設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 投映機建議及Lens Shift一問

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

新居入伙想玩投投
但唔係太熟投投行情
想請教一下各個價位有何建議?謝謝

約$10000:viewsonic px748 4k
約$20000:???
約$30000:???

謝謝

鉑金玩家

可以參考what hifi年度獲奖機型

黑鑽玩家

記得要預錢買幕,買線同安裝.可以睇吓Projector central既review.
https://www.projectorcentral.com ... ater-projectors.htm

銀級玩家

約$10000:viewsonic px748 4k 約$20000:LG HU810PW 約$30000:???

黃金玩家

squalltse 發表於 2021-9-14 13:42
約$10000:viewsonic px748 4k 約$20000:LG HU810PW 約$30000:???

暫時應該買LGHU810PW
但想請問Lens Shift  Vertical +/-55%
其實個畫面即係可以下降多少cm?

因為而家要在天花板吊部投影落黎太太已感不滿
如果吊得太落可能會家變
所以想盡量貼天花板
謝謝

黑鑽玩家

闗於Lens shift規格係比較麻煩,有啲廠係計畫面邊緣.即係投影機貼天花,乜都唔用畫面邊緣就貼天花.但有啲係計畫面中心(多數都係呢隻),即係要用50% lens shift畫面邊緣先會貼天花.+/-55%既話即係仲有5%畫面高度可以下降.可以下降幾多cm視乎你投幾大.所以係幾多%表示.LGHU810PW既review有講過好多用家吊裝都去唔到想去既高度.要吊低部機.
https://www.projectorcentral.com ... rojector-Review.htm

銀級玩家

白先生@G 發表於 2021-10-4 22:41
暫時應該買LGHU810PW
但想請問Lens Shift  Vertical +/-55%
其實個畫面即係可以下降多少cm?

CHING會唔會比較埋JVC好D.
黑位靚, 睇戲啱晒.
近排出新機, 應該會唔少人放舊機出黎, 可以諗下.

黑鑽玩家

仲要留意最大既vertical lens shift係要horizontal lens shift完全唔用先去得到的.另外lens shift用咗會影響投影機亮度.越用得多亮度減得越多.

黃金玩家

krisho6666 發表於 2021-10-5 11:46
CHING會唔會比較埋JVC好D.
黑位靚, 睇戲啱晒.
近排出新機, 應該會唔少人放舊機出黎, 可以諗下. ...

謝謝你
jvc N5新機要四萬幾.....其實都有考慮
另外投影買2手可以嗎?怕唔怕買到翻黎多暗病?謝謝

黃金玩家

Kowloonman 發表於 2021-10-5 13:32
仲要留意最大既vertical lens shift係要horizontal lens shift完全唔用先去得到的.另外lens shift用咗會影 ...

乜原來係咁
你唔講都唔知
咁可以上下左右兩邊都調嗎?