設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] DIY Speaker - Subwoofer入牆喉線

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

影院新手做緊5.1.2

師傅已經做左入牆喉,話用20mm喉但原來度一度裡面個直徑只有16mm。 而家頭痕緊點樣可以一條喉塞到兩個後置喇叭線同sub仔線,喇叭線裸線所以無所謂,睇到QED有條Micro線夠幼,或者好少少既QED original (Jacket Outer Diameter - 3.60mm x2 = 7.2mm x 3.6 mm).

但sub仔個條大家有無咩建議可以點做?因為要入喉重要轉個90度角,所以一定用唔到連頭廠線,要散線入喉再自己加RCA頭,我見taobao有D免焊既接頭,因為我自己未試過焊野,如果一定要焊唯有頂硬上試試,呢D線既野真係無咩認識,我見上網話sub仔線即係RG6線,請問香港有無邊度可以買到呢D散線來自己DIY?長度要有6米

或者futureshop呢D線買翻來個接頭可唔可以駁得翻既?
https://www.futureshop.co.uk/qed ... cable-custom-length

多謝大家指教先

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

十仔用的線,通常都係同軸,入面得2條芯+SHIELD,你去SSP買10米同軸+免焊頭自己試下拉唔拉到先

科林玩家

raylee 發表於 2021-9-13 23:01
十仔用的線,通常都係同軸,入面得2條芯+SHIELD,你去SSP買10米同軸+免焊頭自己試下拉唔拉到先 ...

多謝師兄指點,請問有無D線既品牌推薦?我可以帶埋條喉既sample去試下放唔放得晒入去

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

LauJustin@G 發表於 2021-9-13 23:03
多謝師兄指點,請問有無D線既品牌推薦?我可以帶埋條喉既sample去試下放唔放得晒入去 ...

唔好諗品牌,你連線都未入到喉,你求其買條幾蚊一米的試下先

你有無穿線/引線工具? 無就記得買埋,90度好難穿,順手買盒凡士林啦

鉑金玩家

可用滑石粉 / 3M 有隻膏 都可以幫到穿線的。但條線都不能太粗

黑鑽玩家

既然都有師傅做喉,當然由師傅幫你穿線啦,

你預算一條20mm喉可以串到兩至三條大約6mm直徑嘅電線,

至於用咩線睇你budget啦,喇叭線平平哋可以用belden 8471,

好啲可以用 Inakustik Star 2.5mm或者Furutech 都係好選擇,

至於subwoofer,用同軸線或者音頻線都可以

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

話用20mm喉但原來度一度裡面個直徑只有16mm
係叫20MM喉

穿3條,不是太粗喇叭線同sub線冇問題,好像樓上師兄講去五金店買3M,自己攪唔攪叫返裝修穿

科林玩家

raylee 發表於 2021-9-13 23:01
十仔用的線,通常都係同軸,入面得2條芯+SHIELD,你去SSP買10米同軸+免焊頭自己試下拉唔拉到先 ...

BELDEN 1694A 好似可以用到而且只有大約7mm粗
請問SSP有無邊間舖專賣呢D先同插頭呢?

https://hk.element14.com/belden/ ... p;mckv=sC3ZU3i7P_dc|pcrid|538580291993|pkw||pmt|b|slid||product||pgrid|22140142600|ptaid|dsa-127022723560|&gclid=Cj0KCQjwkIGKBhCxARIsAINMioJvrRh3bjgU1m-VgrxB0F27Sn36Tlix7DKJX4omldqcbyZhhm9zO7QaAg1vEALw_wcB

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

LauJustin@G 發表於 2021-9-14 16:37
BELDEN 1694A 好似可以用到而且只有大約7mm粗
請問SSP有無邊間舖專賣呢D先同插頭呢?

SSP 華輝,如果佢無,全港都無
或者上RS parts 買

科林玩家

多謝師兄,我去睇下