設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 關於apple tv 4K 音訊輸出問題

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

其實買咗部Apple tv返黎,冇時間試過佢嘅音效,畫質就一定靚過chomecast,有師兄話簿聲,尋晚有時間終於可以試吓,試Netflix 既BLAME出ATMOS效果,ok喎 剛開頭男主角用米加粒子炮(手槍)射機械人,低頻做得唔錯整個梳化都有震動,冇簿聲同低頻唔夠嘅情況,跟着就是功夫熊貓3,點知就覺得啲聲音出現問題,空間感好唔夠,中置出嘅人聲好單薄,低頻啲聲簿到好似冇開十仔一樣,心諗用睇chomecast冇呢個問題,點解會咁呢?睇返訊息Apple tv出既5.1係pcm,吾係Dolby ,但睇ATMOS既戲時候又出返Dolby ,跟住我去設定嗰度見到佢個設定好奇怪,你教自動嘅時間佢淨係俾你用PCM,更改格式時候就可以用返Dolby 5.1,咁我就設定返去用返Dolby 5.1出音效,跟住再睇返功夫熊貓3,低頻出返嚟,空間感連貫返同中置人聲都清晰咗好多,咁諗住就用呢個設定以後繼續用,但點知原來咁樣設定之後係用唔到DOBLY ATMOS,即係如果你格式設定咗自動,佢會幫你設定成PCM5.1輸出同有埋atmos輸出,但如果你更改過設定去做Dolby 5.1,佢就唔可以俾你用埋Dolby ATMOS輸出,真係好奇怪,咁我冇理由次次睇戲都去設定返個音效㗎

星級玩家

咁搞笑!出到dobly5.1但就唔可以同一設定出Dolby atmos?係唔係bugs黎?

白鑽玩家

C-46 發表於 2021-8-19 11:21
咁搞笑!出到dobly5.1但就唔可以同一設定出Dolby atmos?係唔係bugs黎?

唔知係咪真係bugs,但我覺得咁樣好煩囉

鑽石玩家

正常, Apple TV可能授權問題, HDMI不會以"原碼"輸出, 全變成PCM

像Netflix, Atv+, 串流中的DD5.1 Plus(Atmos), Apple TV 也會是以"PCM 11.1" 方式輸出到amp, amp認別也是PCM 多聲道但仍能點亮Atmos

至於用Apps 播放mkv, mp4, iso, bdmv 本地file, 不論是DTS-MA, DTS-X, Atmos, 也限制了上限輸出PCM7.1, 不是原碼

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JKC710 + 10 + 10

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

白鑽玩家

fishbone8822 發表於 2021-8-19 16:36
正常, Apple TV可能授權問題, HDMI不會以"原碼"輸出, 全變成PCM

像Netflix, Atv+, 串流中的DD5.1 Plus(Atm ...

不過我睇Netflix嘅atmos劇集時候,睇返AV M嘅訊息佢係用緊Dolby atmos 唔係用緊PCM同埋我將格式變返手動之後Av m都係認到係Dolby 5.1

鑽石玩家

AskaLung@FB 發表於 2021-8-19 17:51
不過我睇Netflix嘅atmos劇集時候,睇返AV M嘅訊息佢係用緊Dolby atmos 唔係用緊PCM同埋我將格式 ...

依度都有解說
https://discussions.apple.com/thread/251031648

***********轉貼************
Q:
PCM Sound Dolby Atmos
Have plugged ATV 4k via HDMI to a Yamaha Amp. Running Atmos 7.1.2 system.
I receive the signal as Atmos/PCM. How do I change this so the ATV passes through to the amp directly?

A:
Apple TV doesn’t support passthrough of audio.
Sound is either:
PCM Multichannel with Atmos, decoded from Dolby Digital Plus with Atmos.
PCM Multichannel (up to 7.1), decoded from AAC or Dolby Digital (Plus), or other supported audio format.
As fallback, these options are also available:

Dolby Digital 5.1, re-encoded from source audio.
PCM Stereo, re-encoded from source audio.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
AskaLung@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
根本英俊 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

星級玩家

上星期我都買咗部Apple TV,今晚趁冇人就試吓睇Netflix,同試吓啲畫面同聲效,真係同aska兄講嘅一樣,PCM5.1聲音完全唔掂,去設定教返dd5.1,啲聲即刻醒神晒,仲要係爭好遠嗰隻,但係真係好麻煩囉,去睇返其他atmos嘅電影,又要去設定返

白鑽玩家

C-46 發表於 2021-9-9 00:25
上星期我都買咗部Apple TV,今晚趁冇人就試吓睇Netflix,同試吓啲畫面同聲效,真係同aska兄講嘅一樣,PCM5.1 ...

用咗呢幾個禮拜,我已經開始習慣咗,睇dobly 5.1就去較返。

銀級玩家

fishbone8822 發表於 2021-8-19 18:47
依度都有解說
https://discussions.apple.com/thread/251031648

咁睇Shield TV有audio passthrough既優勢喎.

白鑽玩家

krisho6666 發表於 2021-9-9 10:30
咁睇Shield TV有audio passthrough既優勢喎.

Shield tv我冇用過,不過我有chomecast,如果兩個同一時間比嘅話APPLE TV個dd+5.1啲聲好啲