設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: RoySin@FB

[前級放大器] HlFI

黃金玩家

你要 bypass 左 rose es150 個Volume control, 然後入 PMA2500, 因爲 PMA2500 個前級同佢自己個 power amp 一定夾過 rs150 個個,by the way 買得呢個不如你買 Auralic Aries G2.1, 或者 二手 Eso N03T

星級玩家

banjo 發表於 2021-9-11 09:27
咁你並非想搵前級, 而係搵Rose150做訊源, 駁天龍出聲.
當然係冇問題, Rose150係部好嘢. ...

請問如果用 Rose 201 咁又會點呢?

星級玩家

jeffreylam98 發表於 2021-9-11 21:34
你要 bypass 左 rose es150 個Volume control, 然後入 PMA2500, 因爲 PMA2500 個前級同佢自己個 power amp  ...

因為rose 150 有埋串流功能,我既意思有否可以用兩部機既 amp 一齊推 會唔會好聲啲? thx

鑽石玩家

RoySin@FB 發表於 2021-9-12 09:12
請問如果用 Rose 201 咁又會點呢?

ROSE 201只能推細喇叭仔, 而且唔夠天龍咁好力.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

銀級玩家

Rose rs150 有 pre out
Denon pma 2500 有 av bypass
可以作為 前級+後級 配搭

係會多左個串流玩,但音質上的提升有限吧,始終是合拼機駁合拼機

星級玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-9-12 19:26
Rose rs150 有 pre out
Denon pma 2500 有 av bypass
可以作為 前級+後級 配搭

如果照師兄咁講,我買Rs201 直接用pma 2500 出聲分別不大?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

RoySin@FB 發表於 2021-9-13 11:10
如果照師兄咁講,我買Rs201 直接用pma 2500 出聲分別不大?

師兄,我係RS201用家,如果你無聽過其他player嘅表現,你會好滿意RS201嘅多功能。不過只要你聽過其他機嘅時候,你就會發覺RS201的不足之處,所以除非你budget唔夠,如果唔係都係聽多啲其他機,起碼先聽吓RS250同RS150先,因為佢哋應該個解碼靚啲

星級玩家

Foreverwest 發表於 2021-9-13 11:24
師兄,我係RS201用家,如果你無聽過其他player嘅表現,你會好滿意RS201嘅多功能。不過只要你聽過其他機嘅 ...

多謝師兄提點thank you🙏🏻

鑽石玩家

三星玩樂勲章

jeffreylam98 發表於 2021-9-11 21:34
你要 bypass 左 rose es150 個Volume control, 然後入 PMA2500, 因爲 PMA2500 個前級同佢自己個 power amp  ...

Rose150係無volume control,只可作为player玩串流,駁HDD聽歌,玩rip碟,玩4kYoutUbe

銀級玩家

RoySin@FB 發表於 2021-9-13 11:10

音質分別不大,階段性升級,Rose150俾到 串流 和 靚解碼你,可以聽住先,

下一步升級就在 Rose 和 Denon 之間加個前級

大致上都係咁udgrade上去

(留意rose150 的光纖/同軸輸出 冇volume control)