設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[超低音線] 重低音問題.請各位師兄指教

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想請問一下各位師兄m k m& k 同kk有乜分別?
另外高階型號同中階型號係點樣分㗎
小弟想買隻二手試下請問有乜型號推介
其實最好係咪有thx?
小弟家中用緊svs想配隻有打心口嘅感覺.仲有冇其他牌子型號推介呀
各位師兄

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我用緊mk
低級型號只係向前面打,高級型號係前面打+下面打

因為空間有限,我只係用V8,但唔覺得真係有打心口的感覺,但同其他SUB 仔牌子比算低音打得勁,收得快去得快果種

師兄可以去代理米樂預約試玩,但佢地玩BLACK FIRE ,聽歌會怪怪地

同埋佢地套器材的效果係聽得好唔舒服,但佢地係代理,無計

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ronan 發表於 2021-9-19 17:30
我用緊mk

怪怪地

冇打心口感覺不唔係出名打心口㗎咩

唔該師兄搵日上去試下先

鑽石玩家

ronan 發表於 2021-9-19 17:30
我用緊mk

push pull 正確來講係一隻向前打,另一隻反相控制箱內氣壓,拉住個單元。唔係「前面打+下面打」
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

lemon1111 發表於 2021-9-19 18:58
怪怪地

冇打心口感覺不唔係出名打心口㗎咩

mk 始終係民用,不是專業用,同埋一隻sub 仔最高級都只係幾萬蚊,唔可以有太高要求

師兄可以留意下有時商場有fuction 攪,佢地只用兩個喇叭,低音喇叭的單位大約18 寸左右

低音可以打到好有力,頂心頂肺,打出黎的低音只會有boom 一聲,唔會出完boom 一聲之後再有wo wo...聲或pat pat 聲

米樂要預約,師兄可以上網睇定mk 邊隻model ,代理到時SET 好試比你,同埋代理可能會比個靚價你XDXDXD

白鑽玩家

打唔打心口
同主喇選配有極大關係

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我現用MK250、KK12012
以M&K計屬史前產物,聲音比MK(舊款)厚實d,較後期出名有350,但弱點係冇無段式phase制。
而MK250有無段式phase,但能量輸出比較弱,單元條邊亦較幼,所以屬快聲同薄聲d。
到現代MK新款有X12,上述250問題巳經改善,但做工差一d,聲音取向同KK亦十分相似。
另KK的無段式phase制亦較弱,因為0-180分為40格,所以除番條數即1格為4.5度,以準確性又會差d。
宗合以上條件,個人覺得MK X12會比較理想……

而打唔打心口,係要某幾個因素配合先會做到而又強勁,唔係買咗出名打心口品牌,隨便放好就可以做到的!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
李好野@76 + 10 + 10 心得!

查看全部評分

口爆專家 PowerJan

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

想當年set打心口,用龍虎門嘅(王小虎、王小龍)酒樓對打一段,拳拳到肉、腳腳生風……坐喺皇帝位set嘅時候,個人係要側身坐住嚟set,因為心口真係會有"痛"嘅感覺,絕冇誇張!

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

果幾下真係好強勁

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

我用MKX10雙10寸+M&K KX10 8寸,放1前1後,8寸放sofa後,玩震震sofa,效果非常之好,雖然好多師兄話sofa會吸哂D低音,因為我自己又唔識set,所以一直都係咁玩,一直自我感覺良好,雖然咁玩法好多師兄係唔會認同,但最緊要係自己玩得開心,因為屋企套家庭影院係用嚟招呼自己,又唔係要招呼其他人,何須要理其他人嘅評論。。。。

評分

參與人數 1威望 +18 金錢 +16 收起 理由
marco + 18 + 16 認同到一個點呀

查看全部評分