設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: getter

[Netflix] 4k 得 2.2Mbps?

黃金玩家

mttmax 發表於 2021-9-7 01:38
Netflix上年已經將4K SDR 個bitrate做咗optimatization, 因應返畫面調教返bitrate, 肉眼睇感覺唔太大分別, ...

我都搵到呢個答案, 但有啲場面分別其實好大, 例如 spiderman far from home 4k 摩天輪嗰幕, 又綠光又火光, 都係得 3M幾, 出到一 pat pat 咁, 當初 fixed bitrate 印象中好好多

黃金玩家

SonSon 發表於 2021-9-6 11:01
睇netflix呢類streaming真係唔好同實體碟聲畫作比較.

當然, 有得比實體碟就冇市場啦, 只係同番 netflix 當初 4k 比較姐...

不過提意 ching 你不如 check check 屋企個 network

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

getter 發表於 2021-9-5 16:33
當然知,但 4k片成套戲都係得兩M幾,就懷疑部電視係唔係暗地裡 rollout 咗新 codec。

你可以試下港區 am ...

其實ching 你問題自己已搵到搭案,提意你不如 check check 屋企個 network先

黃金玩家

SonSon 發表於 2021-9-8 02:09
其實ching 你問題自己已搵到搭案,提意你不如 check check 屋企個 network先

已經講咗 network 唔 stable, resolution 就會跌, 正如你幅 1440p 嘅相咁

如果一套 15M 嘅片但 network 得 3M幾, resolution 一定跌; 如果 3M幾 都出到 2160p, 即係條片本身 bitrate 係咁多

Btw, 我係試日本 far from home, 你試邊條片先? 你咪搵套 amazing spiderman 2 嚟比較喎, 唔同㗎喎...

高級玩家

我用LG C9 ,呢個設定點樣Check????

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

反而想問一吓dolby vision 係咪唔一定有4k?  我見套恐懼大街得1080

黃金玩家

MarioSo@FB 發表於 2021-9-16 11:30
我用LG C9 ,呢個設定點樣Check????

Android TV 的話,就喺睇緊 netflix 戲時㩒遙控個 info 制,LG 就唔知了,睇下有冇用 LG 嘅 ching 幫下手。

黃金玩家

ajnakata 發表於 2021-9-18 12:49
反而想問一吓dolby vision 係咪唔一定有4k?  我見套恐懼大街得1080

唔一定,Love, Death & Robots 有 DV 但都係得 1080。

黑鑽玩家

買碟最穩陣