂

當初入KC62,就係覺得R3低音方面唔夠力,特別係細聲嘅情況之下,有時半夜聽歌,唔開得大聲,有隻SUP仔幫手好好多,不過接駁方面就比較麻煩,要信號源出兩條線入隻KC62,之後再過濾返,先入去部AMP,但係咁樣接駁又唔可以用AV AMP嘅時候出到.1個訊號(要重新由頭到尾接線😵‍💫)希望下一代可以改進,加個組接線吧。

如果仲考慮緊買書架定係小坐地嘅準玩家,買之前真係要上試一試,特別係細聲時候嘅聆聽表現,小座地始終都係略勝一籌,而且書架都仲要搵腳架擺,其實出到嚟用嘅地方差唔多,但係夜晚聽歌嘅時候比到嘅氣氛就好多了,不過我都係覺得showroom環境屬於比較大,始終屋企空間比較細聽感又會有唔同,如果有機會借到R5返去聽,我再同大家講解下個分別

評分

參與人數 6威望 +510 金錢 +510 收起 理由
hangshun + 20 + 20
小瑟 + 300 + 300 報告非常詳盡,用家心得
pinkspider + 50 + 50
tony019002 + 10 + 10 KEF fans路過, 好整齊ching
pac + 80 + 80 用家心得
rach + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Mark56351697 發表於 2021-10-4 05:30
第一次參加76舉辦嘅活動,都係最近兩年先開始睇戲,由最初yamaha sound bar玩起,一步一步燒上去,AV Amp>5 ...

我比較怕麻煩, 夜晚聽歌直接用AV amp出2.1算數😚

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

在香港疫情緩和下終於可以參加期待已久之Post76 活動,見到各位版主、工作人員、大師及師兄們平安、健康,感恩!
誠如小瑟大王所言,不能要求KC 62在這般大聆聽空間及咁多人肉吸音柱之情況下有褲管郁之低頻效果,但能親自感受KC 62配LS 50 Meta、KF 92配R5 以2.1聲道配合大畫面欣賞電影片段和聽歌,正!多聲道電影片段以往多見到,2.1聲道欣賞電影片段别有感受,近年來很多人購買Soundbar 在家欣賞電影,令Soundbar 銷量大增,他們明白即使5.1聲道會比Soundbar 有更良好包圍感、分離感,但家居環境未必能夠容許安裝後置喇叭,更遑論7.1聲道天花喇叭,但是優質之2.1聲道欣賞演唱會、YouTube ,聆聽歌曲卻比Soundbar 略勝一籌(純屬個人觀感),而欣賞電影方面可能會有朋友喜歡Soundbar有Surround Sound,但我曾經親耳聽到有位女仕說,第一次睇這套電影,注意力都放在劇情發展,那會留意聲音!有其道理和感受,KC 62配LS 50 Meta、KC 92配R5欣賞小瑟大王播放之電影片段,雖然13 Hours.、葉問4、大娛樂家等電影片段皆耳熟能詳,但仍令我非常投入,樂在其中,
有大師提出問題更讓我們知道當時setting 並引領思考,獲益良多!
多年前我2位好友不約而同購買了另外一個品牌同一型號之雙6.5吋單元超低音喇叭,理由它是當時巿場size最細的超低音喇叭,我當時已思考如果有音響廠商研發出size 細小但音質優異之超低音喇叭可供朋友選擇便好了!故我個人極佩服KEF 研發部門團隊,KC 62之細小size卻已有3個專利技術申請中,低至11 Hz,可以無線接駁,放在聆聽環境中任何位置皆可,輕易入屋之餘,另一半應該不會反對,建議有興趣之朋友預約KEF 將KC 62放在showroom 另外2個接近家居聆聽環境之位置試聽,效果肯定更勁,亦更近實際家居情況,
過去2年香港有一音響公司歡迎用家以任何好、壞、新、舊之超低音喇叭以半價換購其全新超低音喇叭,甚受歡迎,鑑於過去數年香港社會經濟環境及疫情影響,消費者會更趨審慎,絕對正常,建議KEF 給予舊有KEF 超低音喇叭用家較大discount,以鼓勵及答謝用家繼續使用KEF 產品!

評分

參與人數 3威望 +400 金錢 +400 收起 理由
hangshun + 20 + 20 話題性討論,極具參考價值
小瑟 + 300 + 300 話題性討論,極具參考價值
pac + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

銀級玩家

sherman 發表於 2021-10-4 22:01
在香港疫情緩和下終於可以參加期待已久之Post76 活動,見到各位版主、工作人員、大師及師兄們平安、健康, ...

有D唔信咁細隻落到11 Hz.
不過咁細隻同靚仔係幾吸引既.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Mark56351697 發表於 2021-10-4 05:30
第一次參加76舉辦嘅活動,都係最近兩年先開始睇戲,由最初yamaha sound bar玩起,一步一步燒上去,AV Amp>5 ...

呢位如果我冇記錯一定係父幹兄勒, 你套家生都好公整呀~
估唔到你返左FORUM先表演身手喎, 仲話唔識玩, 唔好玩我啦~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

sherman 發表於 2021-10-4 22:01
在香港疫情緩和下終於可以參加期待已久之Post76 活動,見到各位版主、工作人員、大師及師兄們平安、健康, ...

好耐都冇睇 SHERMAN兄既文字了, 有點懷念呀, 依然係文質彬彬, 謙謙有禮, 亦都提出建議性的意見, 真係非常感謝呀!

Post76玩樂網.

5萬

總版管

krisho6666 發表於 2021-10-5 13:04
有D唔信咁細隻落到11 Hz.
不過咁細隻同靚仔係幾吸引既.

數據上埋身度有+-3db應該都做到既!!!!

Post76玩樂網.

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

大家嘅分享都好豐富!! 等我又再提提大家 ~ 呢個會後帖嘅回覆,不論有否出席過,只要有參予討論,都有機會贏到份小禮品,名額 5 位!! 而當日有份出席又分享,仲有機會借埋隻 KC62 拾仔返歸試,名額一位!!  下星期一 11/10  23:59 截止,到時 KEF 及 76 就會揀選最有深嘅留言會員贏取小禮品 或 返歸試機會!!