設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 準備裝修請教拉獨立電源線

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟正準備裝修想拉一條獨立電源線想向各位師兄請教,同埋有乜要注意嘅地方😄🙏🏼  暫時已知屋企設計已經冇可能獨立電箱,只能做獨立MCB。

我應該一個插蘇用於一套兩聲度,一個插蘇用於睇戲組合。
咁我其實係咪只要一個32A 的MCB Board 就夠拉兩個插蘇頭? 以我所知就要買一個MCB, 二個盒座同插頭,兩條電線咁,唔知重漏咗啲乜。因為冇話好大Budget, 有乜野產品可以推介?。謝謝🙏🏼

黑鑽玩家

32A 真係好大㗎喎! 我驚你炸曬啲機 佢都未識跳! 其實15A 已經好勁㗎啦! 我覺得最多都係20A好啦! 不過我都係斷估, 未必係真確嘅! 可能你係用八部大巴士後級, 咁都真係需要!

入牆線我覺得inakustik 2503 幾好, 第一 聲音正宗, 第二 最佳比例2.5mm單支, 第三 係平!
美式牆插方面, 如果你想要冇乜音色, 就用返hubbell IG8300!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一休大師 發表於 2021-9-7 00:01
32A 真係好大㗎喎! 我驚你炸曬啲機 佢都未識跳! 其實15A 已經好勁㗎啦! 我覺得最多都係20A好啦! 不過我 ...

謝謝大師意見😅 我嗰啲都係普通野咋,一個拖板插哂CD機前後级啦!😅  我也覺得敏力綫啱用‘中性一點😊🙏🏼

黑鑽玩家

kcljungberg 發表於 2021-9-7 00:20
謝謝大師意見😅 我嗰啲都係普通野咋,一個拖板插哂CD機前後级啦!😅  我也覺得敏力綫啱用‘中性一點😊🙏 ...

咁其實20A乜都夠啦! 如果你用32A, 入牆線又要粗啲, 但係線粗咗, 聲音未必一定好! 例如低音臃腫啲, 高頻冇咁好, 速度同埋壓力 都未必夠快! 我情願你行兩組, 如果 真係 有需要嘅話!

黑鑽玩家

同埋就咁睇都冇咩漏啦! 除非有啲咩特別要求嘅啫, 例如行銅喉之類!
咁美式牆插 就唔好買二手囉, 因為接觸點咬力 用耐咗會金屬疲勞, 產生接觸點不良, 所以 美式牆插 買好啲都唔怕嘅

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一休大師 發表於 2021-9-7 00:53
同埋就咁睇都冇咩漏啦! 除非有啲咩特別要求嘅啫, 例如行銅喉之類!
咁美式牆插 就唔好買二手囉, 因為接 ...

非常多謝大師嘅意見😊🙏🏼🙏🏼

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

MCB 冇水氣掣,要與其他線路共用大水氣掣,盡量避免與冷氣機同一相位,怕受影嚮,用有獨立水氣掣的MCBO, 但未必有HIFI級鍍金鍍銠

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

一個MCB只可 拉一條線,牆身接一個單位或孖掣蘇,再唔夠可以在牆身拉多一個牆蘇,20A 夠用。
牆蘇用美式,你要考慮家居火險受吾受保

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 果然係發燒高級組…讚!
一休大師 + 10 + 10 有用資訊

查看全部評分

黑鑽玩家

morechoices 發表於 2021-9-7 10:30
MCB 冇水氣掣,要與其他線路共用大水氣掣,盡量避免與冷氣機同一相位,怕受影嚮,用有獨立水氣掣的MCBO, 但 ...

其實已經拉獨立電, 不過好難唔係同相, 除非你真係 三相來電, 紅相畀屋企用, 抽一相黃/藍 淨係畀hifi用, 不過真係好奢侈!

當然, 講明係獨立电, 咁就 記得 唔好拖手仔la( 例如冷氣 之類)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我的經歷,三相電,二相位抽四個空位做獨立電沒有獨立電箱,做MCBO,一日冷氣跳掣,波合同相位的牆蘇,事後才發原來是同一相位,多謝個做電師傅的關照。